Perlu tahu bahawa dalam bahagian harta yang kita ada, bahagian untuk orang lain yang perlu dikongsi. Berkongsilah dan rajinlah bersedekah kerana banyak kelebihanannya. Jangan takut harta berkurangan tetapi yakinlah ia akan semakin bertambah. Itu antara janji pasti daripada Allah kepada golongan yang suka bersedekah. Biar sedikit namun konsisten diamalkan bersedekah secara berterusan kepada yang memerlukan.

Baca perkongsian mengenai kelebihan bersedekah daripada Puan Dzuriasikim Dzulkefli ini.

HARI INI SAYA ASYIK MENANGIS

Bukan kerana sedih, tetapi kerana terlalu bersyukur.

Kuala Lumpur dibasahi hujan malam ini dan sewaktu melalui lorong pandu lalu sebuah restoran, saya ternampak seorang wanita seusia saya sedang menjual jajan dalam kesejukan.

Ya Allah betapa saya amat sayu melihatnya. Seolah melihat diri saya sendiri suatu masa dahulu.

Wang hasil jualan, adalah buat sesuap nasi untuk diri dan anak-anak. Dan saya selalu tidak berfikir untuk esok. Esok cerita esok. Yang pasti hari ini kita makan dahulu apa sahaja rezeki yang ada.

Andai ternampak orang berniaga dijalanan, usah fikir panjang lagi. Bantulah mereka. Sekurang-kurangnya mereka berusaha dengan cara yang halal.

Jika bukan untuk diri. Belikan untuk guard mana-mana atau hulurkan sahaja wang sebagai sedekah buat mereka. Atau boleh juga berikan wang semampu mungkin. Dan kita boleh pesan kepada penjual untuk sedekahkan makanan buat orang lain yang memerlukan. (Biar nanti, jika mereka ternampak ada orang yang memerlukan, bolehlah mereka sedekahkan makanan jualan mereka dan anggaplah ianya sudah dibayar…).

Daripada Abu Hurairah, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Tiada satu pagi (hari) pun yang dilalui seorang hamba melainkan akan ada dua malaikat turun dan berdoa, Ya Allah! Berikan kepada pemberi sedekah ganti (sedekahnya), manakala malaikat satu lagi berdoa, Ya Allah! Berikan kepada orang yang menahan sedekah dan kedekut kemusnahan.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Orang Suka BERSEDEKAH, Janji Allah Harta Tak Akan Berkurang Tetapi Makin Bertambah!

IKLAN

6 Janji-Janji Allah Kepada Golongan Yang Suka Bersedekah

1. Menghapuskan Dosa-Dosa Orang Yang Bersedekah

Janji Allah yang pertama bagi orang yang rajin bersedekah adalah sedekah itu dapat menghapuskan dosa orang yang mengerjakannya.

Rasulullah SAW, beliau bersabda :

“Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api.”
(HR. Tirmidzi)

2. Dapat Berteduh Di Hari Kiamat

Nabi SAW menceritakan tentang 7 jenis manusia yang akan mendapat berteduh pada hari yang tidak ada teduhan dari kepanasan di Padang Mahsyar. Salah satu golongan yang mendapat teduhan itu adalah orang yang suka bersedekah.

Rasulullah SAW bersabda :

“Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya.”
(HR. Bukhari )

IKLAN

3. Harta Tidak Akan Berkurang Tetapi Makin Bertambah Banyak

Janji Allah SWT yang sangat hebat bahawa harta orang yang rajin bersedekah tidak akan berkurang meskipun disedekahkan semuanya, hanya sedikit yang tersisa buat keperluan sehari-hari.

Rasulullah SAW bersabda :

“Harta tidak akan berkurang dengan bersedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kebaikkan baginya”
(HR. Muslim)

4. Dapat Membebaskannnya Dari Seksa Kubur

Rasulullah SAW bersabda:

“Sedekah akan memadamkan api siksaan di dalam kubur.”
(HR. Ath-Thabrani)

5. Terdapat Pintu Syurga Hanya Untuk Orang Yang Bersedekah

Dalam sebuah hadith, Rasulullah SAW bersabda:

IKLAN

“Orang memberikan menyumbangkan dua harta di jalan Allah, maka dia akan dipanggil oleh salah satu dari pintu syurga: Wahai hamba Allah, ke marilah untuk menuju kenikmatan. Jika dia berasal dari golongan orang-orang yang suka mendirikan solat, dia akan dipanggil dari pintu solat, yang berasal dari kalangan mujahid, maka akan dipanggil dari pintu jihad, jika dia berasal dari golongan yang gemar bersedekah akan dipanggil dari pintu sedekah.”
(HR. Bukhari dan Muslim)

6. Menjauhkan Diri Dari Api Neraka

Janji Allah terakhir kepada mereka yang rajin bersedekah adalah akan menjauhkan diri dari api neraka.

Rasulullah SAW bersabda:

“Jauhilah api neraka, walau hanya dengan bersedekah sebiji kurma. Jika kamu tidak punya, maka bisa dengan kalimah thayyibah”
(HR. Bukhari dan Muslim)

BEST SANGAT KAN?

#JOMBERSEDEKAH

Baca Lagi Di Sini:Pesan Ebit Lew,”Belanja Atas Isteri & Keluarga SEDEKAH Paling BESAR Nilainya”

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Sama-samalah kita jadikan amalan sedekah satu kebiasaan, biar sedikit tapi berterusan bagi merebut ganjaran yang dijanjikan Allah ini.

Sumber: Dzuriasikim Dzulkefli

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI