Nak pokok berbuah lebat, tentu pelbagai cara dan petua yang dicuba oleh mak-mak. Maklum saja, ada pokok yang dah merimbun tapi hasilnya tak nampak pun.

Pokok mangga, salah satu pokok yang dianggap kerap membuahkan hasil. Tapi tak kurang juga pokoknya tidaklah berbuah lebat pun. Kalu ada pun mungkin bila sudah dikupas berulat pula.

Ada sesetengah pokok mangga bila berbuah memang mempunyai ulat, tak tahu apa punca dan sebabnya.

Berlainan dengan cara yang dilakukan oleh Kak Chah dalam facebooknya. Pokok mangga berbuah lebat hasil daripada petua yang diberikan oleh anaknya. Ikuti apa yang dikatakan ini. Moga mak-mak boleh gunakan cara yang dilakukan oleh Kak Chah.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Amalkan Petua Dan Cara Ini Sebagai Ikhtiar Dapatkan Kembali Barang Yang Hilang

Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat

Info Lebih Menarik Lagi DI SINI

IKLAN

Berbuah Lebat, Guna Minyak Terpakai

Ini mangga tepi rumah. Berbuah lebat dan merimbun sampaikan tak boleh nak tanggung oleh dahan. Bila patah dah besar itu, berbagi-bagilah pada jiran tetangga dan selebihnya boleh buat kerabu mangga.

Ramai juga yang tanya baja apa yang digunakan. Sebenarnya, tak ada pun baja specifik yang digunakan. Cuma anak bagi tip yang dia terbaca pada satu artikel dari barat.

“Mereka akan gali lubang sekitar pokok dan buangkan minyak masak terpakai. Jadi, saya cuba dan tuangkan minyak yang sudah tidak guna seperti baki goreng ikan bilis, hati ayam dan sebagainya dalam sekitar 2-3 kaki dari batang pokok.

“Alhamdulillah, buah kali ini sangat lebat pada setiap tangkai dan manis. Cuma, kali ini buahnya berbuah pada setiap dahan dan bukan pada semua pokok. Ada yang sudah masak, muda, putik buah dan baru nak keluarkan bunga.

IKLAN

Tabur Garam, Elak Buah Berulat

Bagi yang bertanya tentnag buah mangga berulat dari dalam. Dahulu, memang buah mangga akan jadi seperti ini. Daripada tip yang diberikan oleh orang, taburkan garam kasar di sekeliling, antara 2-3 kaki dari batang pokok.

Mingguan Wanita : Bagi yang ada pokok mangga bolehlah cuba cara ini. Moga ia bermanfaat.

Sumber: Kak Chah

IKLAN

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI