‘Mama Masakkan Spageti, Awak Pergi COD’ Kreatifnya Ibu Selami Jiwa Anak Lelaki

Anak remaja, lelaki yang terbiasa bekerja, bergerak ke sana ke mari pun akan melalui fasa bosan apabila terkurung lama-lama. Jadi Bonda Nor, ibu anak tujuh siapkan spageti untuk berjualan.

Agar anak lelakinya ini dapat menjadi runner dalam masa yang sama menghilangkan kebosanan terkurung sepanjang PKP. Tentulah arahan pematuhan langkah keselamatan dijalankan dengan sebaiknya.

Kongsi ibu, “Tadi terbaca di wall Puan Nafisyah Ibrahim, anaknya suka spageti tapi dia belum pernah buat lagi. Terus saya share resepi spageti bolognese yang saya buat jual.”
Bonda Nor jual spageti?
Haah, tuan puan!
Gara-gara PKP, Bonda Nor pun cari makan jual makanan. Hahaha.
Tak promo kat FB pun?
Tak berani, gais! Karang kalau banyak order kang, tak menulis aku.

So, apa cerita yang tetiba boleh jual spageti ni?
Sebenarnya, bila perintah berkurung, mak ayah yang ada anak lelaki remaja mungkin tahulah macam mana cabarannya.

Anak dah biasa bekerja, naik motor, keluar ke sana sini, mana larat dia nak terkurung kat rumah hari-hari.

Saya cuba fahami konflik jiwa remajanya. Iya, saya faham dia bosan. Lalu akhirnya, saya ambil jalan mudah.

IKLAN

Esok awak pergi Giant beli barang-barang ni. Mama masakkan spageti, awak pergi COD.”

Alhamdulillah, settle. Dia boleh keluar, tapi masih dalam keadaan mematuhi peraturan.
Tapi penatlah wei. Tak pasal-pasal asyik kena masak spageti. Dahlah banyak kerja lain.

Anak Remaja Lain Cabarannya, Ibulah Kena Kreatif

Demikianlah tuan puan. Bukan senang nak besarkan anak-anak. Anak kecil lain cabarannya. Anak remaja lain cabarannya.

Kita ni memang kena kreatif je fikir cara untuk win-win semua keadaan. Kadang perlu fahami dan tolak ansur. Kadang tetap perlu bertegas, tak kiralah sejauh mana dia berkeras!

IKLAN

Alhamdulillah, sekarang dah tak payah jual spageti lagi. Dia dah sibuk bantu abahnya urus jualan buku-buku especially buku PAGI!

Kejap pergi pejabat pos atau kurier. Kejap pergi COD buku kat mana-mana. Lega mama tengok dia dah mula happy je dan tak lagi tarik muka. Hahah.

Jadi, nak ke resepi spageti bolognese dan carbonara ekspres ni? Saya banyak skip bahan tau. Macam daun bay, daun parsley, tomato tin semua tu malas saya nak layankan.
But Insya-Allah rasanya sedap. Memang kalau buat open house, anak-anak buah saya memang belasah yang ini jelah makan sampai bertambah-tambah.
Oh, yang penting mudah!
Okey, gais! Ini resepi untuk sebungkus spageti okey.

‘Mama Masakkan Spageti, Awak Pergi COD’ Kreatifnya Ibu Selami Jiwa Anak Lelaki

IKLAN

SPAGETI BOLOGNESE

1. Blender 1 biji bawang holland, 2 ulas bawang putih dan sebiji tomato. Tumis dalam 2 minit.
2. Masukkan sebotol pes spageti bolognese dan Italian herbs.
3. Masukkan sebungkus kecil daging kisar, sosej, cendawan butang dan satu cawan air rebusan spageti. Biar didih sampai agak pekat.
4. Masukkan sejemput keju parmesan, garam dan gula ikut citarasa, perahkan sebiji lemon.
Siap!

SPAGETI CARBONARA

1. Blender 1 bawang holland, 2 bawang putih dan lada hitam sesudu. Tumis dalam 2 minit.
2. Masukkan sebotol pes spageti carbonara, dan italian herbs.
3. Masukkan secawan air rebusan spageti, cendawan butang, dan sosej. Nak tambah seafood pun okey.
4. Masukkan secawan susu kotak full cream, 3 keping keju, garam dan gula secukup rasa.
Siap!

CARA REBUS SPAGETI

Didihkan air, masukkan spageti, sesudu minyak dan garam.
Yeah… selamat mencuba! Bolehlah masuk list untuk menu raya kedua.
Baratsss sangat.

Sumber/Foto : Bonda Nor

Baca sini : Mak ayah jangan mengata anak orang meragam, walaupun cuma terdetik dalam hati