
Ada caranya untuk kita goreng ayam rasa sedap dan rangup, tak menggunakan walau setitik minyak pun namun tetap garing.Bukan apa dengan keadaan kenaikan harga barangan seperti minyak, seeloknya kita mengurangkan penggunaannya. Bukan sahaja jimat, malah lebih sihat.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Tsu Feh Sufiah ini sebagai panduan;
Ayam Goreng TAK GUNA MINYAK tetap GARING.Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer.
Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya.

Ayam goreng sedap dan rangup.Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi.
Try la buat. Serius,tak payah masuk setitik minyak pun.
Bahan-Bahan:
bawang putih (tumbuk lumat)
sedikit halia (tumbuk lumat)
sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat)
sedikit kunyit serbuk
garam
Caranya senang je:
1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan bawang putih, halia, kunyit hidup, kunyit serbuk dan garam.
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer suhu 180 darjah, masa 15 minit.

*Saya guna AirFryer Philips Tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
Beli Di Sini:https://invol.co/clbu920
5. Siap.
Bolehlah panjangkan resepi ayam goreng tak guna minyak nih kat sapa-sapa yang belum tahu, okehh!
Semoga bermanfaat, selamat mencuba!
Mesti Baca:DADA AYAM Goreng Kunyit ‘Seksi’, SEDAP Makan Dengan Ulam Timun, Kicap & Sambal Lada!
Baca Lagi Di Sini:Tak Payah Guna KICAP, Ayam Goreng Garing Tetap Cantik Coklat Keemasan!
Lagi Di Sini:Resipi Ayam Goreng Serai Thai SEDAP, Tabur Hirisan Daun Limau Purut!
Mingguan Wanita:Ada air fryer di rumah, boleh cuba resipi mudah yang dikongsikan ini. Memang lebih jimat dan sihat tak perlu gunakan minyak pun. Malah ayam goreng pun elok sedap, rangup dan tetap garing!
Sumber:Tsu Feh Sufiah
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!






Masukkan 1 botol kicap ke dalam periuk, kicapnya bukan botol..
Gula kabong. Sedap buat kuah rojak pakai gula kabong..
Cili padi 10 biji, cili kering 7 tangkai, cili merah 1 biji. Ikot la jika nak pedas letak la lebih. Sukatan ibu ni ngam ngam anak boleh makan..
Terlupa 1 bahan tadi, belacan tau. Masukkan kesemua dalam blender. Letak air sikit sahaja..
Blendkan..
Masukkan terus dalam periuk. Api perlahan sahaja. Jangan kuat.
Sos cili 2 sudu makan ikot sukatan, ibu dah biasa tu yang main tonggeng je tu. Well.
Gula putih 3 senduk, ikot la kalau taknak manis sangat boleh kurangkan. Lebihkan manis dalam senyuman.
Asam jawa 1 sudu makan, ibu pakai asam jawa adabi. Sedap!.
Otak udang 1 sudu makan. Gaul tau, jangan letak biar, nanti melekat di bawah jadi hangit. Gaul je!.
Tepung jagung 3 sudu makan, tujuan untuk melikatkan dan memekatkan kuah rojak kita..
Letak air sikit di tepung jagung tu dan masukkan dalam periuk..
Gaul je tau dengan api perlahan, dia akan pekatkan kuah rojak kita. Perghhhh.
Gorengkan bijan sampai kekuningan.
Dah pekat likat kuah rojak kita tu tutup api, masukkan bijan ke dalam kuah rojak.
Dah masak.
Kacang digoreng, ditampi dan diblend. Mudah je!.
Haasilnya.
Anak pun suka makan.







