Waktu malam ada masanya memang perut lapar. Tak tahu nak makan apa yang sedap tapi kenyang dan senang nak buat boleh cuba buat Sosej Cheese Paratha ni. Memang cukup mudah guna 4 bahan je.
Ini cara yang dikongsikan oleh Muhammad Zulhaizan sebagai panduan;
“Menu makan malam orang bujang, makan ni je dah kenyang tapi boleh pulak terlupa sapu telur kuning.Sosej tu saya rebus dulu, Boleh tambah bahan-bahan lain jugak selain cheese & sosej.
Bahan Diperlukan:
Sosej
Kepingan Cheese
Paratha
Kuning Telur
Cara Membuat:
1. Potong separuh paratha tersebut.
2. Letakkan kepingan cheese secara memanjang dan sosej yang telah direbus.
3. Kemudian gulung dan kelar-kelarkan seperti dalam gambar.
4. Sapukan dengan kuning telur.(* terlupa nak letak)
5.Bakar pada suhu 180° selama 15 minit sehingga masak kekuningan.
Siap, Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Tart Telur Kulit Paratha Resipi Paling Mudah, Telurnya Lembut Tak Cukup 2,3 Biji Bila Makan!
Resepi ‘Campak-campak’ Pizza Paratha, Keju Banjir Tak ‘Hingat’ Tu Buat Sedap
MW: Jadi malam-malam bila lapar tapi nak masak yang simple, sedap dan kenyang boleh cuba resipi ni.
Sumber: Muhammad Zulhaizan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Tak Habis Boleh Buat Cuppizza Sedap Guna Air Fryer, Senang!
Selalunya kalau roti kosong kat rumah, payah nak habis. Sayang sungguh kalau dibiar ‘expired’ begitu sahaja. Mak-mak boleh lebih kreatif, buat resipi menarik macam Cuppizza ni. Senang sangat, guna air fryer je, atau nak bakar dalam oven macam biasa pun boleh. Sesuai buat bekal untuk anak sekolah atau minum petang dengan keluarga. Mesti sekejap je licin!
Boleh cuba resipi Cuppizza yang dikongsikan oleh Eyqa Roslan ini.
“Harini saya nak share 1 resepi simple dan cepat! Cuppizza, hehe taktau nak bagi nama apa.Sesuai untuk parties, breakfast or bekal roadtrip dalam kereta. Kalau roti tak habis, bila buat ni..silap-silap kena beli roti baru.”
Bahan bahan untuk 5 ketul Cuppizza ;
3 keping Roti
3 biji Telur
2 batang Hotdog (kalau nak)
Bawang holland
1 sudu besar Mayonaise
Salt & Pepper
Cara Membuat :
1. Potong semua bahan-bahan tu bentuk dadu / nipis-nipis.
2. Gaulkan semua bahan-bahan dalam mangkuk.
3. Masukkan dalam bekas cupcake / muffin. Lepastu sprinkle salt n pepper.
4. Panaskan air fryer 5 minit suhu 180©. Bakar selama 10minit, suhu 160©.
Siappp!
Info Ekstra!
- Bakar guna oven biasa pun boleh.
Baca Lagi Di Sini:
‘Pizza’ Segera Guna Mission Wraps, Sapu Sos, Tabur Toppings, Gulung, Susun & Bakar!
Pizza Segera Tak Perlu Uli, Guna Roti Bakar Dalam Kuali
MW: Menariknya, senang nak buat sesuai buat untuk sarapan pagi, bekal anak sekolah, atau minum petang. Kalau roti tak habis tu boleh buat resipi ni cuppizza ni.
Sumber: Eyqa Roslan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mak Boleh ‘Main Masak-Masak’ Dengan Anak, Cuba Resipi Berasaskan Telur Ini
Mak-mak ada lebih banyak masa untuk menyediakan sarapan istimewa untuk anak-anak dan suami apabila bekerja dari rumah, dalam keadaan kita semua perlu hadkan pergerakan dan duduk di rumah untuk mengawal wabak Covid 19 yang sedang melanda negara kita.
Jadi, untuk mak-mak, boleh ajak anak-anak untuk sama-sama memasak supaya mereka ada aktiviti ketika di rumah. Selain itu ia juga untuk mendidik anak-anak supaya rajin masuk dapur. Taklah mengadap handphone je.
Apa kata anda cuba resipi berasaskan telur untuk dijadikan sajian sarapan enak untuk seisi keluarga. Telur sebagai bahan utama, mesti ada dalam tiap rumah kan?
Mak-Mak, Ini resipinya…Selamat mencuba!
BAKED BREAKFAST OMELETTE
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur gred A
½ cawan susu segar
¼ cawan cencangan sosej/pepperoni
1 biji tomato – cencang
2 sudu makan parutan keju – Mozarela/Romano/Parmesan
1 sudu makan cencangan daun basil
Garam, lada hitam dan lada sulah secukupnya
Mentega secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam satu mangkuk, pukul telur bersama susu segar hingga sedikit kembang (jangan pukul berlebihan).
- Kemudian masukkan cencangan sosej/pepperoni. Tambah tomato, garam, serbuk lada hitam dan lada putih secukup rasa. Ketepikan.
- Sediakan loyang/bekas pembakar yang telah disapu sedikit mentega di sekelilingnya.
- Tuang bancuhan telur tadi ke dalam bekas tersebut.
- Tabur cencangan daun basil dan parutan keju.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 15-20 minit atau hingga telur masak.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
MAK-MAK JUGA BOLEH MASAK NI..
SCRAMBLE EGG MUSHROOMS
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
8 biji cendawan butang | hiris nipis
1 biji tomato | cencang
1 sudu makan cencangan cili Benggala
½ cawan susu segar
½ cawan parutan keju parmesan dan mozzarella
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk; pukul telur bersama susu, garam dan lada sulah secukupnya. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tuang bancuhan telur dan masak hingga agak kental.
- Masukkan cencangan cendawan, cili Benggala, parutan keju dan cencangan tomato. Gaul sebati dan hancurkan.
- Hidangkan bersama kepingan roti, salad dan sos pilihan jika mahu.
ROTI BAKAR TELUR GOYANG
BAHAN-BAHAN:
2-4 keping roti putih
2-4 biji telur
Mentega secukupnya
Kaya secukupnya
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Bakar roti hingga perang.
- Sapu mentega dan kaya secukupnya di atas roti itu. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng telur mata setengah masak (kuning telur masih cair sedikit).
- Letakkan telur di atas roti bakar tadi dan tabur sedikit garam dan lada sulah. Hidangkan segera.
TOMATO EGG MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur
2 biji tomato | cencang dadu
1 batang daun bawang |cencang
¼ sudu teh paprika
Garam dan lada sulah secukup rasa
Mentega secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk, pukul telur hingga agak kembang bersama garam dan lada sulah.
- Tuang bancuhan telur ke dalam acuan muffin yang telah disapu sedikit mentega atau ke dalam cawan kertas muffin.
- Tambahkan cencangan tomato dan daun bawang ke dalam bancuhan telur tadi.
- Tabur sedikit serbuk paprika.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 15 minit atau hingga telur masak.
- Keluarkan dan sedia dihidangkan.
EGG PRATA ROLL
BAHAN-BAHAN:
2-3 keping roti prata segera | nyah bekukan
1 labu bawang besar | cencang halus
3 biji telur
1 sudu makan cencangan daun bawang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak zaitun secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk, pukul telur bersama garam dan lada sulah secukup rasa.
- Masukkan cencangan bawang besar dan cencangan daun bawang, gaul rata. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali leper.
- Panaskan roti prata di kedua-dua bahagian hingga agak perang. Angkat. Ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai.
- Menggunakan kuali yang sama, tambah sedikit minyak zaitun lalu tuang bancuhan telur ke dalam kuali. Biar telur masak di kedua-dua bahagian.
- Letak telur ke dalam prata dan gulung kemas. Potong mengikut cita rasa masing-masing dan sedia dihidangkan.
Jangan lupa follow kami di:
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Panas-Panas Ni Layan Aiskrim Kacang Merah Lemak Berkrim Sedap Juga!
Rupanya mudah je jika mak-mak nak buat sendiri aiskrim perisa Kacang Merah di rumah. Lebih puas hati dan jimat bila buat sendiri. Boleh ‘adjust’ ikut kesesuaian citarasa kita. Nak kurang manis, berlemak, lebih kacang dan sebagainya. Rasanya kacang merahnya yang manis dan lemak berkrim dimakan sejuk memang sedap lalu ditekak lebih-lebih lagi ketika cuaca panas.
Baca Lagi DiSini:
Tepung Jagung, Garam & Esen Vanila, Rahsia Aiskrim Malaysia Ini Sedap, Lembut & Lemak!
Hanya Guna 4 Bahan Buat Aiskrim Sendiri Di Rumah, Tak Perlu Beli Lain Dah!
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Norazliana ini.
“Panas-panas ni layan Aiskrim Kacang Merah sedap jugak.Siapa peminat aiskrim ni kita geng”
Kat sini Mekna ada share resipi. Selamat Mencuba ye
Bahan-bahan:
Kacang merah (lebih kurang 300grm )
1.5 liter air masak
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 satu kotak santan (kecil)
1 tin susu cair
3 sudu tepung pulut
3 sudu tepung jagung
Sedikit sirap
Sedikit garam
Cara Membuat:
1.Rendam kacang semalaman, selepas itu rebus sampai empuk dan lenyek.
(Lagi lama rendam kacang lagi bagus senang empuk)
*kacang merah saya suka letak banyak, lagi sedap. Resipi diatas anggaran sahaja.
2. Masukkan 1.5 liter air + 1 cawan gula masak atas dapur sampi gula hancur.
3. 3 sudu tepung pulut + 3 sudu tepung jagung bancuh dan tuang dalam air
gula tu. Kacau sampai tepung larut. Nak senang guna mixed
4. Masuk 1/2 susu pekat, 1 kotak santan yang kecik, 1 tin susu cair.
5. Masukkan garam sikit, sirap sikit untuk bagi color cantik. Buka api kecik kacau sampai mendidih. Last sekali masuk kacang yang ditumbuk tu kacau sampai kacang sebati.
Tutup api.
6. Masukkan dalam plastik aiskrim dan bekukan.
Siap! Selamat Mencuba!
MW: Mudah je buat aiskrim kacang merah ni dan lebih jimat bila buat sendiri. Manis, lemak berkrim secukup rasa, anak-anak pun mesti suka.
Sumber: Siti Norazliana
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI