Dalam sehari-hari, kita kadang-kadang risau dengan apa yang akan berlaku esok hari. Lebih-lebih lagi tentang nak jemput rezeki datang pada kita. Cukupkah untuk menampung keluarga kita dan cara bagaimana lagi perlu buat untuk keluarga.

Ada masa kita terfikir kalau bersedekah pada orang lain, kita pula yang tak cukup nanti. Semua ini sebab kita merasakan tak pernah cukup dengan apa yang ada. Sedangkan semua yang kita ada milikNya dan Dia sahaja yang mengetahui perjalanan hidup kita.

Sebenarnya, tidak susah pun untuk kita jemput rezeki datang, kadang-kadang kita tak sedar dengan beri kucing makan tepi jalan, rezeki datang dengan tiba-tiba. Cuma, kita janganlah terlalu berharap, cuba ikhlaskan diri sebaik mungkin.

Dalam perkongsian Asmizan Majid, ada pelbagai cara untuk kita mengundang rezeki Allah. Kita tak tahu dengan hanya sedikit kita memberi, Dia berikan kita berlipat kali ganda. Paling penting apa yang kita buat ini hendaklah cara yang diredhai olehNya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Takut DUIT HABIS Sebab BELANJA Anak Dan Isteri, Percayalah Rezeki Akan Berkat

Tak Payah Nak BANDINGKAN Dengan Orang Lain Sebab REZEKI Kita Tak Sama, Bersyukurlah

Info Lebih Menarik DI SINI

Cara Jemput Rezeki Allah

1. Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

2. Sesetengah orang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

IKLAN

3. Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

4. Kebanyakan kita ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

5. Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang-orang yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

6. Setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

7. Ada juga yang setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.

IKLAN

8. Setiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

9. Seminggu sekali pada tengah malam, ada yang mendatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

10. Setiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

11. Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

12. Setiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

IKLAN

13. Tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

14. Ada juga yang mengundang rezeki dengan cara menanam pokok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

Ingat! *REZEKIMU BUKAN DATANG DARI BOSSMU ATAU PELANGGANMU, TAPI REZEKIMU DATANG DARI ALLAH S.W T.*

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah Redhai.
(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)

MW: Tak perlu takut tak ada rezeki sebabnya Dialah yang pemberi rezeki. Tapi jangan hanya duduk tunggu sahaja, kenalah berusaha.

Sumber: Asmizan Majid

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI