Lumrah bila jadi mak, automatik akan ada sikap suka membebel. Bebelan pada anak-anak yang macam-macam ragamnya. Itulah yang selalu orang cakap, anak tengah membesar kan, ada saja buat mak nak marah.

Kadang-kadang, boleh hilang rasa malu mak-mak bila nak marah pada anak-anak. Tapi, marah setakat itu sahajalah, lepas daripada itu, kehidupan kembali normal. Boleh pula usik mengusik dengan anak-anak.

Bebelan mak-mak ini juga boleh membuatkan anak-anak akan ingat. Tak mustahil, anak kejayaan anak-anak kerana sikap mak yang suka membebel, sampaikan anak itu ingat sampai dewasa.

Ada tak mak-mak yang tidak suka membebel. Boleh kira berapa ramai ye. Pelik juga kalau mak-mak tak membebel. Mungkin diganti dengan ayahnya pula. Begitulah hidup berumah tangga dalam mebesarkan anak-anak.

Perkongsian daripada Rohana Saad ini cukup menarik. Realiti kehidupan mak-mak sekarang. Menjerit, membebel itulah menjadi kenangan dan ingat buat anak-anak.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Marah Anak Tak Perlu ‘Jerit’ Nanti Makin Melawan, Ada Cara Nak Lembutkan Hatinya

Perhatikan Tanda Anak Ada FEAR PLOP. Puncanya Sebab Mak Ayah Kerap Marah

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Bebelan Mak-Mak Jadi Ingatan

MAK MAK IN REALITY LIFE

Dulu masa anak dara, bila tenguk makcik-makcik jiran marah anak selalu kita terfikir tak malu ke jerit-jerit marah anak sampai di dengari jiran sekeliling. Rumah jiran depan bunyi macam Komando.

Jiran sebelah macam Kapten. Jiran belakang serupa Leftenen. Setelah masa
berlalu dan kita pulak dah ada anak, mereka semua kalah. Kita lagi hebat rupanya, semua pangkat kita tapau!!. Ada baca artikel, Mak-mak membebel punca anak berjaya. Jadi, beruntung anak-anak yang ada mak yang suka membebel. Bila anak-anak dah dewasa, mereka akan rindu saat maknya memetir.

IKLAN

Berubah Selepas Kahwin

Sebelum kahwin, kita ni memang gadis lemah lembut dan cukup bersopan santun. Tapi bila dah beranak pinak, kita yang basuh berak anak, kemas rumah, masak, basuh baju bagai, merangkap jadi cikgu sekali, hilanglah lemah lembut sopan santunnya dan dah tukar jadi Tarzan.

Kehidupan kita yang semua benda kita nak kena urus sendiri, tak sama dengan mereka yang ada helper. Mereka cuma fokus ngadap anak je.Tak mampu kita nak berlembut tegur anak macam retis.

Penat tak sama, emosi tak sama, perangai anak pun tak sama. Semua tak sama, so tak payah compare hidup kita dengan hidup selebriti di luar sana. Syukur aje. ALLAH tahu struggle kita macam mana.

IKLAN

Masa anak seorang, kita masih lemah gemalai lagi. Masuk anak dua, tiga, empat, lima dan seterusnya kita dah tak sempat gemalai. Anak cakap “ibu garang macam dinosaur”. Mahu taknya, baru kemas mainan tak sampai 5 minit dah sepah.

Baju yang lipat dah susun cantik jadi berkencah. Bukan setakat boleh jadi Pontianak Harum Sundal Malam, jadi sister ngesot kak Limah tak jumpa rumah pun boleh!. Kita kerja, balik rumah kita sambung kerja lagi mana tak macam mak lampir sekali menjerit.

Lain orang lain rezeki yang penting anak-anak membesar dengan elok. Mak ayah kita dulu pun tak adanya berlembut 24 jam. Alhamdulillah kita jadi orang. Jadi kita kekalkan sajalah tradisi tu, mana boleh kita pecah tradisi tu kan?

MW: Jangan hairanlah bila ‘mak ko dah bertukar jadi hijau’. Adalah yang menyebabkan mak-mak jadi begitu. Tpi, semua ini untuk kebaikan anak-anak juga.

Sumber: Rohana Saad

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita