Mak Ayah Perhati Tanda Ini, Jika Anak Pernah Terjatuh Dan Terhantuk Kepalanya

Jangan buat main-main dengan kecederaan dekat kepala anak, baik luka mahupun benjolan akibat terjatuh dan terhantuk kepalanya. Dibimbangi memberi risiko kecacatan mahupun kematian kepada anak jika mak ayah tak bertindak cepat.

Menerusi instagramnya, Dr Izzar Anwari yang juga suami kepada pelakon, Ummi Nazeera berkongsi tip untuk mak ayah alert tentang kecederaan kepala anak.

 

 

Kecederaan Kepala Baby Atau Budak

Anak-anak kecil ni bila makin membesar, biasalah semakin lasak atau buas. Dan selalunya kepala asyik terhantuk atau sedar-sedar dia dah menangis dan baru perasan ada benjol/lebam kat kepala dia.

Kecederaan kepala adalah salah satu punca berlakunya kecacatan/kematian pada kanak-kanak (Kalau kecederaan terukla). Kecederaan kepala ni boleh jadi kecederaan ringan / mild (benjol, luka ringan, lebam), atau boleh jadi kecederaan sederhana ke teruk / moderate to severe (luka dalam, gegaran otak, retak tempurung kepala, pendarahan dalaman, kerosakan otak).

Bila dah parents dah perasan anak tu ada benjol / luka di kepala anak kecil, amat penting bagi parents untuk mengetahui dan memerhati simptom-simptom kecederaan kepala yang ada pada anak ni. Memang ia akan membezakan antara hidup dan mati anak tu kalau parents tak pickup simptom-simptom kecederaan kepala ni. Sebab anak kecil kita memang tak reti nak bagitau macam mana kan. Kita sebagai parents yang kena peka.

 

 

Bila Anak Pernah Terjatuh Dan Kepalanya Terhentak

Bila anak ada menunjukkan simptom-simptom ringan tu, bolehla monitor dulu kejap ke di rumah dan bawa ke klinik kalau risau.

Tapi kalau ada simptom-simptom sederhana ke teruk tu, bawalah ke hospital secepat mungkin. Kita tak nak lambat bertindak sebab anak kecil ni amat fragile ye.

So ibu bapa, kalau anak-anak tu ada terjatuh dan terhantuk kepala ke, atau tiba-tiba menangis semasa kita tak tengok, periksa kepala anak dan perhatikan simptom-simptom kecederaan kepala yang dah diterangkan. Jangan lambat bawa jumpa doctor kalau ada simptom-simptom kecedaraan kepala yang sederhana ke teruk tu. Minta-minta dijauhkan. Aminn

#drizzarshares

Sumber/Foto : Dr Izzar