Resipi CENDOL Betul-Betul Sedap, Guna Tepung Jagung Lebih Kenyal Tak Mudah Hancur. Ada pelbagai resipi dan cara untuk buat isi cendol. Bergantung citarasa masing-masing.
Kita boleh buat sendiri isi cendol di rumah. Lebih puas hati, jimat dan terjamin kebersihannya. Nak buat jual pun boleh sangat.
Ramai orang selalu buat cendol bahan utamanye tepung beras kan..kalau resepi saya,tepung jagung bahan utamanye. Ada beza dari segi rasa. Tepung jagung teksturnye lagi kenyal dan tak mudah hancur.
Resepi ni bukan lah turun temurun, ia resepi olahan saya dan arwah mak…apa yang kurang kami tambah. Akhirnye baru jumpa cendol yang betul-betul sedap..meh tengok resepi.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu kecil kapur makan (bancuh dengan air)
Garam
Pewarna hijau
9 cawan air (2 cawan air pandan,baki letak air biasa)
Cara Membuat:
1. Satukan semua bahan-bahan dan masak atas api besar. Kena sentiasa kacau supaya tak berbintil.
2. Bila adunan dah mula memekat, boleh kecilkan api. Terus kacau sampai meletop-letup dan berkilat.
3. Bila dah berkilat tu, sambung kacau selama 15 minit hingga 20min api kecil. Boleh nampak adunan berkilat-kilat. Jangan cepat sangat tutup api nanti cendol cair masa tekan nanti. Biar betul-betul masak.
Ads
4. Sediakan bekas berisi ais, tekan cendol. Boleh guna apa-apa yang berlubang. Siap!
5. Masa tekan cendol tu, api jangan padam. Nanti cendol berketul. Dah siap baru tutup api.
Santan
Santan Kotak
Air
Garam
Untuk santan, saya pakai santan kotak KARA. Boleh adjust banyak mana santan nak guna. Just tambah air masak, kacau-kacau dah boleh guna. Garam jangan lupa untuk naikkan lemak.
Air Gula
2 cwn gula pasir
1 cawan gula merah
3 cawan air
daun pandan
Ads
Masukkan gula pasir, gula merah dan air. Kemudian masukkan daun pandan dan masak atas api hingga gula cair.
Siapa yang dah berjaya buat, boleh buat jual isi cendol. Dulu saya jual 1kg isi cendol,RM6. Untung tau. Boleh jadi supplier cendol untuk peniaga.
Pastri memang ramai peminatnya tak kira pastri manis atau savoury. Sesuai dinikmati untuk minum petang bersama keluarga misalnya. Kalau nak beli, harganya boleh tahan juga.
Jadi, lebih elok kalau belajar buat sendiri. Bolehlah jimat dan kita pun boleh lah ubah suai ikut selera kita sendiri. Yang penting, tahu resipi asasnya. Mungkin ada yang ingin mencuba membuatkan untuk minum petang nanti atau pada cuti hujung minggu.
Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer dan putar sampai sebati.
Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh, selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
Roll doh menjadi 46 cm x 15 cm dan letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh, balut pastri marjerin. Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Keluarkan doh dan roll doh hingga memanjang. Lipat satu hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat satu lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah dilipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Ulang proses 7 dua kali.
Keluarkan doh, roll doh menjadi 36 cm x 14 cm. Kemudian gulungkan doh. Kemudian potong-potongkan doh sebesar 3 inci.
Letakkan doh yang telah dipotong ke atas dulang pembakar, letak sedikit premix kastard yang telah dibancuh dengan air atau susu di tengah-tengah doh.
Letakkan 3 atau 4 biji blueberi di atas kastard tadi.
Bakar dengan suhu 170 darjah selsius. Setelah masak, keluarkan. Siap.
MINUM PETANG DENGAN CINNAMON RAISIN DANISH
Bahan-Bahan:
500 gram tepung tinggi protein
7 gram yis segera
2 gram roti improver
75 gram gula
50 gram susu tepung
32 gram mentega
1 biji telur
6 gram garam
225 gram air
370 gram pastri marjerin
20 gram premix kastard
Kismis secukupnya
Gula perang secukupnya
Sedikit serbuk kayu manis
Cara Membuat:
Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer, putar sampai sebati.
Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh. Selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
Roll doh menjadi 46cm x 15cm dan letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh, balut pastri marjerin.
Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Keluarkan doh dan uli doh hingga memanjang. Lipat satu hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat satu lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah dilipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Ulang proses 7 dua kali.
Keluarkan doh, roll doh 36cm x 14cm. Sapu nipis premix kastard dan taburkan sedikit gula perang dan sedikit sebuk kayu manis. Kemudian gulungkan doh dan potong dua doh sebesar 3 inci.
Bakar dengan suhu 190 darjah selsius.
TART WALNUT RANGUP
Bahan Doh:
25 gram mentega
500 gram tepung gandum
20 gram kuning telur
60 gram air sejuk
½ sudu teh garam
Bahan Inti:
3 biji telur
1 sudu besar susu UHT
50 gram gula perang
175 gram golden syrup
50 gram mentega | lembutkan
½ sudu teh serbuk kayu manis
½ sudu teh esen vanila
1 biji buah oren | parut kulit
175 gram kacang walnut
Cara Membuat:
Untuk menyediakan doh, putar mentega dan masukkan telur.
Masukkan tepung dan putar hingga menjadi seperti serbuk roti.
Garam dicampurkan dengan air dan tuangkan dalam adunan tepung tadi.
Gaul sebati dengan tangan atau mesin.
Seterusnya, pukul telur dan susu, ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan gual perang dan golden syrup dan panaskan hingga sebati.
Masukkan mentega, serbuk kayu manis, esen vanila dan kulit oren. Kacau sebati dan sejukkan.
Tuangkan adunan (3) dalam adunan (1). Kacau sebati. Taburkan walnut dalam tart dan tuangkan sirap tadi. Bakar hingga perang selama 30 minit.
Senang bila mak-mak boleh buat sendiri cucur ayam crispy ini untuk keluarga. Bahan utamanya pun cuma guna 5 bahan saja. Bak kata pemilik resepi ini, Cik Dayang Zuhaila, bila dah makan tak cukup sepinggan.
Resipi ayam crispy yang dikongsikan ini juga boleh dijadikan cucur frozen. Haa.. bolehlah simpan di tempat peti beku. Tahan lebih lama, bila nak jadikan sarapan anak-anak boleh keluarkan dan goreng.
Kongsinya, “Alhamdulillah. Semalam pakat ramai nak resepi ni kan. Malam ni hampa boleh try buat tau. Tak cukup sepinggan aih lagu ni. Malam ni kan santai-santai lagu ni pekena cucoq ayam ranggup kat luaq juicy kat dalam. Fuhhhhh ketaq pala aih.
Cucoq ayam Crispy ni hanya guna 5 bahan saja utama. Senang cepat mudah sedap lazat menjilat uii.
Resepi ni cikdyg bagi step by step kat gambaq nah. Kalau rajin buleh terus buat. Kalau tak bopa nak rajin hampa share dulu nanti-nanti pon buleh buat.
Resepi Cucur Ayam Crispy
BAHAN-BAHAN :
1 ketoi isi dada ayam
1 senduk nasi
1/2 batang carrot (lobak merah)
2 tangkai daun sup
1 biji bawang merah
Cara Membuat
Kisar isi ayam dan juga nasi sehingga lumat.
Kemudian masukkan carrot, daun sup dan juga bawang. Gaul rata sehingga sebati.
Seterusnya masukkan 2-3 sudu besar tepung gandum, lada sulah dan perasakan dengam garam, gula mengikut citarasa masing-masing.
Jemputkan mengikut saiz kesukaan. Guna camca buleh tangan buleh. Kaki ja yang tak buleh.
Kalau nak buat Frozen. Goreng api slow saja. Bukan half cook. Betpi betpi cook. Cuma jangan caring. Simpan freezer. Nanti nak makan goreng semua bagi garing atau boleh guna air fryer saja.
Setiap tahun mesti mak-mak fikir apa minuman yang nak sedikan untuk keluarga mahupun tetamu yang datang. Jom, kongsi minuman yang mudah untuk mak-mak sediakan pada hari raya nanti. Sebelum raya bolehlah cuba untuk berbuka puasa nanti.
Hidangan untuk 10 orang Kaedah
1. Hiris nipis atau potong cincau dengan potongan dadu kecil.
2. Dalam jag besar, gabungkan sirap dan air dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan cincau.
4. Masukkan ais ke dalam jag atau gelas bila minuman dihidang kepada tetamu.
5. Kacau minuman ini sebelum dihidang supaya cebis-cebisan cincau akan tertuang ke dalam gelas bila dicurah. Tip
1. Jenama sirap berbeza mungkin mempunyai nisbah sirap kepada air yang berbeza. Kami cadang anda mengikut nisbah yang dicatit di atas label botol sirap anda.
2. Jangan risau jika sirap cincau anda rasa agak manis kerana rakyat Malaysia memang gemar minuman-minuman yang manis! Lagipun, anda boleh tambahkan air kosong ke dalam gelas tetamu yang tidak mahu sirap cincau mereka terlalu manis.
Resepi Air Sirap Bandung Soda
Bahan-bahan
• 500ml sirap
• 720g susu sejat
• 1.65 liter ais krim soda
• 500ml air
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Campur sirap dan susu sejat dalam jag besar. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan air. Kacau.
3. Masukkan ais. Kacau.
4. Akhir sekali, masukkan ais krim soda dan kacau.
Tip
1. Jangan tambah air pada minuman ini untuk mengurangkan kemanisannya. Ais yang dimasukkan tadi akan cair dan mengurangkan rasa manis minuman ini.
Resepi Air Soya Cincau Minuman ini rasa lemak berkhasiat dengan tambahan cincau yang memberinya tekstur kenyal yang segar.
Bahan-bahan
• 4 liter air soya sejuk tanpa gula
• 1kg cincau
• 250g gula Melaka
• 250g air panas
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Parut gula Melaka.
2. Dalam periuk kecil, campur air mendidih dan gula Melaka parut dan kacau sehingga cair.
3. Hiris nipis atau potong cincau dengan potongan dadu kecil.
4. Tuang air soya ke dalam jag yang besar.
5. Tambah cecair gula Melaka dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan cincau.
7. Jangan lupa mengaut keluar cincau dan masukkan ke dalam gelas bila dihidang.
Tip
1. Elakkan menambah ais kepada minuman ini kerana air soya yang berair tidak sedap sangat.
2. Jangan guna susu soya berkotak. Pergi ke pasar atau trak makanan air soya berdekatan anda untuk mendapatkan bekalan segar air soya tanpa gula.
Resepi Air Punch Buah-Buahan Terdapat pelbagai jenis resepi untuk air punch buah-buahan, tetapi ini adalah salah satu yang kami amat gemari kerana setiap hirupan rasa seperti zaman kanak-kanak!
Bahan-bahan
• 200ml kordial oren Sunquick
• 200ml sirap
• 3 liter Sprite atau 7-up
• 3 liter ais krim soda
• 2 lemon besar
• 2 oren besar
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Potong nipis oren dan lemon.
2. Dalam jag atau dispenser minuman besar, campur Sunquick dan sirap. Kacau sehingga sebati.
3. Tambah Sprite atau 7-up dan ais krim soda. Kacau dengan baik.
4. Masukkan oren, lemon dan ais.
Tip
1. Anda tidak perlu masukkan buah-buahan dihiris ke dalam gelas semasa menghidang, tetapi ia akan buat gambar anda nampak lebih cantik!
2. Anda ada mangkuk punch? Gunalah!
Resepi Air Mata Kucing Air mata kucing mempunyai rasa sedikit herba, kuat, berkaramel dan warna yang gelap dan sedap. Resepi ini ada kelainannya sedikit dengan tambahan daun pandan.
Bahan-bahan
• 775g longan kering
• 375ml + 375ml air panas
• 300g gula Melaka
• 10 sudu besar molases
• 2 ½ sudu besar gula putih
• 8 daun pandan, diikat
• 1.125 liter air
• ais
Hidangan untuk 10 orang
Kaedah
1. Dalam mangkuk, rendam longan kering dengan 375ml air panas. Biar tutup.
2. Dalam kuali atau periuk, campur 375ml air panas dengan gula Melaka, molases, gula putih dan daun pandan. Letakkan suhu api pada sederhana rendah dan kacau sehingga gula telah cair. Keluarkan daun pandan.
3. Bila longan kering sudah dihidratkan semula, buang air yang berlebihan dan gabungkan longan dengan campuran gula dalam jag yang besar.
4. Masukkan air dan kacau hingga sebati.
5. Tambah ais.
6. Jangan lupa mengaut beberapa biji longan ke dalam gelas bila menghidang minuman ini kepada tetamu anda.
Tip
1. Minuman ini bagus dibuat lebih awal kerana campuran gula dan longan boleh disimpan peti sejuk dalam bekas kedap udara untuk satu atau dua minggu. Tambah air hanya bila anda ingin menghidang minuman ini.
Resepi Air Rosmary Limau Gabungan perisa timur menemui barat, termasuk bau dan rasa savuri rosemary yang segar, menambah dimensi yang tidak keterlaluan kepada minuman yang mudah dibuat ini. Minuman ini sangat sedap dan menyegarkan ada kemungkinan besar anda akan perlu membuat hidangan tambahan!
Bahan-bahan
• 325g gula putih
• 325g air
• 10g rosemary segar (lebih kurang 10 tangkai)
• 350g jus limau kasturi (kira-kira 100 limau)
• 350g jus lemon (kira-kira 8 lemon)
• 3 liter air soda
• ais
Hidangan untuk 20 orang
Kaedah
1. Gabung gula putih dan air di dalam periuk dan kacau atas api sederhana tinggi untuk membuat air gula. Gula perlu dicairkan semuanya untuk menghasilkan cecair yang jernih dan sedikit pekat. Tutup api dan alihkan bila cecair mula reneh ditepi-tepi. Biar sejuk.
2. Pukul tangkai rosemary dengan alu. Anda hanya mahu meremuknya. Jangan pukul hingga terlalu hancur.
3. Masukkan rosemary, termasuk cebisan tercabut, ke dalam jag besar.
4. Tambah jus limau kasturi dan lemon. Kacau.
5. Seterusnya, masukkan 1 hingga 1.5 liter air soda dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan air gula yang sudah disejukkan.
7. Tambah baki air soda dan kacau.
Tip
1. Jika menuang dari jag, anda boleh masukkan ais ke dalam jag atau biarkannya di dalam bekas ais untuk dimasukkan terus ke dalam gelas individu bila dihidang supaya ais tidak akan cairkan soda dengan terlalu cepat.
2. Minuman ini cukup cantik untuk dihidangi dalam gelas individu dan bukan dalam satu jag besar.
3. Jangan lupa masukkan setangkai rosemary ke dalam setiap gelas supaya ia kelihatan cantik!
4. Bagi rasa gas yang lebih, guna air soda dalam tin dan bukan air gas dalam botol.
Tip tambahan
1. Anda boleh menggunakan air sejuk atau air suhu bilik bila diperlukan untuk resepi minuman mudah di atas. Ais akan membuat minuman-minuman anda sejuk.
2. Jangan lupa simpan air kosong berlebihan kerana mungkin ada beberapa tetamu yang tidak mahu minuman manis.
3. Ais! Beli lebih ais dan jangan lupa simpankan di dalam peti ais.
Kisah menyentuh hati tentang Nur Qasehku hilang selama dua bulan akhirnya berakhir dengan berita gembira apabila remaja itu ditemui selamat di Cheras. Doa seorang ibu akhirnya dimakbulkan.