Seronoknya bila tengok orang yang berkongsi kemewahan yang dimilikinya. Ada macam-macam cara yang ditunjukkan oleh mereka ini. Mungkin secara langsung atau tidak langsung.

Kita yang melihat mulalah membayangkan jika itu kita yang punya. Tentunya, kita pun ingin kongsi kegembiraan dengan apa yang kita ada.

Itu dari fikiran kita yang rasa beruntungnya mereka diberi kemewahan yang tidak pernah luak. Tapi, bagi yang kurang kemampuan, mungkin hanya dapat melihat, namun dalam hati tiada siapa yang tahu perasaan itu.

Apa yang boleh dikatakan, ada sebab orang yang menunjukkan kemewahan itu dan orang yang melihatnya. Bagi mereka yang menunjuk harta itu, niatnya mungkin untuk memberi semangat pada orang lain atas usaha yang dilakukan selama ini.

Tapi, ada juga orang luar melihat seperti ingin menunjuk dan tidak tahu apa yang difikirkan dalam hati mereka. Boleh jadi tumbul perasaan dengki dan mengata yang tidak baik.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Keluar Dari ‘Zon Selesa’, Sebenarnya Itulah ‘Pembuka Jalan’ Rezeki Yang Lebih Baik

IKLAN

Kalau Rezeki Kita ‘Lebih’ Daripada Adik Beradik, Usah Berlagak Tapi Raikan Mereka

Info Lebih Menarik DI SINI

Semua ini berbalik pada rezeki yang telah Allah berikan. Apa yang penting, kita kena bersyukur seadanya. Kita tidak tahu, alasan untuk tunjuk kemwahan sebagai pendorong dan semangat tapi orang melihatnya akan bersangka buruk pula.

Perkongsian daripada Umi Liza ini ada benarnya. Biasanya, orang yang baru kaya akan tunjuk kemewahan yang dia ada berlainan dengan orang yang sudah lama kaya, hanya diam sebab dia sudah lama merasai semua itu.

IKLAN

Kemewahan Bukan Untuk Selamanya

Kebanyakan orang yang selalu tunjuk menunjuk harta ini adalah adalah orang yang baru kaya dan orang yang baru merai kemewahan.

Sebab sebelum ini dia susah. Bila Allah angkat rezeki dia maka dia bermewah dan menunjuk-nunjuk pada jiran-jiran bahawa dia mewah. Dengan kereta besarnya, rumah besarnya, perhiasan dan sebagainya. Orang yang dah lama kaya, dia senyap saja sebab dia dah lama merasai kemewahan itu.

Ingatlah wahai sahabat, kemewahan yang kamu sedang menikmati itu ada Hak Allah. Bukan hak kamu dan bila-bila masa saja Allah boleh tarik. Tak payah ah nak tunjuk-menunjuk pada orang lain.

IKLAN

Orang lain pun boleh merasai jugak bila Allah angkat darjat dan rezeki dia. Bersyukurlah pada Allah kerana Allah beri rezeki lebih pada kamu. Dan bersyukurlah kerana Allah bagi kemewahan pada kamu sekarang berbanding dengan kamu yang susah dulu.

Ingat, selalulah bersyukur pada Allah, bila kita senang, jangan kita ‘riak’ untuk menunjuk pada orang lain.

MW: Kalau tengok di media sosial memang banyak. Cuma kita tak tahu niatnya, untuk menunjuk, suka-suka atau sekadar berkongsi kegembiraan. Hanya dia yang tahu.

Sumber: Umi Liza

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI