Hubungan anak-anak dengan mak ayah memang istimewa. Anak perempuan selalunya sangat rapat dengan ayah, lelaki pertama yang mereka cintai dan jadikan role model sejak dari kecil.Dan kebiasaannya hubungan rapat ini berterusan walaupun dah besar panjang, hatta dah berkahwin pun. Ayah juga yang akan dicari walaupun dah ada suami sendiri. Situasi ini membuatkan mak kadang-kadang ada rasa terpinggir, namun bersyukurlah sebenarnya bila anak perempuan rapat dengan ayahnya. Besar kesannya pada perkembangan tumbesaran mereka nanti.

Perkongsian oleh Puan Aizah Zarirah ini ada benarnya.

Betul ke peribahasa orang putih, “Daddy’s little girl’ ni? Akak ada sorang little girl, ikutkan memang betul la tu.

Untuk para ibu sekalian, rapat-rapat kita dengan anak kecik perempuan, matching baju banyak mana pun, rapat dorang dengan ayah ni memang lain. Walaupun kadang rasa terpinggir jap bila dorang tengah rapat sangat tu, bersyukurlah mereka rapat.

Besar impak ayah pada anak perempuan tau, antaranya:

1. Ayah Role Model Anak

Ayah ialah lelaki pertama yang anak perempuan kenal dan sayang, jadi sedar atau tidak, ayah ibarat role model untuk lelaki macam mana dorang cari nanti.

2. Anak Lebih Berkeyakinan

Anak perempuan yang dapat cukup perhatian daripada ayah akan jadi lebih berkeyakinan dan tak mudah “cair” bila dipuji-puji lelaki.

IKLAN

3. Ajar Erti Ketegasan & Penyayang

Ayah mengajar anak perempuan erti tegas dan penyayang dalam masa yang sama. Golongan ayah ni selalunya tak banyak bercakap macam kita geng mak. Tapi dalam diam dia, sekali dia cakap, mesti menusuk. Kalau mak bebel tak jalan, ayah warning sekali terus menjadi.

Walaupun golongan suami jarang tunjuk sisi sensitif dan emosi, tapi dengan anak perempuan mereka akan tunjuk. Walaupun tak secara langsung, tapi kita boleh nampak.
Gitulahh, hubungan ayah dengan anak perempuan ni, memang unik. Betulkan?

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Ayah Sepatutnya Jadi Lelaki Pertama Di Hati Anak Perempuan, Luangkan Masa Berdua

IKLAN

Bila Ada Anak Perempuan. Cabarannya Tak Sama Dengan Jaga Anak Lelaki

MW: Pesanan buat mak-mak tak perlu rasa ‘cemburu’ mahapun terpinggir bila anak perempuan rapat dengan ayahnya iya. Selagi mana dalam batasan sewajarnya, ia beri kesan positif pada perkembangan anak-anak ini.

Sumber: Aizah Zarirah