Sumber / Sumber Foto : Facebook Ustazah Asma' Harun 

“Tidak salah ingin menjadi kaya, namun jadilah orang kaya yang beriman dan bertaqwa” begitulah antara petikan dari ayat yang dikongsi dari Ustazah Asma’ Harun yang meninggalkan kesan yang cukup mendalam.’

Sememangnya setiap insan mahu jadi yang terbaik dan mengumpul harta dunia. Namun janganlah dilupakan juga harta atau bekalan kita untuk dibawa pulang ke akhirat kelak.

“Tidak Salah Ingin Menjadi Kaya, Namun Jadilah Orang Kaya Yang Beriman Dan Bertaqwa”

Seperti mana yang dikongsi, Ustazah Asma’ Harun mengajak kita berusaha untuk menyeimbangkan di antara kehidupan dunia dan akhirat.

“Ada orang, yang begitu seronok dengan kehidupan dunia. Mindanya sibuk berfikir apa lagi cara yang boleh dilakukan untuk mengekalkan kuasa, untuk jadi ternama, untuk menambah harta atau bahkan untuk merebut pesona wanita sehingga tidak mengambil kira halal haramnya. Dunia telah menjadi tujuan utama. Semua ingin dijadikan miliknya.

Tidak Kaya Tak Mengapa, Asalkan Bahagia Ikut Cara Agama

“Ada juga orang, hidupnya sederhana sahaja. Tidak kaya tak mengapa, tidak terkenal tak mengapa, asalkan bahagia dengan ikut cara agama. Akhirat menjadi keutamaannya. Dia sanggup buat apa saja asalkan Allah redha.

“Teringat kepada sepotong kata-kata hikmah oleh Imam Ibnu Qayyim al-Jauziyyah;

“DUNIA INI IBARAT BAYANGAN. KALAU KAMU BERUSAHA MENANGKAPNYA, IA AKAN LARI. TETAPI JIKA KAMU MEMBELAKANGINYA, IA TIDAK PUNYA PILIHAN SELAIN MENGIKUTIMU.”

“Hakikatnya, dunia ini hanya seolah bayang-bayang. Ia tidak akan mampu untuk dikejar mahupun diraih. Semakin kita ingin menggapai kenikmatan kehidupan dunia, sekuat itulah dia akan pergi meninggalkan. Malah, yang hanya akan kita dapatkan adalah kepenatan.

“Namun, ketika kita berusaha mengalihkan fokus kepada matlamat akhirat, maka dengan sendirinya dunia akan mengejar dan mengikuti.

“Usahalah untuk menyeimbangkan di antara kehidupan dunia dan akhirat agar segala usaha yang dilakukan tidak menjadi perbuatan yang sia-sia di hadapan Allah SWT kelak.

IKLAN

“Tidak salah ingin menjadi kaya, namun jadilah orang kaya yang beriman dan bertaqwa. Tidak salah untuk menjadi ternama dan dikenali semua, namun jadilah teladan yang membawa akhlak baik saat pengaruh mula meluas. Tidak salah untuk mendapatkan kuasa, namun jadilah pemimpin yang berusaha menegakkan hukum Islam saat melaksanakan tanggungjawab yang diberikan.

Sabda Rasulullah SAW:

مَنْ كَانَتْ الدُّنْيَا هَمَّهُ فَرَّقَ اللَّهُ عَلَيْهِ أَمْرَهُ وَجَعَلَ فَقْرَهُ بَيْنَ عَيْنَيْهِ وَلَمْ يَأْتِهِ مِنْ الدُّنْيَا إِلَّا مَا كُتِبَ لَهُ وَمَنْ كَانَتْ الْآخِرَةُ نِيَّتَهُ جَمَعَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَهُ وَجَعَلَ غِنَاهُ فِي قَلْبِهِ وَأَتَتْهُ الدُّنْيَا وَهِيَ رَاغِمَةٌ

Maksudnya: “Barangsiapa menjadikan dunia sebagai tujuan utamanya, maka Allah akan mencerai-beraikan urusannya, dan Allah akan meletakkan kefakiran di hadapan kedua matanya. Tidaklah dia akan mendapatkan dunia kecuali apa yang telah ditetapkan baginya. Dan barangsiapa menjadikan akhirat sebagai tujuan utamanya, maka Allah akan menghimpun semua urusan untuknya dan Allah akan meletakkan rasa cukup di dalam hatinya, serta dia akan diberi dunia sekalipun dunia memaksanya.”

(HR Ibnu Majah, hadis sahih)

Allahuakbar.

Mudah-mudahan akhirat yang kekal abadi menjadi cita-cita utama kita dalam menjalani kehidupan yang sementara.

Mari bersama amalkan doa ini agar kita dijauhkan rasa cinta kepada dunia.

اَللَّهُمَّ لاَ تَجْعَلِ الدُّنْيَا أَكْبَرَ هَمِّنَا وَلاَ مَبْلَغَ عِلْمِنَا وَلاَ تُسَلِّطْ عَلَيْنَا مَنْ لاَ يَرْحَمُنَا

IKLAN

Maksudnya: “Ya Allah, janganlah Engkau jadikan dunia ini sebagai cita-cita terbesar kami dan puncak dari ilmu kami, dan jangan Engkau jadikan orang-orang yang tidak menyayangi kami berkuasa ke atas kami.”

(Petikan doa daripada HR al-Tirmizi)

Baca Disini Juga :

Tanpa Telefon Suami Isteri Tetap Boleh Kekal Terhubung, Ustazah Kongsi Caranya

“Macamana Nak Menegur Kesilapan Orang Tanpa Terasa Hati? Kuatkan Hati Doa Berterusan” Ustazah Asma’

Doa Asmaul Husna Selamatkan Ustazah Shadiya Dan Ustaz MK Azman Sekeluarga

 

Sumber / Sumber Foto : Facebook Ustazah Asma’ Harun

IKLAN

 

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini: https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita