Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sememangnya mempunyai pelbagai cabaran. Ternyata bukan sahaja di pihak guru, malahan mak, ayah serta pelajar itu sendiri

Oleh kerana murid terdiri daripada pelbagai latar belakang, jadi guru boleh atau perlu tetapkan kaedar PdPR yang bersesuaian dengan pelajar kerana guru lebih memahami keadaan pelajarnya.

PdPR Tidak Terhad Dalam Talian Sahaja

Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) tidak terhad kepada kaedah dalam talian sebaliknya guru boleh menetapkan pelbagai kaedah PdPR luar talian yang bersesuaian dengan murid masing-masing.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Dr Radzi Jidin berkata, seperti yang dijelaskan dalam Manual PdPR Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), antara kaedah luar talian yang digunakan ialah penyerahan modul pembelajaran atau latihan kepada murid.

“Modul diserahkan kepada murid melalui pelbagai pendekatan, ada sekolah yang menggunakan kaedah pandu lalu untuk penyerahan modul malah ramai juga guru yang menghantar sendiri modul ke rumah murid,” kata beliau dalam hantaran di laman Facebook pada Rabu.

Gunakan Kaedah penyerahan Modul

Katanya beliau dimaklumkan bahawa guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pulau Gaya di Kota Kinabalu, Sabah menaiki bot untuk menghantar bahan pembelajaran kepada murid mereka.

IKLAN

“Murid akan melaksanakan PdPR dengan menyiapkan modul yang diberikan dan menghantar semula kepada guru untuk diperiksa, kemudian guru akan menyerahkan modul yang berikutnya.

Murid Pelbagai Latar Belakang

Radzi berkata, KPM memahami bahawa murid di seluruh negara merangkumi pelbagai latar belakang sosioekonomi dan setiap guru turut berdepan situasi dan cabaran yang berbeza.

“Oleh itu, sejak kali pertama PdPR dilaksanakan, KPM sentiasa menekankan bahawa kaedah PdPR yang ingin digunakan mestilah mengambil kira kesesuaian guru dan murid.

IKLAN

“Sama ada secara dalam talian mahu pun di luar talian, kesungguhan guru untuk menyampaikan ilmu kepada anak didik tiada tolok bandingnya… terima kasih, cikgu!” katanya.

Beliau turut menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan kepada ibu bapa atas sokongan yang diberikan kepada guru sepanjang tempoh yang mencabar itu.

 

IKLAN

 

Radzi berkata, pandemik Covid-19 yang muncul tanpa diduga telah memberi kesan mendalam kepada sektor pendidikan di seluruh dunia namun walau apa pun cabaran, KPM akan terus berusaha gigih untuk memberikan yang terbaik kepada generasi pewaris negara.

“Kami tidak sempurna tetapi kami cakna dan sentiasa ikhlas berusaha… marilah kita bersatu hati untuk lakukan yang terbaik demi masa depan anak-anak kita… ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni,” katanya. – Bernama

MW: Semoga guru, mak, ayah serta anak-anak dapat berdepan dengan cabaran ini dengan baik. Ternyata bukan sahaja anak-anak berdepan ujian getir ini malahan seluruh dunia berdepan masalah dalam sektor pendidikan.

Sumber: Sinar Harian/ Bernama

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI