Lumrah apabila berkahwin,segalanya berkongsi dengan pasangan. Terutamanya melibatkan penggunaan barang-barang dan keperluan rumah. Apalah guna perkahwinan jika segalanya dilakukan secara berasingan dan sendirian bertahun-tahun lamanya.Agak pelik tapi itulah yang berlaku bagi pasangan suami isteri ini.

30 Tahun Berasingan

Sepasang suami isteri di Tianjin, China yang sudah berumah tangga selama 30 tahun masih mengamalkan kehidupan seperti ‘orang bujang’ walaupun tinggal serumah.Ini kerana kedua-duanya menguruskan diri sendiri secara berasingan termasuk pembahagian makanan dalam peti sejuk.

Mereka juga tidak tidur di bilik yang sama dan membahagikan kediaman mereka kepada dua bahagian. Malah, mereka bergilir-gilir menggunakan dapur dan memakai peralatan memasak berasingan.

Asingkan Segalanya

Menurt laporan Odditycentral, pasangan itu mengasingkan segalanya termasuk telur ayam di dalam peti ais namun itu menjadi kebiasaan mereka sejak berkahwin. Kehidupan mereka yang sebelum ini tidak diketahui masyarakat umum kini menjadi tular awal minggu ini di laman sosial disebabkan kelainan yang diamalkan pasangan berkenaan.

IKLAN

Berdasarkan media negara berkenaan, pasangan itu juga tidak berkongsi katil kerana si suami tidur di satu sudut di rumah mereka.

Contoh lain yang memaparkan kelainan pasangan itu apabila lampu di rumah mereka terbakar, si isteri perlu memanggil pekerja pembaikan untuk menukar lampu.Si suami hanya akan berbuat demikian sekiranya kerosakan lampu itu di ‘kawasan miliknya.’

“Kami perlu menunggu giliran untuk memasak dan perlu menggunakan dapur sendiri. Ada satu ketika isteri saya mengesyaki saya mencuri telur ayamnya selepas selesai memasak,” kata si suami.

IKLAN

Sikap Pentingkan Diri

Si isteri memaklumkan kepada wartawan, tindakan pengasingan dalam kehidupan mereka berlaku disebabkan sikap pentingkan diri suaminya sejak muda yang menyimpan barangan peribadi tanpa mahu berkongsi dengan sesiapa.

“Sejak muda lagi suami tidak mahu berkongsi barangan dengan saya dan sampai satu waktu, saya juga membuat tindakan sama,” katanya.

IKLAN

Bagaimanapun, dari sudut lain, peraturan yang dilaksanakan pasangan ini menyebabkan kehidupan mereka lebih aman dan tidak berlaku sebarang pertelingkahan.

MW: Pelik sungguh kehidupan suami isteri macam ni. Apalah guna berkahwin jika tak mahu berkongsi.

Sumber: Hmetro, odditycentral

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI