Peranan suami dalam mengelak skandal di tempat kerja sangat penting. Ini bertujuan menjaga kesetiaan dalam perkahwinan dan memastikan hubungan yang sihat. Skandal di tempat kerja yang pada mulanya dianggap biasa sebenarnya boleh menjadi punca kepada berlakunya kecurangan sehingga mencetuskan hubungan terlarang sesama rakan sekerja.

Skandal Satu Pejabat

Situasi ini sekiranya gagal dibendung dari awal bakal merosakkan keharmonian di tempat kerja, selain menjadi punca berlakunya keretakan dalam rumah tangga. Sebagai suami ada beberapa perkara boleh anda lakukan untuk elak terjerumus ke dalam skandal satu pejabat.

Skandal Satu Pejabat, Suami Kalau Sayang Rumah Tangga, Ini Perkara Kena Tahu

Kalau sayang rumah tangga anda sila ikuti 10 tip di bawah ya!

Suami Kalau Sayang Rumah Tangga, Ini Perkara Kena Tahu

1. GURAU ‘DOUBLE MEANING’

Elak buat jenaka double meaning. Bermula dari gurauan lucah ia boleh melarat kepada aktiviti menggoda satu sama lain. Bukan itu sahaja jenaka seperti ini kalau salah alamat boleh jadi kes gangguan seksual.

2. MAKAN TENGAH HARI

Jangan keluar makan tengah hari berdua dengan rakan sepejabat berlainan jantina. Apatah lagi kalau masing-masing sudah ada isteri atau suami.

3. HADKAN PERBUALAN

Hadkan perbualan sama ada telefon atau mesej whatsapp ketika waktu kerja sahaja. Bila di rumah fokus pada keluarga. Jangan melayan sangat karenah rakan sepejabat sama ada mereka manaruh hati pada anda atau tidak. Melainkan ada hal kerja yang benar-benar penting sahaja.

Skandal Satu Pejabat, Suami Kalau Sayang Rumah Tangga, Ini Perkara Kena Tahu

IKLAN

4. SIKAP PROFESIONAL

Bersikap profesional dalam pekerjaan dan jangan letak dalam hati semua perkara. Bila kerja kena kerja, letak ke tepi hubungan peribadi.

5. PERCAYA DAN SETIA 

Kunci kepada mengelakkan skandal adalah setia kepada pasangan. Suami perlu memahami kepentingan setia dan komitmen dalam perkahwinan.

6. BERSIKAP PROFESIONAL 

Di tempat kerja, pastikan tingkah laku profesional. Jangan terlibat dalam perbualan atau tindakan yang tidak senonoh atau tidak sesuai. Elakkan pertembungan emosi dengan rakan sekerja yang mungkin membawa kepada situasi yang tidak diingini.

IKLAN

7. PENDENGAR YANG BAIK?

Kalau ada masalah rumah tangga jangan kongsi dengan rakan sepejabat terutamanya wanita yang baik dengan anda. Begitu juga sebaliknya, jangan baik sangat sampai sanggup jadi ‘penadah’ telinga mendengar masalah. Sudah banyak kes di mana tempat meluah itu akhirnya bertukar jadi sayang.

Skandal Satu Pejabat, Suami Kalau Sayang Rumah Tangga, Ini Perkara Kena Tahu

8. TERUS-TERANG

Andai seorang rakan sepejabat wanita cuba dekati anda dengan aura menggoda, berterus-teranglah anda tidak selesa dan minta dia hormati anda sebagai lelaki sudah berumah tangga.

9. JAGA EMOSI

IKLAN

Jangan letakkan emosi anda pada tempat tidak sepatutnya. Ingatlah anda bekerja untuk mencari rezeki demi keluarga.

10. SEBUT TENTANG ISTERI

Dalam perbualan bersama rakan-rakan keraplah tekankan bahawa anda adalah seorang suami orang dan sangat menyayangi hubungan itu. Itu sedikit sebanyak boleh menjauhkan anda dari sebarang cubaan.

11. MASA BERSAMA

Jangan luangkan masa berdua terlalu lama sama ada di ruang pejabat, kereta atau pun di kafetaria.

Penting untuk diingat bahawa mengelakkan skandal di tempat kerja adalah tanggungjawab bersama dan memerlukan usaha daripada kedua-dua pihak dalam perkahwinan. Komunikasi dan kepercayaan adalah kunci kepada kejayaan dalam perkahwinan yang sihat dan berbahagia.

Kredit foto top image: Freepik

Baca artikel berkaitan di sini: ‘Tak Ingin, Hanya Kawan Kerja’ Ayat Inilah Boleh Jadi Pencetus Skandal Tempat Kerja

Bila Suami Skandal Dengan Perempuan Lain, Ingatlah Bukan Hebat Mana Pun Jampi Wanita Itu..

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI