9.30pm burger korea

Memang unik roti burger warna hitam ala-ala Burger Korea. Rupanya adunan roti ni menggunakan ‘Charcoal Powder’ atau serbuk arang. Bila buat sendiri memang puas hati makan, boleh letak banyak-banyak topping. Resipi roti ala-ala Burger Korea yang dikongsikan oleh Puan Nor Asiah ini nampak menjadi sungguh, macam di restoran makanan segera yang kita selalu beli.

Boleh cuba resipi yang dikongsikan;

Anak cakap tak pernah pun makan burger Korea. Malam tadi terus buat bun ala-ala Korea. Warna hitam saya guna charcoal powder. Firstime guna agak-agak ja..sebab tak pernah buat sebalum ni. Resepi saya pakai resepi yang selalu post. Ring saiz 4 inci beli kat shpoee taip ja ring burger.Doh yang ni saya buat berat 70gm.

Bahan-Bahan (Ayam Goreng):

Untuk 1 Ekor Ayam (Bahan Perapan)

1 biji telur
2 genggam tepung bestari

* campur kedua-dua bahan dan perap sekurang-kurangnya selama setengah jam.

Tepung kering
300gram tepung bestari
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras

*Kacau sebati semuanya

Cara Membuat:

1. Gaul ayam yang telah diperap tadi ke dalam adunan tepung kering.
2. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga masak/ warna keemasan.

Bahan-Bahan (Roti)

Boleh dapat 12 biji roti

500 gram tepung roti
70 gram gula kastor
1 sudu besar yis kering
1 sudu besar susu tepung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil garam
50 gram marjerin atau butter
10 gram pelembut roti
280-300gram air sejuk

Charcoal powder secukupnya

IKLAN

Cara Membuat:

1. Masukkan semua bahan dalam “breadmaker’ kecuali garam, masuk selepas 5 minit uli dalam breadmaker.

2. Kemudian doh burger, anggaran 75-80gram. Guna ring saiz 4 inci.

b5

3. Bakar pada suhu 170’c selama 20 minit. Bergantung pada oven masing-masing.

Siap! Selamat menncuba.

Info Ekstra!

  • Boleh letak hiasan topping seperti kepingan cheese, salad, tomato, bawang, sos cili dan mayonis.

IKLAN

Siap! Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Resipi Burger Prosperity Ala McD SEDAP, Buat Sendiri Puas Hati Makan!
‘Korean Garlic Cheese Bread’ MUDAH, Guna Roti Burger Bakar Dalam Air Fryer

Mingguan Wanita :Menariknya buat ala burger korea ni. Roti warna hitam guna charcoal powder je. Puas hati bila buat sendiri.

Sumber: Nor Asiah

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita