Tidak dinafikan bagi seorang isteri, menguruskan rumahtangga dan anak-anak cukup melelahkan. Melakukan rutin yang sama setiap hari, bertahun-tahun, adakalanya membuatkan diri rasa cukup tepu. Mulalah rasa tidak gembira, riak wajah tak berseri dan kurang bersemangat!

Sedar atau tidak situasi ini sebenarnya adalah ‘parental burnout’. Adalah sangat penting bagi seorang suami, bersikap prihatin dengan keadaan isteri ini. Harus bantu isteri, ubah rutin hariannya agar kembali ceria dan bersemangat dalam menguruskan rumahtangga.

Jemput baca perkongsian daripada Dr Taufiq Razif ini sebagai panduan;

Bila wajah bidadari saya dah mula kusam dan redup, benda pertama yang akan saya suspek adalah PARENTAL BURNOUT.

Ya, kadang kadang parental burnout ni bukan disebabkan kepenatan pun tapi sebab kita duk ulang ulang circle, rutin dan pattern yang sama bertahun tahun.

IKLAN

Bangun pagi
Kejut anak
Mandikan anak
Kemas baju anak
Pergi kerja
Balik kerja
Ajar anak mengaji
Sambung jaga anak
Dan seterusnya

Ianya adalah circle dan pattern yang sama je tiap hari bidadari saya ni buat. Dah la bidadari saya ni jenis Extrovert yang mana dia dapatkan semangat dan tenaga bila bersosial dan bersilaturrahim dengan orang lain. Bukan sekadar rutin bersama anak sahaja!

Jadi untuk merawat Parental Burnout isteri saya ni saya guna teknik BREAK THE ROUTINE. Ya, saya akan bawa dia keluar daripada rutin harian dia dengan tolong dia buat kerja rumah yang dia selalu buat, minta dia ambil cuti masa weekday dan pergi dating, hantar anak ke pengasuh sekali sekala dan pergi dating berdua atapun bawa je semua bercuti ke tempat yang tak pernah dilawati.

IKLAN

Ya, saya bagi NEW EXPERIENCES, NEW FEELINGS dan NEW ROUTINES pada bidadari saya. Mengejutkan, dia akan kembali bersemangat, badan kembali cergas dan wajah akan kembali jernih dan tenang!

Jadi kepada suami di luar sana, tolong BREAK THE ROUTINE para isteri kita. InsyaAllah para isteri takkan mengalami Parental Burnout lagi. Cubalah sendiri.

IKLAN

Taufiq Razif
Say No To Parental Burnout

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Memang ada benarnya, sikap prihatin suami, ubah rutin kebiasaannya isteri mampu membuatkan dirinya kembali bersemangat, badan kembali cergas dan wajah akan kembali jernih dan tenang.

Sumber: Taufiq Razif

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI