‘Budak 14tahun dirogol penceramah bebas.” Manusia jenis apa sanggup ambil kesempatan atas kanak-kanak sekecil itu. Kanak-kanak yang masih mentah dan belum mengerti apa-apa.

Kes ini amat mengejutkan ramai mak ayah apabila seorang lelaki yang bergelar penceramah terkenal yang sepatutnya menjadi pelindung kepada kanak-kanak tersebut bertindak sejauh itu.

Artikel Berkaitan: Budak 5 Tahun Dipercayai Jadi Mangsa Rogol Anak Pengasuh!

Budak 14Tahun

Sepertimana yang dikongsikan oleh peguam, Nor Zabetha, 14 tahun, ini masih usia kanak-kanak selaras dengan definisi kanak-kanak bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

Masih dalam Tingkatan 2. Haih!

Melakukan hubungan seks dengan kanak-kanak bawah 16 tahun sama ada dengan kerelaan atau tanpa kerelaan adalah jenayah rogol. Hukumnya berat.

DiRogol Penceramah Bebas

Manusia jenis bagaimana yang mengambil kesempatan atas seorang kanak-kanak? Sexual grooming.

Kalau ada yang ‘victim blaming’ menyalahkan kanak-kanak ini kerana ada hubungan intim dengan orang lebih tua dan dewasa. Dangkal sungguh!

IKLAN

Yang lebih dewasa dan tua itulah, perlu menjadi pembimbing. Perlu ikut suruhan Allah dan menasihatkan ke arah yang lebih baik. Seperti mana sentiasa dinasihatkan kita semua dalam ceramah-ceramah agama.

Manusia Jenis Apa

Dalam kes-kes rogol begini, selepas laporan polis dibuat, mangsa akan melalui proses klinikal Forensik.

Saya rujuk dalam laman web Kementerian Kesihatan Malaysia, proses yang akan dihadapi mangsa rogol.

“Pemeriksaan Klinikal Forensik bermula dengan pemeriksaan fizikal yang akan dilakukan sebaik sahaja mangsa dibawa ke Jabatan / Unit Kecemasan Hospital. Sekiranya kes rogol, mangsa akan dirujuk kepada Pakar Obstetrik dan Ginekologi hospital untuk pemeriksaan dan pengambilan sampel”.

IKLAN

Baca Juga Di Sini:

Untuk Singkir ‘Roh Jahat’ Alasan Mengarut Seorang Ayah Tergamak Rogol Anak & 2 Kawan Anaknya!

Hasrat Kembara Solo Seluruh Dunia, Malang Wanita Ini Dirogol & Dibunuh Di Negara Pertama Dikunjunginya!

Wanita Dibunuh Tragis, Diberi Dadah, Dirogol & Kepala Dipenggal!

Kanak-Kanak Perempuan 7 Tahun Ditemui Mati Dirogol & Dihumban Dalam Timbunan Sampah, Kejamnya!

IKLAN

Sanggup Ambil Kesempatan Atas Kanak-Kanak

Panjang prosesnya, boleh semak dalam link KKM DI SINI . Seorang pengadu atau mangsa rogol, perlu melalui proses-proses ini.

Seterusnya segala bukti-bukti ini menjadi asas siasatan pihak polis, diikuti dengan pertuduhan di mahkamah. Dari awal jika tiada, bukti-bukti kukuh, suspek tidak akan dituduh di mahkamah. Bukti-bukti ini juga akan dirujuk sewaktu perbicaraan terhadap tertuduh.

Kalau mangsa adalah 16 tahun ke atas, pembelaan bagi kes rogol adalah kerelaan. Suka sama suka. Jadi tiada paksaan. 16 tahun ke bawah, dengan kerelaan atau tidak, adalah jenayah rogol.

Oleh Nor Zabetha

Mingguan Wanita : Mungkin banyak lagi kes sebegini berlaku tapi kita saja yang tidak tahu. Semoga keadilan terbela buat mangsa walau sehebat mana pun perogolnya.

 Sumber : Peguam, Nor Zabetha

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI