Bagi yang biasa makan nasi dengan jenama biasa, tentu boleh rasa banyak kanji dalam nasi. Berbeza sangat dengan basmathi yang sesuai untuk kesihatan.
Walau bagaimanapun, harga beras basmathi pun boleh tahan juga harganya sebab memang ia dikeluarkan untuk kesihatan. Satu yang menarik juga bila guna basmathi, ia lambat basi.
Inilah yang boleh kita praktikkan dengan bers biasa. Ada cara untuk buang kanji terutamanya semasa tanak nasi. Malah, airnya boleh buat siram pokok tanaman lagi.
Nanti bolehlah cuba buat di rumah dengan buang kanji dengan menggunakan beras biasa. Seperti yang dikongsikan oleh Zinnirah ini.
Saya nak kongsikan cara bagaimana orang mamak tanak nasi tanpa kanji setiap hari. Ini saya tunjuk step by step.
Kelebihan nasi yang dibuang kanji
1. Tidak mudah basi 2. Rendah kanji dan gula 3. Sesuai dimakan orang yang ada diabetis, org tua dan mereka yang nak diet tapi tak boleh tinggal nasi atau sesiapa sahaja la. 4. Tak leceh pun, 8 minit dah siap 5. Air kanji boleh guna untuk siram pokok, bagi minum kucing atau jadikan masker.
Caranya:
1. Jerang air dan didihkan. Sukatan air (3/4) atau agak-agak saja sampai penuh. Jangan penuh sangat ye sebab bila masuk beras nanti, takut melimpah air panas.
Ads
2. Basuh beras 3 kali. Air dah didih, selawat dan masuk beras. Beras apa pun boleh guna method ni.. sesetengah orang mamak, kalau guna beras rebus (beras gemuk), mereka akan tambah secubit garam. Saya cadangkan tak payah la garam, jaga kesihatan.
3. Pilihan daun pandan, tak nak pun tak apa tapi saya dah biasa dengan cara ni. Nasi harum tapi ia tidak langsung menjejaskan rasa nasi.
Ada sesetengah orang mamak suka bubuh secubit serbuk kayu manis, pun tidak akan menjejaskan rasa nasi tersebut. Cuma saya suka bubuh daun pandan/
4. Biar mendidih angaran 5-8minit. Nak test senang je, picit beras, kalau dah lembut macam nasi, dah boleh tutup dapur. 8minit dah siap.
Ads
5. Ini kalau dah tutup api dapur. Nampak kanjinya dan daun pandan tu pun boleh buang.
Air kanji kalau nak buat masker muka pun boleh, simpan air kanji dalam peti sejuk (1-2 hari je), kalau nk beri kucing minum pun boleh.
6. Tapis dan biar seketika. Masuk balik dalam periuk. Tutup
Ads
7. Kalau nak panaskan, letak dalam api paling kecik dalam 2 minit. Nasi yang dah dibuang kanji, memang susah nak basi, Kadangkala 2 hari tahan. Tapi, jangan la simpan luar sebab tak basi, letak dalam peti ais pun boleh.
Mingguan Wanita : Kalau nak lebih sihat, boleh guna cara ini. Tak adalah remeh, senang dan ambil masa 10 minit saja untuk masak nasi tanpa kanji.
Info: Kalau biasa masak nasi dalam rice cooker, boleh rendam beras itu selama 15 minit dalam air. Selepas itu masaklah seperti biasa. Kanji tetap hilang dan lambat basi.
Rupanya jika masak sambal sotong yang sedap rasanya, kena letak kacang tanah kisar. Berbanding buat sambal sotong putih, sotong kembang ni ada caranya untuk menjadikan sambal lebih sedap.Paling penting, kena masukkan sedikit kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar kasar. Sedapnya sambal sotong kembang ni makan dengan nasi lemak atau lontong.
Boleh cuba resipi dan cara buat sambal sotong kembang seperti yang dikongsikan oleh Puan Har Ryeaini.
Hari Ni Masak Sambal Sotong Kembang
Bahan-Bahan:
3 ekor Sotong, bersihkan.
(ikot petua, rebus sekejap jer. Air dah mendidih terus padam api biarkan seminit dua pastu toskan & potong kecil)
6-7 sudu besar cili kering kisar (rebus dulu)
2-3 sudu besar Bawang Besar kisar
1 sudu besar Bawang Putih kisar
1 sudu besar Halia kisar
1-2 biji Bawang Besar hiris kasar
seketul kecik gula melaka
1 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Garam & Ajinomoto
sedikit Gula Pasir
semangkuk kecil Kacang Tanah (goreng & kisar sedikit kasar)
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak, goreng bawang besar yang dihiris kasar, goreng sampai sedikit garing.
