Suami Kalau Nak Buat Sebarang Keputusan, Berbincang Dengan Isteri Dahulu Bukan Mak

Penting untuk suami berbincang dengan pasangan sebelum membuat sebarang keputusan. Ia amat penting dalam sesebuah hubungan yang sihat dan berfungsi. Ini dapat membantu mencegah konflik, memastikan kedua belah pihak merasa didengari dan dihargai, serta memungkinkan untuk bekerja sama dalam membuat keputusan yang baik bagi kedua belah pihak.

Jika suami ingin membuat keputusan yang melibatkan perubahan besar dalam hidupnya atau dalam hubungannya dengan isteri, berbicaralah terlebih dahulu dengan isteri. Ini boleh mencakupi keputusan tentang pekerjaan,kewangan, tempat tinggal, atau perubahan penting lainnya. Berbicara dengan isteri akan memberi kesempatan untuk berbicara tentang pandangannya, kekuatirannya, dan perasaannya terhadap keputusan tersebut.

Ini bukan bererti bahawa anda tidak boleh berbicara dengan orang tua atau anggota keluarga lainnya tentang keputusan anda, tetapi berbicara terlebih dahulu dengan pasangan anda adalah cara yang baik untuk memastikan bahawa keputusan tersebut sejalan dengan harapan dan keinginan anda suami isteri. Komunikasi yang baik dalam hubungan adalah kunci keberhasilan dan kebahagiaan bersama.

Suami Kalau Nak Buat Sebarang Keputusan, Berbincang Dengan Isteri Dahulu Bukan Mak

Berikut info yang dikongsikan oleh Dr Ben Fadhil Mohd Salleh. Moga membawa manfaat untuk semua pasangan suami isteri.

SENARIO BERCINTA 

Bila kenal lelaki yang rapat dengan mak, dalam proses nak mengenali hati budi pasangan, anda akan nampak pasangan seorang yang:

1.Ambil berat tentang maknya.

IKLAN

2. Bagus! Sebab dia seorang yang bertanggungjawab

REALITI BILA SUDAH BERKAHWIN 

Barulah tahu sikap sebenar suami yang terlalu manja dengan mak sampai balik kerja pun nak duduk bawah ketiak mak. Ini solusi perdamaian untuk kedua-dua belah pihak.

Suami anak manja mak pun kena baca, isteri yang sabar pun kena fahami. Jadi, bila dua-dua dah faham situasi masing-masing, konflik takkan timbul. Tak perlulah nak sentap-sentap sangat dengan mentua tu.

Suami Kalau Nak Buat Sebarang Keputusan, Berbincang Dengan Isteri Dahulu Bukan Mak

WAHAI SUAMI, INI CARA YANG SEPATUTNYA: 

*Kalau nak buat sebarang keputusan, bincanglah dengan isteri dan bukannya mak.

IKLAN

*Berenggang dengan mak tidak bermakna anda berpisah dengannya. Ini kerana anda sudah ada keluarga sendiri. Jagalah perasaan isteri.

*Setiap keputusan, berbincanglah dengan isteri bukan dengan mak. Jangan kecilkan hati mak tapi katakan itu keputusan keluarga bukannya keputusan anda sendiri.

*Jangan sesekali libatkan mak dalam sebarang perancangan. Cuma sekadar memberitahu saja. Sekurang-kurangnya mak tak rasa terpencil.

Suami Kalau Nak Buat Sebarang Keputusan, Berbincang Dengan Isteri Dahulu Bukan Mak

IKLAN

ISTERI CUBA FAHAMI SUAMI:

*Kena banyak bersabar dan berbincang. Kadang-kadang ada rasa sakit hati tetapi ingatkan suami supaya buat keputusan demi keluarga.

*Jika boleh, jadilah rakan baik mak mentua dan berkongsi perasaannya terhadap suami. Nasihat yang akan diberi kepada isteri adalah nasihat yang sama yang akan di beri pada suami.

*Guna perantaraan dengan suami dan mentua tetapi tidaklah memisahkan perasaan suami anda dengan maknya.

Sumber: Dr Ben Fadzil Mohd Salleh, Business Forencic Psychologist Grand master Hypnotherapist dari Practice Training & Consultancy di Asia Barat

Baca artikel lain di sini: Suami Isteri Bila Sudah Terlalu Berkira & Materialistik, Rumah Tangga Jadi Hambar

Takdir Ajal Bersama Sehidup Semati, Suami Isteri Meninggal Kemalangan Motosikal Berkuasa Tinggi

BERCERAI SECARA BAIK Bukan Sebab Gaduh, Tapi Dah Tiada Perasaan Cinta Suami Isteri