Hilang Sijil Kelahiran, Tunku Azizah Menangis Berhari-hari, Bimbang Dimasak Kari
kredit foto : Bernama, The Sun Daily

Di sebalik sifat kelembutan keibuan yang ada dalam diri Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tersimpan sebuah peristiwa zaman kanak-kanak baginda yang berenteran daripada kehilangan sijil kelahiran.

Raja Permaisuri Agong berkenan berkongsi pengalaman yang mengundang ketakutan di hati baginda ketika zaman kanak-kanak.

Titah Tunku Azizah, salasilah keluarganya berasal dari Guandong, China. Disebabkan mukanya yang sedikit mirip orang keturuhan Cina, ayahanda baginda pernah memberitahu baginda dikutip dari tong sampak di Tong Shua (China).

Baginda juga dimaklumkan, kehilangan sijil kelahiran yang akan menyebabkan baginda dimasak dengan kari untuk dimakan bagi dilahirkan semula.

Disebabkan itulah, baginda takut selama beberapa hari pada ketika itu.

Bayangkan mereka mahu potong saya dan masak dengan kari untuk dimakan semata-mata kerana kehilangan sijil kelahiran.”

IKLAN

Saya menangis dengan teruk dan terus menangis, takut dimasak dengan kari dan dimakan.”

Tunku Azizah Ada Darah Keturunan Cina

Akui Tunku Azizah lagi, baginda sebenarnya mempunyai darah keturunan Cina, malah boleh bertutur dalam dialek tertentu.

Saya orang Kantonis, saya tahu sikit bahasa Kantonis dan Hokkien.”

IKLAN

Titahnya lagi ketika diwawancara SinChew Daily, jika baginda ke China untuk mencari susur galur, berkemungkinan baginda dapat mencari rumah nenek moyangnya. Boleh menemukannya dengan keturunan generasi keempat, dari keturunan Ong atau Wong.

Baginda mempunyai darah keturunan Guangdong (Canton) melalui Sultanah Fatimah atau nama asalnya Wong Ah Gew, isteri kepada Sultan Abu Bakar.

Pada 1885, Sultan Abu Bakar berkahwin dengan Sultanah Fatimah yang merupakan anak kepada keluarga saudagar yang kaya di Singapura.

IKLAN

Darah Cina keturunan baginda boleh dijejak kepada Wong Ah Gew yang berasal dari keluarga yang sangat kaya. Yang mana, mereka ini adalah hartawan di Singapura yang sangat kaya. Malah perbandingannya sama macam filem Crazy Rich Asian.

Akhirnya, ketiga-tiga anak perempuan hartawan ini berkahwin dengan kerabat diraja Johor. Itulah yang menyebabkan hartawan menjadi sangat marah.

Tapi melihat Sultan Abu Bakar sangat menyayangi anaknya, hartawan ini akhirnya meninggalkan semua hartanya kepada Istana Johor.”

Tinggalan sejarah ini dapat dijejak di Muzium Johor. Yang mana semua alat perak dan emas adalah milik Sultanah Fatimah. Malah barangan kemas yang dipakai Tunku Azizah semasa perkahwinannya adalah tinggalan dari Sultanah Fatimah.

Sumber/Foto : Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI