Dunia sekarang ini, semuanya di hujung jari. Apa saja kisah kita mahu saja dikongsikan di media sosial. Mungkin ada yang memuji terutamanya kawan-kawan rapat dan tak mustahil dalam diam orang akan membenci.

Sebab itulah, tiap kali kita up gambar di media sosial kena hati-hati. Mungkin dalam memuji itu ada bencinya. Kita tak tahu hati masing-masing.

Sebenarnya, kita kongsikan di media sosial bukan minta untuk dipuji atau orang memuji. Sekaar untuk berkongsi kebahagiaan. Tap itulah, kita tak tahu penyakit ‘ain ini boleh berlaku pada sesiapa yang melihatnya.

Jadi, kita kena hati-hati dengan perkara ini. Seperti yang dikongsikan oleh Imam Muda Hassan Adli ini tentang penyakit ‘ain.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Amalan Harian & BISMILLAH 5’ Pendinding Diri & Penawar (Syifa) Segala Penyakit!

5 Perkara Ini Perlu Kita Sembunyikan Daripada Orang Lain, Tak Perlu Menunjuk Pun

 

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Memuji Dalam Membenci

Suami-Isteri, Saudara-Saudari, Jaga-Jaga Dengan Penyakit ‘Ain!

Penyakit Ain (memandang atau renungan tajam dengan penuh kebencian sehingga menyebabkan kemudaratan) memang wujud sejak zaman Nabi Muhammad s.a.w. lagi.

Menurut Ibnu Abbas r.a., pandangan mata yang tidak dikawal oleh seseorang yang memiliki pengaruh boleh mendatangkan bahaya.

Musyrikin Mekah pernah menggunakan seorang lelaki yang terkenal mempunyai pandangan mata yang berpengaruh untuk menganiaya Nabi Muhammad s.a.w. Lelaki itu dikatakan berasal dari keturunan Asad berupaya memudaratkan makhluk seperti unta hanya dengan menggunakan pandangannya.
Biasanya, lelaki ini akan menahan diri daripada makan dan minum selama tiga hari, lalu pada hari berikutnya beliau akan merenung unta dengan kekuatan yang ada pada matanya sehingga menyebabkan unta itu mati di tempat kejadian. Beliau juga pernah melakukan perkara yang sama kepada Nabi Muhammad s.a.w., namun Allah SWT memelihara Baginda sesuai dengan firmanNya dalam surah Al-Maidah ayat 67, “Allah jualah yang akan memeliharamu (daripada kejahatan)….”
Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam Musnad beliau, daripada Abu Umamah bin Sahl bin Hanif r.a. bahawa bapanya pernah pergi bersama Rasulullah s.a.w. menuju ke Mekah hinggakan mereka melalui sebuah aliran air di Khazzar berdekatan dengan Juhfah. Sahl bin Hanif telah mandi dan dia merupakan seorang lelaki berkulit putih yang cantik fizikalnya.
Amir bin Rabi’ah, saudara kepada bani ‘Adi bin Ka’ab melihatnya ketika sedang mandi. Maka diapun berkata, “Tidak ada yang kulihat sepertinya hari ini, tidak sedikitpun kulit yang ditutupi”.
Kata-katanya itu mengakibatkan Sahl terjatuh ke dalam air dan kelihatan gelembung udara dari dalam air tempat dia mandi (menunjukkan bahawa dia telah tenggelam dan lemas).
Aku telah memanggilnya sebanyak tiga kali namun tetap tiada jawapan. Aku segera mendapatkan Nabi s.a.w. dan memberitahu tentang kejadian itu. Baginda bersegera ke tempat kejadian dan aku dapat melihat betis Nabi yang putih.
Kemudian Baginda memukul dada Sahl yang pengsan lalu berdoa, “Ya Allah selamatkan dia daripada panasnya, dinginnya, dan rasa sakitnya (penyakit disebabkan ‘ain)”.
Lantas Baginda bangun lalu bersabda, “Jika seseorang kalian melihat pada saudaranya atau pada dirinya atau daripada hartanya sesuatu yang mengagumkan, maka hendaklah dia mendoakan keberkatan untuknya, kerana sesungguhnya ‘ain itu benar!” (Riwayat Ahmad)

Amalkan Doa Ini

1) Sihir seperti ‘ain ini memang benar wujud, namun kita wajib beriktikad bahawa semua itu tidak dapat menandingi kekuasaan Allah. Allah jualah yang Maha Hebat.

2) Nabi mengajarkan kita agar sentiasa mendoakan keberkatan saudara Muslimnya yang lain. Ini sekaligus dapat mengikis sifat dengki dalam hati manusia. Bila kita melihat kecantikan dan kelebihan orang lain, ucaplah Ma Shaa Allah TabarakAllah. Mudah-mudahan dia tidak terkena ‘ain. Begitu juga, apabila melihat apa sahaja yang cantik pada pandangan mata kita, baik binatang, tumbuh-tumbuhan, harta benda, terlebih dahulu ucapkanlah Ma Shaa Allah TabarakAllah.

IKLAN

3) Berhati-hati bila nak up gambar kita di media sosial, tambahan pula hari ini zaman ‘selfie’, takut-takut kita terkena penyakit ‘ain kerana ramai yang memuji dan mungkin ada yang membenci. Maka berpada-padalah! Sebelum post apa-apa, betulkan niat dan ucaplah istighfar agar dipelihara Allah.

4) Selalulah amalkan doa ini, أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ
(Aku memohon perlindungan dengan kalimah Allah yang sempurna daripada setiap Syaitan, binatang berbisa, dan daripada ain yang membahayakan)

#jiwatenang

Mingguan Wanita : Moga ia menjadi panduan untuk kita semua. Berpada-pada bila berkongsi di media sosial.

Sumber: Imam Muda Hassan

IKLAN

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI