Kena Beringat, Bergurau Bab Makanan Jangan Sampai Mengeji Dan Mencela

Tak dinafikan, dalam menempuh lebih 30 hari arahan Perintah Kawalan Pergerakan, ada yang terkesan dengan bermacam emosi. Perasaan bosan takkan dapat lari dari rutin harian tu. Kena pulak duduk rumah diam-diam.

Bermacamlah challenge wujud, sebab nak redakan perasaan bosan duduk rumah itu. Terbaru, grup untuk meredakan tekanan mak ayah dengan berkongsi makanan tak jadi pun antara alternatif yang diwujudkan untuk hiburkan hati rakyat Malaysia.

Ia diwujudkan untuk tujuan yang baik, sekadar memberi kegembiraan kepada rakyat Malaysia. Namun, dalam pada bergurau senda itu terutama yang melibatkan perihal makanan ini ada adab yang perlu mak ayah pelihara.

Ini pesanan daripada Ustaz Farid Rashidi, agar gurauan yang mak ayah kongsikan atau maklumbalas daripada perkongsian tidak melampaui batas.

IKLAN

Kena Beringat, Bergurau Bab Makanan Jangan Sampai Mengeji Dan Mencela

Bergurau.. Melawak, Kena Ada Batasannya Juga

Dalam pada kita bergelak dan bergurau, kita kena ada batasan juga ya.

IKLAN

Nak bergurau senda, melawak apa semua tu boleh. Tak ada masalah. Barangkali boleh jadi hiburan pada diri. Yelah tengah stress, terus hilang hanya dengan senyuman.

Cumanya, kena beringat jugalah bila melawak pun. Khususnya kalau melibatkan makanan. Jangan mengeji atau mencela makanan, disamakan dengan sesuatu najis, atau kelucahan melampau contoh disamakan dengan kemaluan.

Tak eloklah macam itu ya. Kena ada batasan juga.

IKLAN

عن أبي هريرة رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ قال: ما عاب رَسُول اللَّهِ ﷺ طعاماً قط: إن اشتهاه أكله وإن كرهه تركه. مُتَّفَقٌ عَلَيهِ.
Daripada Abu Hurairah r.a, Baginda Rasulullah SAW tidak sesekali mencela makanan. Jika menyenanginya, Baginda akan memakannya. Namun jika tidak, Baginda akan meninggalkannya.
[Muttafaqun ‘alaih (Riyadus Solehin, no. 736)]

Jadi, mari sama-sama kita ingatkan diri dan kawan-kawan dalam bab ni. Sebab terkadang kita lupa kan. Bantu share juga ya.

MW : Ingat mengingati itu tak salah kan..

Sumber/Foto : Farif Rashidi