Nak selamatkan perkahwinan tengok usaha suami juga, sekadar janji tapi sikap masih sama angkatlah kaki cepat. Ramai isteri diuji dengan sikap suami kurang bertanggungjawab dalam perkahwinan.

Culas beri nafkah, curang, pemalas dan tak membantu dalam rumahtangga, hanya tahu mengarah dan banyak lagi perangai yang kadang kala menyakitkan hati isteri.

Tidak ramai isteri mahu bergelar ibu tunggal dan biasa mereka akan berusaha menyelamatkannya dan suami juga suka berjanji nak berubah bila dah terkantoi tapi sebelum meneruskan perkahwinan tengoklah pada usahanya. Takut sekadar janji tapi tak dilaksanakan. Akhirnya isteri terus makan hati dalam perkahwinan yang rosak.

Ikuti perkongsian dari penulis juga pemilik PizzaBite, Puan Sharifah Zahidah yang berkongsi hal yang perlu wanita baca dengan “mata hati”.

Begini puan-puan,

Boleh kalau nak selamatkan atau pertahankan perkahwinan. Memang itu yang patut dilakukan jika di fasa awal perkahwinan kita diuji. Memang kita mesti cari solusi dan jalan perdamaian sebelum tekad bercerai.

Tapi kena ingat juga, pastikan si suami pun BERMINAT/INTERESTED TO PROTECT THE MARRIAGE.

Bagaimana cara nak tahu jika lelaki itu berminat atau tak untuk pertahankan rumahtangga tu?

Buat perancangan, buat time frame dan letak KPI/ indicator kepada pasangan anda untuk dia turut menyumbang kepada usaha menyelamat.

Rescue Plan namanya. Jangan menonong kata nak selamatkan perkahwinan, tapi nak buat Rescue Plan pun tak ada perbincangan antara keduanya.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- “Jangan ‘Give Up’ Bila Rumahtangga “Berderai”, Allah Tengah Pilih Yang Baik-Baik,” Che Ta

Bekas Suami Jaja Keburukan Di Media Sosial & Keluarganya Lepas Cerai, Peguam Kongsi Isteri Boleh Saman EX

“Ira Sah Menjadi Isteri Saya Di Sisi Syarak Dan Allah” Syamsul Akui Bukan Manusia Sempurna

Saya teringat nasihat kawan saya.

Beliau adalah seorang lawyer lelaki dan juga seorang anak yang membantu ibunya sendiri bercerai dengan bapanya atas isu-isu rumahtangga yang gagal diselesaikan dengan baik, sejak dari mereka kecil dan berpanjangan sehingga mereka dewasa.

Siapa kata bila bercerai anak jadi mangsa? Hakikatnya apabila tak bercerai dalam perkahwinan yang nyata GAGAL, anak-anak lebih TERUK dimangsakan dan melalui episod derita dan trauma sehingga dewasa.

Conclusion dari nasihat panjang yang beliau kongsikan ketika kami berjumpa adalah;

“Apabila lelaki cakap, berjanji atau bersumpah sekalipun bahawa dia nak berubah, JANGAN PERCAYA. They can hardly do that. Dengar saja. Tetapi percaya jangan sekali-kali.

Kadangkala, lelaki sembang nak berubah ni macam tikus baiki labu. Kata nak berubah, tapi tindakan mereka makin sampah. Jadi apa pun, jangan dengar perkataan mereka, tetapi tengok action mereka. Never trust their words once they lie.”

Saya bersetuju dengan nasihatnya.

TINDAKAN, BUKAN PERKATAAN

Wanita yang diuji dalam rumahtangga, jika anda NAK SELAMATKAN perkahwinan, make sure the other party juga CONGRUENT DENGAN ACTION DIA.

IKLAN

Dan pastikan ‘janji’ bahawa ‘nak selamatkan perkahwinan’ itu bukanlah taktik basi sekadar untuk memanjangkan proses perceraian dan melakukan mental torture lebih banyak ke atas diri isteri yang ditahan dan tak mahu dilepaskan. Ditahan kerana kononnya sayang, hakikatnya si isteri terbuang.

Mempertahankan perkahwinan atau sekadar menunda perpisahan? Anda pasti lebih tahu.

Orang kalau betul dia nak, kalau betul dia sayang, dia akan lebih berhati-hati dengan tindakan dia. Dia akan usaha buat habis-habisan sehingga tiada ego berbaki untuk dipertahankan. Bagaimana dia bertindak dan hadapi situasi akan menentukan segalanya. Bukan apa yang dia janji atau merayu depan anda.

Ingat ni, hadam ni.

SAYANGI DIRI

Wanita,

Sebelum melutut hendak suami sayangkan kita, kita perlu belajar sayangi diri sendiri dahulu.

Wanita yang sayangkan dirinya ini berada dalam kelas tersendiri. Tindakan dan gaya mereka classy. Mereka tidak desperate untuk disayangi lelaki sampai dijadikan alas kaki, dia tetap melutut agar disayangi suami.

Wanita yang sayang diri takkan rasa insecure atau hina dengan titile janda. Merasa tenang dan bahagia dalam hati lebih utama dari menggalas title isteri tapi menahan derita setiap hari. Saham wanita sebegini masih ada walaupun usia dan muka dah semakin tua.

Apapun, usah terlalu difikir soal berteman jika terpaksa melewati perpisahan. Alah bisa tegal biasa.

ANAK-ANAK JUGA PERLU BERASA AMAN

Saya bukan menggalakkan perceraian.

Tapi cukuplah.

Cukuplah saya lihat rumahtangga dan ANAK-ANAK MENJADI MANGSA TEKANAN SANG IBU DAN ISTERI yang menderita dalam perkahwinan! Tak ada siapa yang bahagia dalam rumahtangga yang telah LUMPUH fungsinya.

IKLAN

Kita ini wanita.

Jangan kerana takut hidup bersendiri.

Takut dituduh tak pandai menjaga laki.

Takut terpaksa berhempas pulas menyara diri dan anak-anak.

Kita biar diri kita diinjak lelaki yang gagal berfungsi sebagai suami dan ketua keluarga.

Damagenya besar!

Pertahankanlah keluarga.

Di saat bertahannya keluarga itu membawa lebih kebaikan buat semua pihak.

Tetapi ambillah jalan perpisahan, jika berpisah itu membawa lebih kebaikan buat semua pihak.

JADILAH HAMBA ALLAH YANG BAIK

Jika mampu bertahan dalam perkahwinan sebagai hamba ALLAH yg baik, go ahead dan pertahankan.

Syurga menanti buat dirimu yang berkorban.

Tapi jika hati menyumpah dan tak mampu lagi redha dengan kezaliman dari sikap pasangan, lantas hanya menjadikan kita isteri durhaka dan kufur; berpisahlah setelah jalan perdamaian menemui kebuntuan.

IKLAN

Bercerai itu ada banyak hukumnya.

Kadang haram, kadang wajib.

Bukan semua perkahwinan wajar dipertahankan.

Yang penting duhai wanita.

Tolonglah.

Tolonglah, sayangi diri anda.

Anda sayang diri anda, akan ada org yang lebih layak datang untuk menyayangi anda kembali. “You deserved to be loved the way you love…”

JANDA BAHAGIA

Jika takdirnya tiada yang ingin sunting ada lagi dan anda perlu bersendiri sehingga mati, WHO CARES?

Peganglah title Janda Bahagia dengan bangga!

Daripada pegang title isteri durjana, isteri derita, isteri malapetaka segala apa benda title isteri yang akhirnya hanya membuat anda ‘hilang’ diri anda.

Tak berbaloi. Hilang diri kerana seorang lelaki yang tak layak bergelar suami.

Keywordnya, sayangi diri.

Sebelum minta disayangi lelaki.

Allahualam.

*Tiada kaitan dengan isu viral rumahtangga selebriti.

Sharifah Zahidah

6 Januari 2023

#sebelumsenja

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.