Sumber / Sumber Foto: TM Azman & Instagram Wilma Muhammad

Usianya sudah mencecah 48 tahun namun pelakon yang pernah popular menerusi filem Pasrah dan Ghazal Untuk Rabiah, Wilma Muhammad tetap anggun.

Mengimbas kembali kisahnya  yang pernah diceritakan kepada Mingguan Wanita, sebagai seorang isteri dan ibu sudah pasti Wilma mahukan yang sempurna dan terbaik untuk anak-anak dan suami.

Wilma Muhammad  Utamakan Agama, Kesederhanaan & Elak Pembaziran Dalam Mendidik Anak-Anak

Wilma Muhammad Didik Anak-Anak Amal Kesederhanaan 

Namun wanita ini sentiasa mendidik anak-anak agar mengamalkan kesederhanaan dan mengelak dari pembaziran.

Bekas peragawati yang pernah membawa watak seksi dan menggoda satu ketika dahulu mengubah cara hidupnya untuk menjadi Muslimah sejati selepas berkahwin dengan arwah suami pertamanya, Mahir Effendi.

“Selepas berkahwin, saya tinggalkan industri hiburan sebab nak fokus dengan kehidupan berkahwin dan mahu tukar cara hidup, mahu lebih fokus pada suami dan anak-anak dan keluarga pada masa itu.

“Bila saya pakai tudung semua terkejut. Mana tidaknya, dari seorang yang seksi dan kemudiannya berubah 360 darjah. Arwah juga tidak memaksa saya memakai tudung sebaliknya mendidik untuk saya berhijhab.

IKLAN

“Lagipun saya memang nak tukar cara hidup dari tersangat seksi dalam filem dan mahu dekat diri dengan Allah.

“Bahagia itu datang bila kita letakkan Allah sebagai Cinta Utama dan Abadi. InsyaAllah, Yang Maha Esa akan bagi ketenangan dan rahmat.

“Saya juga selalu berdoa supaya Allah kekalkan dan kuatkan iman saya untuk terus istiqomah,” luah Wilma Muhammad yang kini bahagia bersama suami kedua yang juga seorang ahli perniagaan dan anak-anak.

Wilma Muhammad  Utamakan Agama, Kesederhanaan & Elak Pembaziran Dalam Mendidik Anak-Anak

IKLAN

Pentingkan Didikan Agama

Memandangkan semua anak-anaknya sudah besar, Wilma tidak mempunyai masalah untuk bekerja. Anak-anaknya juga cukup memahami kerjayanya dalam lakonan.

“Saya bersyukur kerana suami dan anak-anak faham dengan kerja saya. Bila tak ada sesi penggambaran saya akan luangkan masa dengan mereka.

“Paling penting dalam mendidik anak-anak saya utamakan agama. Selain itu saya juga sering pupukkan nilai cinta dan displin pada mereka.

“Sebelum keluar bekerja biasanya saya akan pastikan keperluan semuanya dah sedia dan teratur,” akhiri Wilma yang tidak akan membantah jika anak-anak mahu terlibat dalam bidang seni.

IKLAN

Baca Disini Juga:

Ibu Ayah 90% Tabiat Anak Mengikut Tabiat Kita. Marah Anak, Sebenarnya Kita Marah Diri Sendiri

Didik Anak Supaya Faham Pintu Amal

Didik Anak Perempuan Ikutlah Sunnah Nabi, Bukan Ikut Trend, Barulah Hidup Berkat

Wilma Muhammad  Utamakan Agama, Kesederhanaan & Elak Pembaziran Dalam Mendidik Anak-Anak

Sumber / Sumber Foto: TM Azman & Instagram Wilma Muhammad
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI