Kebelakangan ini, macam dah jadi trend mak ayah suka cium mulut anak, dan dianggap perkara biasa sebagai tanda kasih sayang yang tidak terhingga.Sebenarnya sayang macam mana sekalipun mak ayah, dilarang untuk cium pada bahagian mulut anak walaupun mereka masih kecil.

Ini kerana mulut merupakan bahagian sensitif yang boleh merangsang keinginan syahwat, malah ia melibatkan kebersihan dan kesihatan apabila macam-macam penyakit boleh disebarkan melalui mulut.

Baru-baru ini, pelakon dan pengacara Norliyana Samsudin,35 ada berkongsi nasihat dan teguran bagi mereka yang gemar mencium mulut anak walaupun usia mereka masih kecil. Menurut ibu kepada Aisy Mateen,3 ini, mulut merupakan bahagian sensitif yang tidak boleh di sentuh, di cium dan dipegang walaupun ayah dan ibu sendiri.

Berikut perkongsian oleh Yana Samsudin;

Semalam , anak saya Aisy Mateen tetiba cium mulut saya ketika saya tengah tengok tv.Saya terkejut. Tak tahu siapa buat dengan dia.

Saya bagitau dia , cium kat pipi dan dahi boleh , mulut jangan!
Kalau ada orang lain nak buat cakap no!! Jerit kuat kuat! Benda tu salah! Bagitau mommy daddy siapa yang buat.

Cium pipi dan dahi Mommy daddy, opah dan tok daddy je boleh.
Orang lain jangan…. Pastu minta dia repeat apa yang kita cakap atau buat tanda sign.

Hahaha nervous mommy kang tetiba kat sekolah tadika nanti dia cium
Kawan dia pulak tanda sayang.?

Pengalaman Mateen Dicium Mulut

Ada 2 kali pengalaman , masa mateen umur setahun lebih gitu.

Satu kat kedai makan jasmine ttdi. Ada stranger datang buat buat buat berbual dengan kita, dia cakap dia suka budak lepas tu dia kata dia takda anak walaupun dah lepas kahwin. lepas tu dia hulur RM1 kat mateen, then tetiba dia cium mulut Maten! Zap!! Dan terus blah!!! In a second! I terpaku terus eh apa ko buat ni?

Terus lap-lap mulut mateen dan masa tu perasaan aku macam aku yang kena moles! Eiii rasa nak marah. Sampai rumah tak masih tak boleh terima kenyataan. Rasa nak salah kan diri sendiri teruk teruk.

Ni baru kita yang rasa.Tak tahu lah anak kita macam mana kalau dia ingat .

Satu lagi masa jamuan istimewa di kalangan artis. Yang tu pun sama, berbual dengan saya sambil agah-agah budak tetiba cium mulut! Pastu blah laju laju!!! Eh!!! Dengan bau rokok busuk!

Lepas pengalaman tu, memang berhati hati teruk! Tak bagi sangat dia salam dengan orang lain. Kecuali keluarga.

Mommynya yang trauma tau. Ni baru kes kecik.

Jangan Cium Mulut Anak Kecil

So hopefuly kalian kat luar tu boleh panjang kan message ni jangan lah menggatal mulut nak cium mulut budak kecik bukan anak ko!

Lepas tu kalau ada dah terkena sebarkan lah secara senyap siapa orang yang suka buat macam tu jika kenalan. Bagi alert orang lain pulak.

Paling tak boleh terima ialah Ayah kiss mulut anak sendiri! Tak kira lah anak perempuan ke atau anak lelaki? Mak pun tak boleh lah buat macam tu, bukan budaya kita dan adab islam! Nabi muhammad pun tak kiss mulut anak perempuan nya!

Ada part yang islam benarkan untuk kita sentuh.Ubun ubun , tangan dan pipi sahaja.

Saya update status ni sebab teringat perkongsian di FB sahabat saya Akhi Fairuz, pasal kes kes yang berkaitan dengan pendidikan seksu4l ni.

Saya sangat support hal berkaitan #PendidikanSeksual terhadap kanak kanak dan ibu bapa!

Titik Berat Kebersihan & Pendidikan Seksualiti

Sebenarnya saya memang menitik beratkan pasal kebersihan dan imunisasi, tapi yang paling penting juga ialah #PendidikanSeksualiti

Mulut juga adalah bahagian private part. Private part tidak boleh di sentuh, di cium dan dipegang walaupun ayah dan ibu sendiri! (Kecuali cuci berak kencing) Ciuman terbaik dari ibu bapa pada anak anak ialah ubun ubun, dahi, pipi dan tangan.

Kalau anak dah besar akan terbiasa kalau kecik kecik kita dah biasakan. Cium mulut atau bibir ni bukan budaya kita dan ajaran Islam.

MW:Setuju sangat dengan teguran dan nasihat Yana Samsudin ni. Memang ada benarnya, tak perlu cium mulut anak sebagai tanda kasih sayang walaupun mereka masih kecil.Mungkin kita anggap biasa dan tak rasa apa-apa, tapi kesannya pada anak nanti.

Mateen kena marah sebab cium mulut

Aisy Mateen kena marah sebab cium mulut!!Ketika Yana Samsudin cuba memberitahu umum dan educate tentang #PendidikanSeksu4l terhadap kanak kanak dan ibu bapa , tiba tiba anaknya mencium bibirnya. Mari kita dengar macam mana nak menanganinya.. #TipsBolehGunaPakai #ParentingTips #Support #SexualEducation #BukanBudayakita

Posted by Yana Samsudin on Monday, July 8, 2019

Baca Disini;
3 Sebab Mak Ayah Dilarang Cium Mulut Anak, Tapi Lakukan Pada 4 Bahagian Ini

Sumber: Yana Samsudin