Kuih kaswi, kuih yang memang cukup terkenal dan disuka sejak kita kecil lagi. Ditutupi dengan kepala parut. Lembut sangat! Bak kata orang, kuih yang tak lapuk dek zaman.
Bukan itu saja, kuih kaswi kalau dibuat dengan cara yang betul boleh ‘bergedik’ dan cukup lembut. Orang tua dan semua peringkat umur boleh makan.
Macam mana nak buat kuih kaswi yang lembut dan bergedik ini. Boleh cuba cara Noriza Aeang Hamat ini buat. Senang dan paling penting, memant tak jemu untuk dimakan.
“Kuih ini boleh makan makan semasa sarapan, lejen dan tak pernah jemu untuk dimakan. Lembut dan sesuai untuk semua peringkat.
Assalamualaikum, slmt pagi semua
Bahan-bahan: 1 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air Sedikit garam dan daun pandan
(Masak semua bahan di atas sehingga gula larut. Ketepikan dan tapis. Jadikan air gula yang masak ini menjadi 2 cawan.)
Ads
Bahan Lain: 2 cawan tepung gandum 1 cawan tepung ubi 3 cawan air biasa 1 sudu air kapur
1. Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam blender.
2. Campurkan dengan air gula merah tadi.
3. Blender sehingga sebati.
4. Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
5. Tuang adunan tadi dan kukus sehingga masak.
6. Kukus selama 45 minit. Gunakan loyang 9’.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Masakan Thai terkenal dengan rasa masam, pedas, masin dan manis yang seimbang. Bahkan, penyediaannya juga banyak menggunakan sayur-sayuran yang membuatkan hidangan itu lebih menyihatkan. Misalnya tomyam, miang kham, aneka kerabu dan sebagainya.
Mingguan Wanita Talkshow telah mengupas isu berkenaan dengan Sensasi Makanan Thai untuk episod kali ini. Antara tetamu jemputan ialah Puan Marinee Abdullah, ibu kepada pelakon Mawar Rashid yang sememangnya berasal dari negara Thai. Puan Marinee telah sudi berkongsi dua resipi asli Thai iaitu tomyam putih dan Miang Platoo yang sangat mudah disediakan dan menyihatkan.
Tomyam Putih
Bahan-bahan:
Sedikit sotong – celur
Daging ayam – celur
Sedikit Udang – celur
Cendawan
Serai
Lengkuas
Daun limau purut
Bawang besar
Daun selasih
Daun ketumbar
Cili padi
Tomato
Limau nipis – ambil airnya
Sedikit garam
Sedikit gula merah
Sedikit pati ayam
Air putih
Cara Membuat:
1. Masukkan air ke dalam periuk, diikuti serai dan hirisan lengkuas.
2. Masukkan isi ayam, sedikit pati ayam dan gula merah. Kacau.
3. Bila menggelegak, masukkan hirisan bawang besar, daun selasih, daun ketumbar dan cendawan.
4. Masukkan hirisan tomato, daun limau purut, cili padi dan akhir sekali masukkan udang dan sotong. Jangan masak terlalu lama kerana tekstur seafood akan bertukar menjadi keras.
5. Akhir sekali, masukkan air perahan limah nipis dan perasakan dengan garam secukup rasa.
6. Siap dan sedia dinikmati bersama nasi putih.
.
Miang Platoo (Isi ikan kembung dibalut daun salad)
Bahan-bahan:
Daun salad – cuci bersih
Bihun Thai – Celur
Ikan kembung – rebus dan goreng sedikit
Daun ketumbar
Bahan sos:
Bawang putih
Halia
Cili padi
Cili hijau
Daun ketumbar
Akar daun ketumbar
Gula merah
sos Thai
Air asam limau nipis
Cara Membuat:
1. Ikan kembung dibuang tulang dan dicarik-carik isinya sedikit tapi jangan hancur. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan untuk sos dan kisar halus. Ketepikan.
3. Untuk menyediakannya, ambil sehelai daun salad, letakkan sedikit bihun Thai di dalamnya.
3. Letakkan sedikit isi ikan dan sedikit daun ketumbar segar.
4. Tuang sedikit sos di atasnya dan bungkus. Sedia untuk dimakan.
Memang menarik topik hari ini. Jangan lupa saksikan episod ulangan Mingguan Wanita Talkshow ini di Astro Prima 105 dan Prima HD 121 pada jam 8 malam ini. Siti Elizad dan Radin Amir akan membincangkan topik ini bersama-sama tetamu istimewa yang akan memeriahkan perbincangan di studio MW.
#MingguanWanitaTV
#MingguanWanitaTalkShow
#MingguanWanita
#TemanSetiapWanita
#AstroPrima105
#PrimaHD121
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bila masak sotong selalunya masalah yang kerap berlaku ialah sotong jadi liat dan keras. Makan pun rasa tak best sebab lenguh mulut mengunyah.
Ini ada satu petua untuk menjadikan sotong kekal lembut dan tidak keras bila dimasak. Mudah sahaja caranya.
Tip Masak Sotong, Elak Liat Macam ‘Getah Sekerap’
TIP SUPAYA SOTONG LEMBUT & TIDAK LIAT
Gaul sotong bersama garam dan biarkan selama 10-15 minit. Bila nak masak, basuh semula sotong untuk buang lebihan garam. Toskan dan sotong sedia dimasak.
Petua sudah dapat. Jadi bolehlah cuba resipi kerabu sotong ala Thai ini. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KERABU SOTONG ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
1 kg sotong
Serai – dimayang
Tomato
Mangga muda
Bawang holland
Jus limau nipis secukupnya
BAHAN SOS:
5 biji cili padi
2 biji cili merah
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Kicap sotong/sos ikan nampla secukupnya
Daun ketumbar
2 sudu makan gula thai
Sedikit cuka
2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
Sedikit air
Barulah Tak Lenguh Mulut Kunyah
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan sotong dan kukus bersama serai yang telah dimayang. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan sis. Kisar halus. Sukatan bahan boleh diubah mengikut cita rasa masing-masing. Lebihkan cili padi jika mahu lebih pedas.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak seketika untuk mengeringkan sedikit airnya. Padam api.
4. Hiris tomato, mangga mudah dan bawang holland secukupnya.
5. Gaulkan dengan sotong yang telah dikukus dengan serai tadi. Masukkan juga sos.
6. Perah jus limau nipis dan gaul rata.
7. Sotong kukus limau ala Thai sedia untuk dinikmati.
Kuih Onde-Onde Bijan atau lebih dikenali Kuih Bom memang ramai yang suka. Rasanya sedap lembut kenyal dan inti manis lemak kacang hijau. Nak buat kuih ni memang mudah, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Namun yang selalu jadi masalah bila waktu nak menggoreng kuih ni. Salah caranya, kuih ni mudah meletop-letop dalam minyak panas di dalam kuali.
Puan Liza Rahmanada kongsikan resipi dan tip untuk membuat kuih onde-onde bijan ini agar tak meletop dalam kuali.
1/2 cawan Tepung gandum
2 cawan Tepung pulut
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
(Air secukupnya…jangan lembik sangat atau keras sangat macam kita buat buah melaka. Kalau terlembik masukkan tepung pulut dan gandum ya)
Bahan Inti:
2 cawan Kacang hijau
(Kacang hijau rebus hingga kembang kemudian tapis buang air)
1 cawan Kelapa parut
2 cawan Gula merah
1/2 cawan Gula putih
(Atau ikut kemanisan masing-masing)
Masak dengan secawan air dan daun pandan.
Cara Membuat:
1. Masak air gula, bila air gula mendidih masukkan kacang yang dah direbus dan kelapa parut.
2. Bila dah agak kering masukkan segengam tepung gandum, masak hingga kering.
3. Bila sejuk boleh bulat-bulatkan supaya senang nak masukkan nanti.
Tips:
Bila dah siap bulat-bulatkan dan salut bijan, masukkan dalam peti ais sekurang kurangnya 1/2 jam.
Masa nak mengoreng, masukkan minyak kemudian masukkan terus onde-onde ke dalam minyak. Jangan tunggu minyak panas, API perlahan aja dalam 5 – 10 minit.Lepas tu baru kuatkan sedikit api dan goreng hingga garing supaya tak meletop dalam kuali.
Pengantin baharu maut kemalangan motosikal berkuasa tinggi, rempuh Proton Saga. Seorang lelaki yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan dilaporkan maut dalam kemalangan membabitkan motosikal berkuasa tinggi di Kilometer 79, Jalan Kuala Terengganu–Kota Bharu berhampiran Bukit Grebar, pagi Rabu.