Roti nan memang enak dimakan bersama ayam tandoori. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja.

Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini ya!

RESIPI ROTI NAN

Resipi Roti Nan Ekspres, Lembut & Gebu, Senang Betul Nak Buat

Bahan-bahan:

2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula

IKLAN

Cara membuat:

1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.

Resipi Roti Nan Ekspres, Lembut & Gebu, Senang Betul Nak Buat

2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.

IKLAN

Resipi Roti Nan Ekspres, Lembut & Gebu, Senang Betul Nak Buat

3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.

Resipi Roti Nan Ekspres, Lembut & Gebu, Senang Betul Nak Buat

Sedap dimakan bersama sambal bilis, kuah dhal mahupun sambal sardin. Cubalah!

IKLAN

Kredit: Nor Aini Abd Rahman

Artikel berkaitan: Resipi Roti Canai Homemade, Lembut Dan Tak Liat, Boleh Simpan Sampai Petang

Resipi Roti Gebu Paling Mudah, Uli Guna Tangan Saja, Modal Tak Sampai RM5

Resipi Roti Ala Burger Korea Guna ‘Charcoal Powder’ Dapat 12 Biji

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI