hubungan mak ayah

Betapa pentingnya hubungan mak ayah dengan Allah, andai terbabas ‘ke tepi’ yang jadi mangsanya mestilah anak-anak.

Inilah yang cuba disampaikan oleh Puan Farhana Muhammad dalam perkongsian ilmunya tentang hubungan dengan Allah. Andai tersasar, cepat-cepat berbalik kepada amalan harian. Muhasabah diri dan baiki apa yang dirasakan masih ‘bocor’.

Semak Hubungan Mak Ayah Dengan Allah

Jika dilihat kehidupan kebanyakan orang yang hebat dan tetap taat kepada Allah walau di mana sahaja posisi mereka, lihatlah pada sosok tubuh ibu dan ayahnya.

Lihatlah sejauh mana hubungan ibu dan ayah kepada Pencipta. Sungguhlah, jika betul-betul diperhati, hubungan ibu ayah dengan Allah berkait rapat dengan pendidikan anak-anak.

Sebagai contoh, Imam As-Syafie. Ibu Imam As-Syafie akan memastikan dirinya sentiasa berada dalam keadaan berwuduk sebelum menyusukan anaknya.

Salah satu penceramah yang digemari ialah Datuk Dr. Ustazah Norhafizah Musa. Sejak dulu lagi suka betul dengan penyampaian ustazah. Apatah lagi sekarang ini diri sendiri mencari-cari pendidikan terbaik buat anak-anak amanah Illahi.

Mak Ayah Kena Banyak Muhasabah Diri

Jika diikuti kuliah-kuliah ustazah, pasti ada serba-sedikit perkongsian ustazah pengalamannya sendiri dalam mendidik anak-anak, hubungan suami antara suami isteri, walaupun tajuk kuliah bukanlah berkisar hal ehwal kekeluargaan.

Pengalaman yang diceritakan ustazah dalam mendidik anak-anak dan atmosfera rumah tangga bukanlah seperti kisah fairy tale, segalanya indah dari awal sehingga akhirnya. Ada masanya tertekan, ada masanya gelisah, ada masanya marah, ada masanya kecewa, yang mana segala perasaan yang dilalui bukanlah indah-indah belaka.

Tetapi apa yang dapat diperhati, ustazah cukup menekankan kita sebagai ibu bapa banyakkan bermusabah diri sendiri dan berdoa kepada Illahi.

Sejauh mana hubungan ibu ayah dengan Allah, berkait rapat juga dengan pendidikan anak-anak.

IKLAN

Tak Melepaskan Anak Ke Sekolah Selagi…

Pernah ustazah bercerita perihal ibunya, sewaktu kecil ustazah masih di bangku sekolah. Cerita ustazah, ibunya usai solat Subuh pun masih bertelekung. Telekung solatnya ditarik ke atas bahu supaya senang untuk ke sana ke mari dalam mengurus anak-anak sebelum ke sekolah.

Biasalah, adegan sebelum ke sekolah rata-ratanya kelam-kabut. Anak tudung tak tahu entah ke mana, stokin pula hilang pasangannya. Kelam-kabut ini akan menimbulkan emosi yang tidak baik kepada anak yang nak bersekolah. Kata ustazah, beliau pun tidak berkecuali.

Sebelum ke sekolah, ibu ustazah tidak akan lepaskan anak-anak ke sekolah kecuali selesai tiga perkara (ketika anak-anak bersalam dengan ibu):

1. Selawat kepada junjungan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.
2. Baca surah Al-Insyirah (ibu baca sama-sama dengan anak)
3. Maniskan wajah. Senyum tiga  (selagi tidak senyum tiga, selagi itu ibu ustazah tidak lepaskan anak-anak ke sekolah).

Doa Didik Anak

Di bawah adalah koleksi doa-doa yang dikumpulkan daripada kuliah-kuliah ustazah. Kita, sebagai ibu tidak seharusnya lupa berdoa walaupun satu hari kepada anak-anak.

Paling mudah, boleh di mana-mana dan saat ketika, ucapkanlah:

“Allahumma faqihhu/faqqihha __________ (sebut nama anak) fiddeen.”

IKLAN

Waktu menyusukan, doakanlah dengan doa tersebut.

Waktu bermain atau melayan anak, ungkapkanlah doa tersebut.

Waktu sikat rambut anak, ucapkanlah doa tersebut.

Waktu marah pada anak, boleh ucapkan doa sedemikian daripada kita doakan yang bukan-bukan.

Ataupun jika dimuatnaik gambar anak-anak di media sosial, boleh juga taip doa sedemikian, mudah-mudahan sampai doa tersebut kepada anak yang dibaca oleh setiap orang.

Kita tidak tahu doa yang mana atau bila doa kita diangkat. Jadi jangan jemu untuk berdoa.

IKLAN

Doa Memohon Keturunan Yang Baik

Doa ini seharusnya diamalkan oleh mereka yang sedang menanti jodoh dan menanti kehadiran cahaya mata. Malahan, jika sudah berasa cukup dengan anak-anak yang ada, teruskan berdoa dengan doa ini supaya Allah mengurniakan keturunan yang baik buat anak cucu kita.

Doa Memohon Supaya Dikurniakan Akhlaq Yang Baik Kepada Kita dan Anak-Anak

Bacalah doa ini sambil membayangkan muka seorang anak. Kemudian baca lagi sambil membayangkan muka anak seterusnya. Jika ada lima orang anak, bacalah doa ini sebanyak lima kali sambil membayangkan muka setiap anak setiap kali berdoa.

Doa Memohon Segala Kebaikan Yang Pernah Diminta Oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.

Doa ini jika dihayati, cukup indah. Cukup merangkumi semua yang kita inginkan.

Doa Memohon Segala Kebaikan Yang Pernah Diminta Oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.

Doa Memohon Segala Kebaikan Yang Pernah Diminta Oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.

Hubungan Mak Ayah Dengan Allah, Berkait Rapat Dengan Didikan Anak-anak

Doa Atabul Ghulam (Doa Rintihan Anak Muda) – Meransang Kecerdasan Anak

Doa Atabul Ghulam (Doa Rintihan Anak Muda) – Meransang Kecerdasan Anak

Pengalaman DDUNHM sendiri, ustazah menulis doa ini pada muka surat depan Al-Quran anak-anak. Jadi anak-anak akan baca doa ini sebelum membaca Al-Quran.

Doa yang diamalkan oleh DDUNHM sendiri.

Sesungguhnya, di mana posisi kita berada sekarang bukanlah kerana usaha kita, tetapi berkat doa seorang ibu buat anak-anaknya.

Semestinya kita mahukan sedemikian untuk anak-anak kita bukan?

Mulakan dari sekarang untuk membiasakan berdoa kepada anak-anak.

Nota:

Doa-doa yang panjang boleh ditulis dalam satu buku kecil dan dibaca sama ada usai solat atau usai membaca Al-Quran. Atau mana-mana situasi yang kita rasa selesa.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI