Jangan dinafikan hak anak-anak yang tak berdosa.

‘Bekas isteri tuntut nafkah anak, suami wajib bagi.’ Isteri baru tak berhak larang bekas isteri minta keperluan anak-anak selagi mereka masih kecil dan tak mampu berdikari.

Nama pun berkahwin dengan suami orang, kenalah beralah bila bekas isteri tuntut nafkah untuk anak-anak. Apatah lagi hubungan anak-anak dan ayahnya tidak terputus sampai bila-bila.

Artikel Berkaitan: Ambil Tahu Cara Tuntut Nafkah Anak Lepas Bekas Suami Kahwin Baru

Bekas Isteri Tuntut Nafkah Anak

Kongsi Azlan Noor, hari tu terbaca satu confession. Dia marah sebab bekas isteri suami dia sekarang minta duit untuk sekolah anak-anak dia dengan bekas isteri. Yuran yang tinggi dan peralatan yang mahal.

Paling best, dia minta bekas isteri itu berhenti kacau rumah tangga dia sekarang. Dia begini. Dua benda dia kena faham.

Suami Wajib Bagi

Pertama.

Segala yang suami bagi, bayar dan habiskan untuk anak-anak itu adalah nafkah wajib dia atas tanggungan dia. Sampai mati tak akan putus hubungan itu.

Tak kiralah bekas isteri itu nak apa pun, dia berhak minta untuk anak-anak dia. Dan suami wajib tunaikan. Kalau dia hendak bincang pun, kena dapat persetujuan antara dua pihak jika tak mampu.

IKLAN

Isteri baru tidak ada hak langsung untuk larang atau halang suami bagi nafkah kepada anak-anak dia. Berdosa hukumnya tak beri nafkah dan biarkan bekas isteri yang tanggung semuanya.

Baca Juga Di Sini: 

Suami Nak Cerai, Isteri Terus Failkan Tuntutan Nafkah & Harta Sepencarian Di Mahkamah

Tuntutan Nafkah Anak Bukan Hanya Bulanan, Nafkah Tahunan Termasuk Perbelanjaan Raya, Kena Sediakan!

Mak Anak Dua Ini Harap Kuasa Viral Dapat Selesaikan Kes Tuntut Nafkah Untuk Anaknya

Isteri Baru

Kedua.

IKLAN

Macam mana isteri sekarang rasa terganggu, macam itu jugalah bekas isteri itu rasa masa dia ganggu rumah tangga orang dulu.

Orang kata, buat baik dibalas baik. Buat jahat dibalas jahat. Sekarang, rasakan pula sakitnya hati diganggu. Bezanya, bekas isteri tak ganggu, hanya tuntut hak bagi pihak anak-anaknya sahaja. Itu pun sudah rasa tercabar.

Tak Berhak Larang

Masa dia kacau dulu, tak fikir pula hati dan perasaan orang. Padahal sama-sama wanita. Boleh jadi mata dan hati sudah dikaburi niat jahat dan kotor, tak rasa yang dia buat dulu itu salah.

Hubungan anak dan ayah tak akan putus sampai bila-bila. Kena ingat itu. Selama itulah nafkah atas si anak perlu dipenuhi sampailah dia mampu berdikari.

Sebagaimana kita tak mahu orang sakiti kita, macam tu jugalah kita jangan sakiti orang lain. Bimbang kalau-kalau doa orang yang dizalimi ini makbul dan Allah timpakan balasan on the spot. Mana mungkin kita nak bahagia atas kesengsaraan orang lain.

IKLAN

Semoga Allah lindungi rumah tangga dan keluarga kita semua dari manusia yang berniat jahat dan dengki kepada kebahagiaan kita.
Insyallah.

Azlan Noor

Mingguan Wanita : Beringatlah bila berkahwin dengan duda atau bekas suami orang lain, sudah tentu dia memiliki tanggungjawab ke atas anak-anaknya dalam perkahwinan terdahulu. Jangan dinafikan hak anak-anak yang tak berdosa.

Sumber: Azlan Noor

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI