4-tahun

Bertuah ibu, Nur Azreen Saleh dan ayahnya, kerana memiliki seorang anak lelaki yang punyai jiwa yang besar. Sejak anaknya, Izz Zhafran berusia 4 tahun lagi dia sudah didedahkan dengan misi bantuan banjir.

“Dah biasa ikut Ayah dan Ummi menghulur bantuan kepada mereka yang memerlukan.” luah ibu menerusi ruangan facebook miliknya.

Kini, Zhafran sudah 8 tahun dan tidak kekok ke hulu ke hilir mengangkat barangan sumbangan untuk mangsa-mangsa banjir.

Tersentuh hati melihat gelagat Zhafran yang mengenakan baju T belang-belang. Kata Zahfran yang menyambut hari kelahiran pada 25 Disember lalu, dia merasa seronok.

Malah akuinya, inilah ‘birthday’ paling best untuknya.

Kongsi ibunya lagi,

25 Disember 2021.. Sambutan Hari Jadi Izz Zhafran yang ke 8 tahun. Lain dari yang lain.

IKLAN

Kali ini tiada sambutan, nyanyi-nyanyi, tiup lilin, potong kek seperti kebiasaan.. Tiada juga hadiah-hadiah istimewa.

Sebaliknya, Izz Zhafran berkhidmat sepenuh hati, menyumbang tenaga untuk rakyat dan masyarakat dalam misi bantuan banjir Selangor pada hari ulangtahun kelahirannya.

Baca sini : Lahir di sempadan India-Pakistan, bayi lelaki dinamakan BORDER

Usia 4 Tahun Dah Biasa Ikut Misi Bantuan Banjir

Izz Zhafran seawal usia 4 tahun lagi dah biasa ikut Ayah & Ummi, menghulur bantuan kepada mereka yang memerlukan.

IKLAN

Memang sengaja Ummi didik begitu. Anak lelaki kan? Menjadi tanggungjawab Ayah & Ummi untuk bentuk jati diri yang kuat dalam dirinya supaya menjadi khalifah di bumi Allah ini. Tapi Ummi tak pula memaksa. Dari kecik lagi, dia yang bersemangat nak ikut setiap program amal yang biasa Ummi aturkan.

Birthday tahun ni paling best sekali.” Itu kata-kata yang keluar dari mulut anak soleh berusia 8 tahun ini.

Pada Ummi, umur sebegini belum mampu mengucapkan kata-kata sekadar menjaga hati kan? Hehehe.. Kiranya itulah luahan hati yang jujur & ikhlas. Agaknya lah.

Melihat Sendiri Keadaan Teruk Akibat Bencana

Sepanjang berada di kawasan bencana, terlalu banyak pelajaran yang diperolehi. Bukan kah pengalaman itu adalah ‘guru’ terbaik yang mengajar kita tentang kehidupan?

IKLAN

Melihat dengan mata sendiri keadaan teruk akibat bencana dan menghulurkan bantuan dengan tangan sendiri memberi pengalaman yang tak ternilai harganya dan tak boleh dibeli dengan wang ringgit.

Semoga sambutan hari jadi kali ini akan kekal terpahat dalam ingatan. Sebab inilah sambutan hari jadi paling rare tapi yang penting dia gembira dan BAHAGIA.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anakku.. Moga jadi khalifah berjaya dunia akhirat.. Doa Ummi akan sentiasa mengiringi setiap langkahmu.. Jadilah yang terbaik dan sentiasa usaha jadi orang baik, bukan untuk orang sayang, tapi paling penting nak ALLAH sayang

** Gambar last tu Ummi upah staycation setelah penat berada di lapangan bencana.

Mingguan Wanita : Bagus didikan ibu dan ayahnya.

Sumber/Foto : Nur Azreen Saleh