Anak muda sekarang dengan anak muda dulu-dulu jauh bezanya. Bukan saja dari segi tingahlaku tapi juga adab dan terlebih manja. Bagai langit dan bumi. Tapi tak semua anak muda sekarang macam tu bergantung pada sikap juga.

Kalau anak muda dulu tahu susah dan perit jerih dalam meneruskan kehidupan, sanggup bersusah payah dan kerja kuat. Tapi sekarang, kita boleh tengok mereka ini sangat manja.

Tambahan pula dengan teknologi semakin canggih, semuanya di hujung jari. Sementelah mak ayah yang terlalu mengikut apa kehendak dan kemahuan anak-anak sampai tak boleh bangkang.

Ini belum lagi dalam bidang pekerjaan dan memilih kerja. Boleh nampak anak muda sekarang tak secekal anak dulu-dulu. Tak boleh nak kerja berat-berat atau ditegur, lepas tu tak sampai sebulan, berhenti kerja sebab rasa bebanan banyak.

Kalau nampak yang bertahan pun hanyalah orang-orang lama, anak muda dulu yang tahu macam mana susahnya untuk mencari rezeki.

Perkongsian daripada Irfan Khairi ini ada betulnya. Anak muda sekarang terlebih manja terutamanya dalam pekerjaan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: “Jadi Pemandu Treler Wanita Bukan Untuk Menunjuk, Jangan Perlekehkan Pekerjaan Halal Ini” – Siti Hajar

Ambillah Minima 3 HARI CUTI Untuk Tangani Stres Kerja, Bergembiralah & Tenangkan Diri!

Terlebih Manja, Anak Muda Mengeluh Kerja Susah

Anak muda kita… agak MANJA! Betul ke?

Beberapa hari lepas saya ternampak keluhan di media sosial, bunyinya lebih kurang…

“Kerja kat hotel, memang susah! Siapa yang pernah merasa je akan faham”. Tapi…

IKLAN

Kemudian, selang beberapa hari kemudian, terbaca keluhan yang lebih kurang sama…

Kerja kat KFC/Kilang/McD/Sales assistant kat mall dan sebagainya… semuanya dikatakan “susah”.

Kebanyakan keluhan ni datang dari anak-anak muda.

Pesanan saya:

Pertamanya: Dik, kerja memang la susah. Nama pun kerja, bukannya berehat.

Kedua: Anda yang berusia 30 ke atas, lebih-lebih lagi yang seangkatan dengan saya 40 tahun ke atas, perasan tak?

Anak-anak muda hari ni, macam… camne nak kata eh… “manja” sikit. Betul ke? Setuju?

IKLAN

Saya sebagai ayah kepada anak-anak muda baya-baya camni pun nampak perbezaan generasi baru ni, dan kita dulu-dulu.

Pengorbanan Seorang Ayah

Masa waktu pagi, semasa saya morning walk di kawasan rumah saya, terserempak dengan pekebun/cleaner kawasan tu.

Saya pun dulu pernah kerja sebagai tukang cuci selama 2 tahun sambil belajar.

Saya memang pun kenalnya tapi dah lama tak berbual. Seorang warga Sri Lanka yang dah bekerja sebagai cleaner di Dubai selama 8 tahun.

Saya tanyakan tentang keluarganya, 3 orang anak kecil dan isterinya berada di Sri Lanka. Cuma mampu balik ke Sri Lanka, setiap tahun sahaja.

Gajinya hanya RM1500 sahaja.

Tapi katanya, dia hanya guna RM200-300 sahaja sebulan dan selebihnya di hantar kepada keluarganya di Sri Lanka.

IKLAN

Katanya, dia memang tiada life. Hidupnya susah kerja dan hantar wang ke Sri Lanka sahaja.

Namun beliau bersyukur pada Allah kerana diberi peluang di Dubai. Dia tak akan dapat peluang begini di negaranya. Apatah lagi boleh hantar RM1000 lebih setiap bulan kepada keluarga.

Inilah pengorbanan seorang ayah untuk keluarganya.

Kerja memang susah, jauh dari keluarga pulak tu. Gaji pun bukan besar sangat.
Tapi tu lah…

Apa pendapat anda tentang anak-anak muda hari ini? Adakah ramai yang terlebih “manja”?

Dan mengapa ini terjadi?

Mingguan Wanita : Memang betul, jauh beza anak-anak muda dulu dengan sekarang. Tak tahan dengan cabaran tapi tak semua ye!

Sumber: Irfan Khairi

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita