Petai. Ramai yang suka dan ramai juga yang mungkin tak suka kerana baunya yang kurang menyenangkan bagi sesetengah orang. Kenapa petai berbau busuk dan kuat ye?

Menurut info yang dimuatkan di dalam lawan web Hello Doktor, petai boleh menyebabkan bau tak menyenangkan kerana kandungan asid amino yang terkandung di dalam biji petai yang mengandungi unsur sulfur.

ULAM KAMPUNG YANG POPULAR

Eii! Tak sukalah…busuk!”

Mungkin kita dah terbiasa mendengar kata-kata begitu. Biasalah, selera orang tak sama. Ada yang suka ada yang memang takkan sentuh langsung. Alasan kerana tak tahan dengan baunya yang kuat dan ‘busuk’. Bila makan, mulut pun boleh berbau, kencing pun bau. Tak selesa. Tapi petua orang lama, makan dengan kulitnya boleh kurangkan sikit baunya. Pernah cuba?

Dahulu ia adalah ulaman kampung dan dimakan oleh orang kampung. Tapi kini, ramai orang bandar yang menggemarinya bahkan kaum lain pun suka. Misalnya sambal bilis petai dan ambal udang petai. Fuh!Petai Baunya Ramai Tak Tahan, Tapi Sedapnya Buat Tak Tidur Malam    

TAHU TAK APA KHASIAT PETAI?

Bila bertanya pada penggemarnya, kata mereka, apa saja masakan berasaskan petai mesti sedap. Bahkan, dimakan mentah, direbus, dijeruk atau dibakar untuk dijadikan ulaman pun dah mampu buat kita makan nasi bertambah-tambah.

Apa pula khasiat yang terkandung di dalamnya ye? Petai atau nama saintifiknya parkia speciosa juga terdapat di negara-negara lain seperti Thailand dan Indonesia. Antara khasiat petai dari sudut kesihatan:

Mencegah Anemia
Anemia adalah sejenis keadaan yang mengakibatkan kekurangan sel darah merah dalam tubuh. Kesannya ia akan membangkitkan simptom-simptom seperti berikut:

IKLAN
  • Lemah dan penat
  • Pening kepala
  • Mual-mual
  • Muntah-muntah
  • Mudah dijangkiti penyakit

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom seperti ini, mungkin anda boleh cuba makan petai sebagai salah satu langkah alternatif selain daripada ubat.

Lagi artikel menarik di sini:

Sambal Bilis Petai Kering Pedas Berapi, Masak Satu Lauk Dah Cukup!

Rendam, Selang Sehari Tukar Air, Petai Jadi Lebih Besar,Segar & Rangup!

Jangan lupa FOLLOW MINGGUAN WANITA di instagram

IKLAN

Membantu menstabilkan tekanan darah
Untuk pengetahuan anda, buah ini sangat tinggi dengan kandungan potasium namun rendah garam. Ini menjadikan petai adalah makanan yang sangat bagus untuk membantu menstabilkan tekanan darah.

Kepercayaan ini telah dibuktikan oleh US Food and Drug Administration yang mengesahkan petai memang benar boleh membantu menstabilkan tekanan darah serta mengurangkan risiko strok.

Membantu menyelesaikan masalah kegemukan
Menurut sebuah kajian yang dijalankan oleh Institute of Psychology di Austria, didapati bahawa individu yang stres dengan pekerjaan akan mengambil makanan ringan seperti coklat, keropok dan kerepek lebih banyak.

Menerusi penelitian yang dibuat terhadap 5,000 orang di sebuah hospital, saintis mendapati bahawa orang yang obesiti adalah terdiri daripada golongan pekerja yang banyak menerima tekanan di tempat kerja.

Jadi, adalah dicadangkan supaya individu yang kerap stres makan makanan tinggi karbohidrat seperti petai setiap dua jam sekali untuk membantu menyelesaikan masalah kegemukan.

IKLAN

Membantu meningkatkan kebolehan kognitif
Menurut kajian yang dilakukan di sebuah sekolah di UK, pelajar yang makan petai pada waktu sarapan dan makan tengah hari, didapati boleh menyelesaikan masalah berkaitan pembelajaran dengan lebih mudah.

Persoalannya, bagaimanakah buah ini boleh memberi kesan kepada kebolehan kognitif individu? Jawapannya adalah pada kandungan potasium yang sangat tinggi. Antara kebolehan kognitif yang dikatakan boleh ditingkatkan ini adalah kebolehupayaan untuk memahami serta belajar sesuatu yang baharu.

KAITAN DENGAN KEMURUNGAN 

Menurut sebuah kajian yang dijalankan oleh pusat kebajikan kesihatan MIND terhadap beberapa orang pesakit kemurungan. rata-rata mereka mengatakan akan berasa lebih baik selepas makan buah ini.

Ini disebabkan oleh kandungannya mengandungi tryptophan, sejenis protein yang akan bertukar kepada serotonin ketika berada dalam tubuh badan sekali gus menjadikan orang lebih relaks, gembira dan emosi lebih stabil.

AWAS, JANGAN AMBIL BERLEBIHAN!

Buah ini mengandungi kalium yang terlalu tinggi dan mungkin boleh memberi kesan kepada degupan jantung yang luar biasa serta berisiko membuat ia terhenti secara tiba-tiba sahaja!

Kesimpulannya, tiada masalah untuk kita mengambilnya. Cuma, sila lebih berhati-hati dengan kadar pengambilannya bagi menggelakkan kesan negatif kepada tubuh badan anda ya.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI