Rezeki, jodoh dan ajal telah ditentukan olehNya. Ditakdirkan diri kita dijemput dalam satu kejadian yang tidak disangka dan tidak tahu keadaan diri kita. Jalan terbaik untuk sahkan identiti diri tentulah melalui rekod pergigian dan ujian DNA.

Sebab itu, jangan ambil ringan tentang rekod pergigian yang kita lakukan sejak dari sekolah lagi. Inilah pentingnya bila berlaku sesuatu kejadian yang tidak diingini. Ini juga yang ditakdirkan oleh 5 sahabat iaitu pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) yang viral sebelum ini terlibat dalam kemalangan. Alhamdulillah ksemua mangsa telah selamat dikebumikan.

Malah, sebelum ini kesemua proses pengesahan identiti mangsa dilakukan melalui pemeriksaan dan padanan rekod pergigian. Daripada apa yang difahamkan, padanan atau persamaan identiti boleh dikenalpasti melalui rekod pergigian.

Tetpai, jika padanan rekod pergigian itu gagal dikenalpasti, barulah langkah seterusnya beralih kepada kepada ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

Inilah yang diulaskan oleh Dr Iqbal Rosali tentang bagaimana nak kenalpasti mayat mangsa.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Nahas 5 Sahabat Rentung Disahkan Pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS)

Laga Gigi Masa Tidur Sebab Gangguan Pernafasan Bukannya Tanda ANAK DEGIL

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Rekod Pergigian Untuk Kenalpasti

Macam mana rekod pergigian digunakan untuk mengenal pasti mayat?

Bila datang klinik gigi, doktor gigi akan periksa semua gigi. Itu yang selalu kita dengar doktor selalu sebut, “11 sound” “27 missing” dan lain-lain. Itu maknanya doktor beritahu pada pembantu untuk tandakan dalam rekod kita setiap keadaan gigi kita pada waktu itu.

Sebab itu benda pertama doktor gigi kena belajar ialah anatomi setiap gigi. Semua gigi ada ciri-ciri masing-masing. Contoh gigi geraham kecil pertama dan kedua tak sama bentuknya.

IKLAN

Kalau salah satu hilang, doktor kena tahu gigi apa yang tertinggal dalam mulut tu.
Setiap gigi ada simbol masing-masing untuk beritahu gigi itu rosak ke atau pernah dicabut ke.

Gigi rosak pun dibahagikan kepada 5 permukaan, jadi kena tanda bahagian mana yang rosak. Itu pun boleh jadi perbezaan dalam rekod.

Bila buat rawatan, doktor akan rekodkan pula apakah rawatan untuk gigi-gigi yang perlu dirawat. Gigi apa, permukaan gigi yang mana, rawatan jenis apa.

Jika rekod teratur dan keadaan gigi dalam keadaan baik, mudah bagi pasukan forensik membanding bezakan setiap rekod dengan mayat untuk mengesahkan identiti.

IKLAN

Mingguan Wanita : Sejak masuk sekolah, mesti ada kad warna hijau. Itulah rekod pergigian kita. Ingat itu perkara biasa. Rupanya inilah salah satu cara untuk sahkan identiti kita selain daripada ujian DNA.

Sumber: Iqbal Rosali

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI