Tak semua orang dilahirkan terus kaya. Seseorang yang kaya itu mungkin mereka yang terpilih atau nenek moyang yang memang asalnya sudah ada harta yang banyak dan kita menumpang pada kekayaan mereka.

Nak jadi seorang yang kaya, ia tidak akan datang bergolek. Kena ada usaha dan kesungguhan, barulah semua ini akan mendatangkan hasil. Namun, bila sudah kaya, jangan mula bongkah dan berlagak dengan apa yang ada.

Bersyukurlah dengan rezeki yang Allah berikan, tak perlu berlagak atau ditayang, walaupun semua ini adalah hasil usaha kita selama ini. Cukuplah untuk pasangan,mak ayah kita saya yang tahu.

Kaya itu aurat. Inilah antara perkongsian dan teguran Saiful Nang untuk kita hayati tentang kekayaan yang kita ada. Tak perlu nak tunjuk atau berlagak. Bersyukurlah.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Rezeki Bukan Hanya DUIT, Tak Mewah Tapi Keluarga Sihat, Ujian Kita Berbeza, Bersyukurlah

Ajar Anak Lelaki Cara Dulu, Hidup Susah Bukan Beri Kemewahan, Baru Jiwa Kental

Info Lebih Menarik DI SINI

KAYA ITU AURAT

Abang memang suka anak-anak bangsa jadi kaya, berjaya dan pemurah. Abang cuma nak kongsi pengalaman Abang sendiri mungkin boleh jadi pelajaran juga.

1. Abang pernah lalui zaman “baru nak kaya” dan perasaan dia memang orang tak kaya tak akan faham. Perasaan dia macam semua benda nak beli dan tunjuk. Masa itu Abang fikir, kalau abang ada apa yang orang lain tak ada, orang akan pandang abang dengan satu penghormatan.

IKLAN

2. Abang dapat kemasyhuran tu dan dapat ramai kawan baharu yang merapat tapi sekadar banyaknya lalat menghurung taik.Bukan semua tapi ramai. Mereka datang untuk ambil apa kita ada dan tinggalkan telur yang menjadi ulat. Abang semak masa tu. Hari-hari kena kerja mengibas lalat.

3. Abang mula belajar yang kekayaan ialah aurat. Orang tertentu sahaja wajar tahu kita kaya seperti isteri dan ibu bapa kita. Orang lain tu kalau rapat-rapat tu, mereka sekadar tahu kita berada dan bila makan selalu kita yang bayarkan semua bil cukuplah. Dalam kehidupan orang kaya sebenar, peringkat teratas kekayaan ialah “self actualization” — nak mudah faham, jenis beli painting mahal-mahal masa auction dan menang lukisan Piet Mondrian harga 80 juta tapi tak announce dalam newspaper. Itu self actualization namanya. Biasanya, mereka melayani feeling of having it, not the feeling of showing it.

4. Kekayaan kita ni macam aurat. Bila orang tahu, ramai orang datang yang biasanya bukan berniat baik. Abang bagi tip ye, abang tak lama hidup tayang kekayaan sebelum abang mula masuk gua dan buat hal sendiri dan mengamalkan polisi gi-mam kepada apa yang orang lain nak cakap. Hidup aman sikit, Abang nak bawak Honda Cup pun orang tak kisah dah. Jam tangan abang dari Shopee pun orang tak kisah dah. Hidup abang aman. Ini zaman dah tutup aurat kekayaan. Baru hidup aman dari macam-macam gangguan. Bukan gangguan LHDN, itu biasa kalau kau dah berani tayang pasti kau dah declare income.

Cuma yang datang berteritip ni jenis-jenis yang tak jujur. Macam aurat perempuan juga. Ada yang cantik bergetah, langsing dan mantap tapi pakaiannya tertutup dan hanya suami dan keluarga sahaja nampak cantiknya. Kurang fitnahnya. Kalau ada yang memperisterikan dia pun, atas dasar akhlak bukan kerana cup dia saiz D. Tapi biasa yang tak cantik mana yang buka macam-macam dan yang tinggal tertutup pun dia ketatkan dan jarangkan, yang kecil pun dipush-upkan sebab nak belanja semua orang.

5. Akhir sekali, orang melihat kekayaan sebenar dari kebijaksanaan. Bila bercakap nadanya rendah tapi kebijaksanaannya tinggi walaupun hanya memakai sandal Asadi RM11 dari Tesco.

6. Ini bonus, kalau kaya berlagak kaya itu NORMAL. Kalau miskin berlagak kaya itu BAHAYA. Jika kaya berlagak miskin itu BIJAKSANA. Abang pergi ofis di wisma abang di Bangi dulu pun pakai jeans dan t-shirt. Sementara nak tunggu orang datang appointment nak jumpa abang, pergi kejap menyapu di koridor. Ambil penyapu, sapu sikit. Masa tu nampak staff abang semua sibuk-sibuk ada job, abang je lah menyapu, bersihkan kejap, sebab ada orang nak datang. Tengah bersihkan ada orang berlagak datang pakai baju suit, masuk-masuk ke koridor yang abang sapu, bagi salam dia tak jawab terus dia tanya “Saya ada appointment dengan En. Saiful Nang. Kasar dia jawab dik. Bila tanya kenapa nak jumpa Saiful Nang, dia angkuh menjawab “itu urusan saya dengan dia, mana boss kamu?”.

IKLAN

Kebaikan juga, bila orang tak kenal kita siapa, kita boleh kenal akhlak orang yang bakal kita nak bekerja bersama. Abg tak payah cerita lanjut apa jadi pada orang tu ye. Dia datang nak propose usahasama dengan kami, tapi perangainya tidak menghormati janitor, maka jangan harap dia boleh hormati orang lain juga. Tapi kalau Abang jenis pakai Breitling, Rolex dan suit RM7k sepasang, mesti dia cakap lain nadanya sekalipun abang betul-betul janitor.

Ada masa kita tunjuk kita siapa, ada masa kita jadi orang biasa-biasa itu lebih bahagia.

Last word abg.
Kaya ni premium. Benda premium tak ada di pasar malam yang ramai orang tengok.

Kalau kaya ditayang-tayang sebenarnya itulah miskin.

Kau miskin perhatian sampai kau perlu mengemis perhatian orang dengan menjajanya murah-murah.

IKLAN

Mingguan Wanita : Moga ia memberi manfaat kepada kita semua. Tak perlu nak tunjuk. Kaya itu aurat.

Sumber: SAIFUL NANG
Orang biasa-biasa pakai sandal jenama Amporlo.
Nama jer macam Italian, tapi cap ayam.

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI