Bila bercuti, tempat yang paling keluarga suka tentulah bermalam di hotel. Tak kisah hotel mahal atau bajet sekali pun, yang penting namanya ‘hotel’. Inilah yang paling menggembirakan buat anak-anak.

Auranya bila bercuti di hotel tak sama dengan tempat lain. Kadang-kadang, duduk di hotel sekadar untuk mandi dan tidur saja. Selebihnya banyak waktu untuk berjalan-jalan. Keluar pagi dan pulangnya malam, meronda pelbagai tempat.

Kalau dah keluar pagi sampai malam, tentu perkara yang difikirkan adalah kunci bilik hotel. Bimbang tercicir entah ke mana-mana, jalan selamat tinggalkan saja di reception. Inilah tempat paling selamat.

Hakikatnya, kita tak tahu apa akan berlaku kalau tinggalkan kunci bilik hotel di receptionist. Bukan semua hotel begitu tapi mungkin malang tak berbau terkena pada diri kita. Inilah ingatan yang diberikan oleh Zainuddin Omar bila keluarga bercuti di hotel.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan TUTUP LAMPU TANDAS Kalau BERMALAM Di HOTEL, Ada Sebabnya!

Sebelum ‘Check Out’ Hotel, Tanggalkan Semua Linen Di Lantai, Elak Digunapakai Tetamu Lain

Info Lebih Menarik DI SINI

Bila Bercuti Di Hotel Bawa Kunci Bersama

Jika bermalam di hotel, lebih baik dibawa kunci bilik bersama anda dan jangan tinggalkan di reception apabila keluar.

Kenapa?

Banyak scam berlaku di hotel 3 star di mana bilik dimasuki pekerja hotel yang ‘rogue’ dengan duplicate key apabila mendapati anda tiada di bilik.

Kunci bilik anda di reception membuktikan anda akan keluar lama dan mereka ada masa untuk mengeledah.

IKLAN

Ini hanya satu cara untuk mengurangkan risiko kecurian di bilik.

Ini pengalaman peribadi saya kerana pernah bilik kena geledah di Buenos Aires Argentina walhal CCTV tidak menunjuk sesiapa memasuki koridor bilik. Saya syak ada sindikit pekerja hotel yang melakukan pencurian.

Sumber: Zainuddin Omar

5 Tip Menginap Dengan Selesa Di Hotel Ketika Musim COVID-19

Beberapa tip berguna untuk anda yang mahu menginap di hotel ketika musim COVID-19 ini.

1. Periksa Kesihatan

Sebelum memulakan perjalanan, sebaiknya periksa dulu tahap kesihatan anda. Pastikan tiada simptom demam dan sebagainya. Selain dari itu, anda juga boleh membawa ubat-ubatan sendiri dan juga supplement tambahan.

2. Pastikan Hotel Mengamalkan SOP

IKLAN

Perkara yang paling utama dalam memilih hotel adalah dengan memastikan hotel yang bakal didiami mengamalkan SOP yang ketat. Hal ini sekaligus menjadikan anda lebih tenang ketika menginap di hotel tersebut.

3. Elakkan Hotel Yang Berada Di Zon Merah

Selain daripada SOP, pastikan hotel yang dipilih bukanlah berada di zon merah. Ini bertujuan untuk mengelakkan daripada perkara-perkara yang tidak diingini terjadi. Jika terpaksa ke zon merah, pastikah hotel mengamalkan SOP yang ketat.

4. Membawa Peralatan Sendiri

Elakkan berkongsi menggunakan barang yang diguna oleh orang ramai. Sebolehnya, bawalah peralatan sendiri dan ini lebih selamat. Anda boleh membawa peralatan memasak sendiri, barangan mandi sendiri dan sebagainya.

5. Pilih Hotel Yang Mempunyai Kawasan Yang Luas

IKLAN

Salah satu lagi aspek yang perlu diambilkira dalam memastikan penginapan anda selamat adalah keluasan hotel tersebut. Pastikan hotel yan dipilih mempunyai keluasan yang besar untuk mengelakkan daripada berlakunya kesesakan dalam suatu masa.

Sumber: Murai

Mingguan Wanita : Moga ia memberi manfaat dan peringatan buat mak ayah terutamanya yang suka menginap dihotel bila bercuti.

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Klik link ini untuk daftar
penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau
whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Jangan Tinggal Kunci Bilik Di ‘Reception’ Bila Bercuti Di Hotel, Ada Sebabnya!

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI