Beli Starlink untuk kegunaan sendiri, cikgu mengajar di pedalaman Sarawak kongsi  keterujaan. Hari ini untuk mendapatkan sebarang maklumat, ia sudah semudah mengira jari di tangan. Hanya layari internet, segalanya sudah tersedia.

Itu bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar dan mudah mendapai capaiannya. Berbeza dengan kawasan pedalaman, isu capaian internet ini pernah membuatkan ramai di antara kita tersentuh hati bila mana ada sebahagian pelajar perlu memanjat pokok dan bukit bagi menjawab peperiksaan ketika PKP dilaksanakan tiga tahun lalu.

Beli Starlink Untuk Kegunaan Sendiri

Tetapi pertemuan di alam maya di antara Elon Musk dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 14 Julai lalu menyaksikan, Malaysia menjadi negara ke 60 yang dapat menikmati perkhidmatan internet satelit jalur lebar kelajuan tinggi ini.

Lebih menarik, orang ramai khususnya yang duduk di pedalaman boleh membeli untuk versi standard bagi kategori pengguna kediaman pada harga RM2300. Bayaran bulanan adalah sebanyak RM220 untuk kelajuan mencapai 100 Mbps.

Mungkin ramai tidak tahu, Starlink ini boleh dibeli dan lebih baik ia tidak disertakan dengan kontrak. Hanya perlu memerlukan pengguna memasang sendiri perkakasan dan membeli kit permulaan.

Cikgu Mengajar Di Pedalaman Sarawak Kongsi Keterujaan

Satu video dikongsi oleh pasangan suami isteri yang mengajar di SK Long Miri, Baram Sarawak menyaksikan kegembiraan mereka tatkala memperoleh Starlink yang dipesan mereka menerusi Tik Tok @AmOi Murni.

Tulisnya, “Happy betul cikgu izzat ni bila Starlink dah sampai. Hahahahaha jom tengok hasil dia nanti,” kata guru ini.

Walau ramai menyangka ia dibeli untuk kegunaan sekolah sebalik, guru ini memaklumkan ia untuk kegunaan mereka kerana ia dibeli menggunakan wang mereka sendiri memandangkan capaian internet sukar diperoleh di kawasan mereka mengajar.

IKLAN

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :– Gara-gara Masalah Internet, Budak Perempuan Terima 42 Pesanan Yang Sama

Sanggup Namakan Anak “Twifia”, Demi 18 Tahun Internet & WiFi PERCUMA!

“Satu Hari Nanti Anak Kecil Akan Tahu Juga Yang Dia Pernah Dimalukan Di Internet…” Isu Kongsi Gambar

Gadis Cekal Berperahu Rentas Sungai Rajang Ke Sekolah Kini Berjaya Bergelar Peguam!

Mampu mencapai kelajuan 151Mbps selepas dipasang, kata guru ini, dirinya sangat bersyukur di atas usaha pihak-pihak tertentu untuk bawa masuk Starlink ni ke Malaysia.

IKLAN

“Dapat memudahkan rakyat pedalaman macam kami untuk dapatkan capaian internet lebih baik, insyaAllah,” katanya.

Dari perkongsiannya, ramai memberi komen bahawa mereka tidak tahu bahawa Starlink ini boleh dibeli secara pasaran terbuka dan ia nyata memberi kebaikan buat mereka yang sukar mencapai capaian internet kerana Starlink ini boleh dibeli oleh sesiapa sahaja.

Apa pun moga dipermudahkan urusan cikgu-cikgu yang mengajar di kawasan pedalaman mengajar anak murid hari ini dengan kemudahan tersedia begini.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

IKLAN

Anak semakin gembira Elyana kembali menjalankan tanggungjawab sebagai ibu. Terkini wanita tabah ini sedia harungi rawatan untuk melawan semula penyakit kansernya. Semoga yang baik-baik aje untuk Elyana nanti..