Ramai sering menunjuk rasa bahagia apabila disahkan mengandung dengan menayangkan baby bump masing-masing di media sosial. Ramai beranggapan, apa salahnya berkongsi kegembiraan itu bersama orang terdekat dan juga rakan-rakan kerana mereka bakal mempunyai cahaya mata tidak lama lagi. Masa yang sama juga, beberapa tahun lagi, fb akan mengembalikan memori itu di akaun kita.

Di sebalik rasa bahagia itu, mungkin ramai golongan wanita terlepas pandang kerana BABY BUMP itu adalah sebahagian dari aurat wanita yang perlu dijaga dan ditutup pandangan oleh bukan anjabi. Kita tidak mahu hanya kerana mahu menunjuk rasa bahagia itu, kita akan terus berdosa selagi gambar itu berlegar di media sosial.

Bacalah perkongsian dibuat oleh Dayanaamerda ini mengenai baby bump.

Baby Bump itu AURAT

Terpanggil untuk post berkenaan ini memandangkan mungkin ramai yang belum tahu, atau terlepas pandang tentang ini.

Para lelaki wajib tahu kerana kalian merupakan seorang anak, abang atau adik dan akan menjadi seorang suami, ayah yang bakal mendidik, menyampaikan perkara haq, sekaligus menjaga maruah kaum wanita seperti ibu, adik beradik, isteri dan lain-lain.

IKLAN

Wanita, lagilah wajib tahu.

Menunjukkan bentuk baby bump di khalayak ramai atau public adalah sesuatu yang dilarang oleh kerana baby bump seorang wanita itu aurat.

Cuba kita fikir dengan teliti, perut adalah anggota yang personal, tidak layak dinikmati oleh sesiapa kecuali sang suami.

IKLAN

Ada lelaki yang suka tengok wanita mengandung dan sangat menikmati baby bump seorang wanita.

Dengan berhati-hati tentang gambar yang kita post ke social media, insyaAllah maruah terjaga dan tidak diratah oleh mata-mata yang memerhati.

BACA SINI :- Rambut Itu Aurat Wanita, Ini Sepatutnya Dibuat Sebaik Potong Di Kedai

IKLAN

Wahai suami-suami, doa dan usaha banyak-banyak agar kita sebolehnya tidak tergolong dalam golongan lelaki dayus. Jika benar sayang isteri, tidak seharusnya kalian pamer maruah isteri yang kalian cintai.

Jom biasakan apa yang betul. Jom jaga maruah seorang wanita. Islam begitu menjaga wanita dan mengangkat darjat wanita layaknya seorang ratu. Jom cintai diri.
Walaupun ramai yang lakukan perkara ini, jangan hanyut dan terbuai emosi ya. Surround yourself dengan lingkungan yang mentaati Allah, insyaAllah dapat kuatkan semangat dan membantu dalam istiqamah!

We dont need to do it for the gram even if everyone else is doing it, cause our main purpose in this dunya is to obey Allah SWT. Sumber : Dayanaamerda

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI