Bila nak makan masakan ala chinese style, mesti nak kena cari restoran chinese muslim. Sudah tentulah cara masakan mereka pun kena dengan tekak dan selera kita yang memang suka masakan cina.

Tapi kalau kena cara dan tahu resipi, boleh saja mak-mak cuba resipi chinese style ini. Kue tiau thng, salah satu resipi yang mudah dan sedap.

Nak tahu macam mana cara masak kue tiau thng ala chinese style, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Fatyn Zamry ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Masak Soto Ayam Kuah Pekat, Siap Ada Bergedil, Sambal Kicap

Cara Masak Nasi Lemak Sukat Air Pakai Jari, Tak Lembik, Mudah Mesti Jadi!

Info Lebih Menarik DI SINI

Resipi Chinese Style Kue Tiau Thng

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (potong besar-besar)
Fishball & fishcake
Serbuk lada putih
Lada putih biji ditumbuk
1 biji sengkuang (saiz sederhana)
Gula batu / gula biasa
2 batang serai – diketuk
Batang Saderi (optional)
2 kiub pati ayam
Garam & serbuk hilal
Taugeh daun bawang
Cabai kicap
Mee/Koey Teow/Maggie/Bihun

Cara Masak Kuah:

IKLAN

1) Campur sekali ayam dibasuh bersih, serai diketuk, sengkuang dibelah 4, serbuk lada putih, lada putih biji yang telah ditumbuk, batang saderi diketuk dan kiub ayam.

2) Rebus hingga mendidih, masuk serbuk hilal, gula batu dan garam. Rebus lagi hingga ayam empuk.

3) Bila dah empuk ayam, angkat dan asingkan ayam. Carikkan isi ayam untuk topping dalam th’ng nanti. Tulang ayam tu masukkan balik dalam kuah, biar merebus sekali. Siap part kuah!

4) Fishball and fishcake boleh dicelur atau goreng. Saya suka goreng, lebih wangi. Jadi gorengkan sekejap, toskan. Potong nipis-nipis untuk dijadikan bahan topping.

5) Minyak bawang putih :
Bawang putih 10 ulas dicincang halus, goreng dengan minyak hingga tukar warna kekuningan dan naik bau. Tutup api. Tunggu sejuk, masukkan bawang sekali minyak tu ya. Biar je, nak makan cedok sesudu.

IKLAN

6) Cili kicap:
Goreng cili padi 20 tangkai, cili merah 3 batang & bawang putih 5 ulas. Goreng sampai naik bau & tutup api. Tunggu sejuk sekejap, blend cili bersama minyak yang ditumis tadi serta kicap. Saya guna campuran kicap mudim + kipas udang habhal warna merah. Siap!

Dah boleh dihidang dengan pilihan mee, taugeh celur serta taburan daun bawang.

IKLAN

Try laa, serius sedap!

Mingguan Wanita : Cara nak buat pun tak adalah susah sangat. Simple tapi sedap ya amat.

Sumber: Fatyn Zamry

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita