Orang kata bila umur 40 tahun, inilah kemuncak kehidupan dan dikatakan cukup istimewa. Inilah titik tolak untuk perbaharuan taubat dan penyesalan yang dilakukan sebelum ini.

Dalam fasa ini juga ia menjadi sangat penting dalam kehidupan kita kerana pada umur 40 tahun inilah Rasulullah dipertanggungjawabkan menjadi seorang nabi. Sebaliknya bagi kepercayaan orang barat, usia ini adalah permulaan bagi pengembaraan kehidupan seseorang. Tapi kita sebagai umat Islam, usia begini kita perlu merancang kehidupan menjadi tetap dan lurus.

Dalam umur 40 tahun, kita dinasihatkan untuk tidak leka dan hanyut dengan kesibukan dunia yang bersifat sementara. Sibukkan diri dengan amalan kerana kita tak tahu ajal akan tiba.

Tapi, lumrahnya apa yang berlaku pada sesetenngah kita adalah sibuk mengejar kemewahan dan mula mengecapi kebahagiaan, menguruskan kehidupan dunia dan sebagainya.

Kena ingat, walaupun kemuncak kehidupan, kita kena ingat, usia makin bertambah dan kita tak tahu ajal tiba. Persiapkan diri untuk dapat redha Allah dan kumpul amalan sebanyak untuk bekalan di sana.

Antara perkongsian yang cukup bermanfaat terutamanya yang usia 40 tahun. Tapi tidak bermakna usia sebelum ini boleh leka. Tak perlu fikir hal dunia tapi kumpullah amalan sebanyak mungkin.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini:Penghujung Usia 30an, Kita Dijentik Dengan Ujian Sebagai Teguran, Sabar Dan Bertenanglah!

Menjelang Umur 40 Tahun, Banyakkan Bersyukur BUKAN Mengeluh

Info Lebih Menarik DI SINI

Bila usiaUmur 40 Tahun

1. Lipat tilam dan bantal yang selesa, hidupkan malam dengan amal.

IKLAN

2. Ingat kembali usia yang telah dilalui, hitung masa yang banyak terbuang
Jangan banyak rehat dan hiburan yang melekakan. Kurangkan pakaian mahal dan makanan sedap. Jangan banyak bersenang kerana kematian semakin hampir.

3. Imam shafie…umur 40 tahun berjalan pakai tongkat supaya ingat diri sedang berjalan ke akhirat.

4. Jika masih tidak berubah ketika masuk 40 tahun, syaitan dah nobatkan sebagai rakannya untuk ke neraka.

5. Kurangkan fikir hal dunia, sebaliknya kumpul amalan untuk mati.

6. Pada usia ini, tukarkan niat kerja kerana ALLAH. Fokus urusan dunia untuk mendapat redha ALLAH.

7. Apa harta yang ada pada umur ini, cukuplah kerana itu saja rezeki yang ALLAH bagi. Tumpukan perhatian lebih kepada amal, kurangkan pesona kepada dunia, jika tidak terus tertinggal akhirat.

8. Jangan tamak dengan dunia. Ingat dunia bukan lagi milik kita.

IKLAN

9. Kata ulamak, aku dengar setiap pagi ada suara dari langit ke 4 yang berseru- “Wahai anak yang berusia 40 tahun, kamu sudah hampir kepada kematian, wahai anak umur 50 tahun, hitunglah apa yang kamu belum lakukan untuk mati. Wahai anak umur 60 tahun masa kamu sudah tiada..”

10. Doa semasa umur 40 tahun ke atas.. “Wahai Tuhanku tolonglah lapangkan dalam diri aku rasa syukur atas nikmat yang telah kau beri kepada kedua-dua ibu bapaku dan redai mereka.”

11. Banyakkan taubat – 70 kali sehari

12. Tingkatkan keyakinan kepada agama – hanya Islam yang jadi pegangan sehingga mati.

13. Jaga hati, bersihkan hati, redha dengan ketentuan dan berbaik sangka dengan ALLAH.

14. Tingkatkan iman dan ibadah – tingkatkan amalan sunat, lebih khusyuk, solat awal waktu, sentiasa solat berjemaah dan laksanakan semua ibadah lebih berkualiti.

IKLAN

15. Amalkan sifat-sifat Mahmudah, jauhi dan hindari sifat-sifat Mazmumah.

Semoga bermanfaat.

Mingguan Wanita : Moga kita menjadi lebih baik lagi.

Sumber: Khai Fender
https://www.facebook.com/groups/2538248912906289/permalink/4445979612133200

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI