farah lee

‘Jangan terlalu cepat mendewasakan kanak-kanak, ajar anak seiring dengan umur’. Itu pendirian yang dipegang oleh Farah Lee,28 dalam mendidik anaknya Mariam Esabel,3. Penjelasan ini dinyatakan didalam laman instagram Farah Lee sendiri apabila ada yang mempertikaikan pakaian yang dipakai oleh anaknya tidak mengikut syariat, sejurus beliau memuat naik gambar anaknya di laman sosial tersebut, baru-baru ini.

Farah Lee pernah berkahwin dengan selebriti dan Pengacara TV, Ally Iskandar pada 2012.Namun, jodoh tidak panjang mereka mengambil keputusan berpisah tahun lalu. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan yang sangat comel iaitu Maream Esabel, 3 tahun.

Bergelar ibu tunggal pada usia yang muda bukan perkara yang mudah, ada sahaja yang dipertikaikan termasuklah cara berpakaian yang dikenakan oleh Maream. Ada yang berpendapat, Maream tidak memakai pakaian mengikut syariat.

Berikut penjelasan oleh Farah Lee;

“Ada yang tanya kenapa tak ajar anak pakai ikut syariat?

Bila kena kecam tak pakaikan anak kecil ikut syariat be like, Hiks

‘Jangan Terlalu Cepat Mendewasakan Kanak-Kanak, Ajar Anak Seiring Dengan Umur’- Farah Lee

IKLAN

Gambar semalam ada few tanya kenapa tak ajar Maream pakai ikut syariat. Tersentap juga mak Maream ni 3 tahun rasanya umur dia, bukan 13, apatah 30 #ommasarcastickasar hehe..

“Jangan terlalu cepat mendewasakan kanak-kanak. Kita perlu akur yang kanak-kanak bawah umur tak perlu pakai ikut syariat lagi kan? Tapi taklah sampai terlalu mendedahkan. Tambah kanak-kanak kuat bermain dan berpeluh, tutup litup, mereka takkan selesa. Kita juga sebenarnya banyak tak selesa, tapi sebab dah besar dan faham jadi kita teruskan.”

Ajar Anak Seiring Dengan Umur

Bagi saya, ajar anak seiring dengan umur

Saya ada kawan pakai tutup litup dari kecil tapi bila besar buka semula dan lagi bukan main. Saya ada kawan yang sebaliknya. Bagi saya, ajar anak seiring dengan umur. Praktikal tidak bermakna jika tidak diiringi dengan pemahaman.

IKLAN

“Waktu sekarang, bantu penuhkan perkembangan EQ mereka dahulu, bila besar, EQ stabil, senang faham dan rasional, jadi masa tu, mereka akan tahu bila perlu menjaga aurat dengan rela, bukan pakai kerana terpaksa. Buat sesuatu kerana faham, supaya kemudian tidak mudah terpengaruh orang.”

Itu pendapat saya lah. Saya tiada masalah dengan orang yang pakaikan pakaian muslimah pada anak-anak sejak kecil, kerana itu pilihan mereka :)”

Apa kata kita belajar terima preference orang yang berbeza-beza, selagi ia tidak melanggar batas agama? Life is short, learn to tolerate, spread positivity and be nice. Kita enjoy k? Sambil ingat Tuhan – Gambar sekadar hiasan hehs

IKLAN

[3years4months] #mareamesabel#ommabebel

‘Jangan Terlalu Cepat Mendewasakan Kanak-Kanak, Ajar Anak Seiring Dengan Umur’- Farah Lee

Sumber : Farah Lee

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI