Besar peranan dan tanggungjawab sebagai seorang mak. Dari anak tu kecil sehinggalah besar panjang meningkat dewasa. Dalam tempoh tersebut, jika ada anak perempuan mak-mak pasti akan berhadapan dengan situasi anak yang pertama kali datang haid sekaligus memasuki usia akil baligh.

Pada waktu inilah, persediaan buat anak sangat penting agar mereka benar-benar bersedia, faham dengan perubahan biologi diri dan tahu apa yang perlu dilakukan. Lebih-lebih lagi jika anak istimewa, mak perlu lebih bersedia lebih awal, menerangkan dan ajar lebih kerap. Boleh juga sediakan ‘period kit’ sebagai persediaan awal.

Perkongsian tip daripada Puan Syahirah Omar ini boleh dijadikan panduan;

Pagi ni aku nak share tentang period kit buat anak perempuan kita. Aku tak pasti mak mak lain buat macamana, tapi aku nak kongsikan persediaan untuk anak perempuan kita yang bakal melalui period buat kali pertama.

Memandangkan anak aku anak istimewa, effort tu kena lebih sikit.Persediaan tu aku dah buat beberapa tahun lepas. Aku gunakan kaedah social story untuk ceritakan pada dia apa yang dia perlu lakukan kalau tiba tiba period kali pertama di sekolah.

Aku sediakan period kit yang mengandungi:

  • Pad
  • Underwear
  • Plastik bag sampah eco.
  • Calendar, pen dan note book.
  • Hand sanitizer.
  • Baby wipes
  • Print kertas arahan step by step dibawah.

Isikan di dalam satu bag berzip yang mudah untuk dibawa kemana saja.

Aku kongsikan social story buat anak aku ya. Maaf jika dalam Bahasa Inggeris.

What to do when you get your first period?

1. You may have noticed some spots of blood in your underwear.Don’t panic! The blood might be red, brown, or even blackish.

2. Keep calm, tell your mom or class teacher ( whisper in her ear)

3. Get your period kit and go to the toilet.

4. Unwrap the pad, remove the backing to expose the sticky side of the pad.

5. Center the pad in the middle part of your underwear. Pull up your underwear.

6. Keep your dirty underwear in a plastic bag.

7. Wash your hands.

8. Mark the date on your calendar.

9. Change your pad every 3 to 4 hours. ( sooner if you have a really heavy flow)

Arahan Bentuk Bergambar

Arahan ini, boleh dijadikan dalam bentuk bergambar. Tak semua anak suka arahan dalam bentuk bertulis. Print dan masukkan di dalam period kit tadi . Maklumkan pada guru kelas yang kita sudah sediakan period kit dalam beg sekolah anak.

Setiap anak kita berbeza level kefahaman mereka. Seeloknya kita tunjukkan bagaimana untuk gunakan pad dengan cara yang betul. Bagaimana untuk basuh, bagaimana untuk buang.

Boleh gunakan ni juga ya, saya dah tolong combinekan. Sumber: google

Ajar Anak Istimewa Lebih Kerap

Untuk anak istimewa, lebih mencabar. Mak mak perlu ajar anak dengan lebih kerap. Tuang sedikit pewarna merah di seluar dalam dan pad, tunjuk pada anak dan latih anak. Rutinkan mereka supaya walaupun mereka tidak bertutur sekalipun, mereka akan cuba ikut apabila dirutinkan.

Ceritakan pada anak, yang mereka perlu jaga aib mereka apabila datang haid. Bukan sesuatu yang perlu dibanggakan. Ceritakan juga mereka sudah wajib untuk solat dan menutup aurat. Cuma, rutin solat dan menutup aurat tu perlu dibuat sejak mereka kecil lagi bukan selepas didatangi haid.

Ceritakan yang akan berlaku perubahan pada diri mereka. Contohnya perubahan pada buah dada, private part, ketiak.

Ceritakan juga berapa hari kitaran haid, apa yang mereka tidak boleh lakukan sepanjang haid, dan apa yang akan berlaku jika mereka melakukan hubungan sex setelah di datangi haid.

Jangan malu untuk ceritakan pada mereka dengan menggunakan bahasa yang betul. Ini bukan perkara yang boleh dibuat main. Apabila mak ayah tak berceritalah mereka mula mencari jawapan sendiri dan perasaan ingin mencuba tu meluap luap.

Ok, aku izinkan untuk share. Semoga bermanfaat.

-Syahirah Omar
Mak anak istimewa

Baca Lagi Disini: Fahami 4 Fasa Kitaran Haid & 5 Sebab Kenapa Wanita Kena Konsisten Catat Hari Pertama Datang Bulan

MW: Semoga perkongsian ini menjadi panduan dan rujukan buat mak-mak dalam mendidik anak untuk menghadapi kedatangan haid buat kali pertama. Semoga anak tahu dan tidak buntu apabila melaluinya nanti.

Sumber: Syahirah Omar