2.Masukkan bahan-bahan kisar (bawang besar, bawang putih & halia) ratakan sekejap.
3.Masukkan cili kering kisar, ratakan. Masukkan jugak gula melaka, terus tumis.
4.Masukkan Garam, Ajinomoto, Gula Pasir (agak-agak yer), dan sedikit pes asam jawa, gaulkan rata-rata dan biarkan hingga naik minyak.
5.Boleh masukkan sotong, gaul rata dan masukkan juga kacang tanah goreng yang dah dikisar kasar.
6.Masukkan sedikit air, gaul lagi dan boleh tambah kacang tanah jika nak.
7.Terus masak hingga sambal naik minyak dan wangi. Selalu kacau supaya sambal tak hangit.
Menarik sungguh mak-mak yang suka berkebun boleh buat sendiri ‘Yellow Trap’ iaitu perangkap berkesan bagi hama, serangga mahupun lalat buah.
Bukan apa, tanaman yang mula berbuah atau berbuah, memang kerap ‘mengundang’ serangga perosak. Bila buat perangkap sebegini, ia mampu menarik perhatian serangga, sekaligus dapat menyelamatkan tanaman.
Menerusi perkongsian daripada Rumah Kebun Organik yang dikelolakan oleh Tuan Julianto Samosir ini, ada kongsikan cara untuk membuat ‘Yellow Trap’.
Memang mudah hanya gunakan 5 bahan dan sangat berkesan dalam mengatasi masalah tanaman yang rosak akibat hama, serangga, mahupun lalat buah ini.
Bahan-Bahan Diperlukan:
Botol Plastik
Cat Warna Kuning
Berus
Lidi
Gam/ Pelekat
Cara Membuat:
1. Kacau rata cat kuning terlebih dahulu.
2. Masukkan cat kuning ke dalam botol dan biarkan cat kuning rata di keseluruhan botol. Atau cara kedua, boleh juga cat terus di luar botol dan biarkan ia kering.
3. Kemudian, sapu/ letakkan gam perangkan hama atau serangga ini di sekeliling botol tersebut.
4. Ikat tali pada penutup botol dan gantungkan pada pokok.
Info Ekstra!
Tujuan botol diwarnakan kuning bagi menarik perhatian hama, serangga mahupun lalat buah.
Setiap satu minggu perlu bersihkan botol, bagi membuang hama, serangga dan lalat buah yang melekat. Kemudian boleh sapu gam semula dan digunakan kembali.
Mingguan Wanita:Menarik juga idea buat ‘yellow trap’ ini. Memang berkesan dalam menangani masalah hama, serangga mahupun lalat buah yang sering merosakkan tanaman.
Musim durian sekarang ni dan harga durian pula memang tengah murah, elok kita beli dan frozenkan. Bila-bila teringin nak makan senang, walaupun bukan pada musimnya. Namun jika nak sejuk bekukan atau ‘frozen’ kan buah durian ni ada caranya. Iaitu balut setiap pangsa dengan wrapper. Cara ini lebih praktikal, isi durian tak melekat dan defrost yang mana nak makan je. Lebih mudah!
Mai Che Pah nak tunjuk cara simpan durian frozen. Siapa yang tak dak dusun boleh beli. Harga durian dah menjunam. Simpan baik-baik kot covid ghaib, bila anak cucu-cucu atau saudara-saudara balik boleh merasa.
Bahn Diperlukan:
Plastik Wrapper
Bekas tupperware/ Bekas plastik
Cara Membuat:
Wrap setiap pangsa dengan wraper, baru masukkan dalam tupperware/tipuware dan kemudian frozenkan.
2. Durian kena wrap sebab kalau nak makan ambil satu-satu bungkus. Yang baki tak usik lebih baik. Defrost yang nak makan saja. Kalau tak wrap semua melekat antara satu sama lain, nak defrost pun lambat.
Mingguan Wanita : Menarik juga tip simpan durian frozen yang dikongsikan ini. Ia lebih praktikal, jadi durian tak melekat-lekat dan mudah nak ambil yang mana nak makan je.
Ibu sarat mengandung 8 bulan, anak 4 tahun dilaporkan hilang selepas keluar beli barang. Seorang kakak, Adlin Mohd Zakaria menzahirkan rasa risau berikutan adiknya,...