“Benarkah Bayi Ada Tanda Lahir Mudah Dapat Sawan?” Ibu Tanya Doktor Dan Inilah Jawapannya..

Tanda lahir pada anak ada perkaitannya dengan sawan. Tapi mak ayah perlu jelas tak semua tanda lahir itu berisiko menyebabkan sawan. Tanda lahir itu sendiri pelbagai bentuk, warna dan ada jenis-jenisnya yang dikaitkan dengan sawan. Pengalaman yang dilalui Puan Rohafiza Abdullah, 35 semasa menjaga anak keduanya, Adam El Rais, 3 yang diwadkan boleh dijadikan panduan.

Anak saya mula-mula masuk hospital kerana sawan. Bila dah discaj, esoknya masuk pula KTS untuk diagnos Influenza A.”

Dan inilah yang dikongsikan semasa menjaga anak bongsunya Adam di wad selepas diserang sawan pada 13 April 2018 kira-kira jam 2.30 pagi.

Sangat menakutkan mami. Sampai hari ini, bila teringat keadaan Adam waktu itu, terasa panik kami sekeluarga. Laju je air mata ini mengalir.” ujar ibu 2 anak, Rania Eryna Anas Hazizul, 8 dan Adam El Rais

Ibu ini tak dapat melupakan pengalaman waktu mula-mula sampai di hospital sampailah diwadkan, doktor bertanyakan soalan yang sama beberapa kali.

Dari waktu di Kecemasan, Ward 6EF, dan dipindahkan ke ward 2A, semua doktor yang merawat Adam pasti akan bertanya tentang tanda lahir di kaki Adam. Soalan seterusnya mereka bertanya ada lagi tak tanda lahir kat bahagian lain.”

 

IKLAN

Ini Pula Soalan Ibu Dekat Doktor

Apakah benar bayi atau kanak-kanak yang mempunyai tanda lahir lebih mudah unyuk mendapat sawan?”

Jawapan Doktor, secara kajian IYA. Tapi tak semua boleh dapat sawan. Bagaimanapun, bayi yang lahir dengan tanda lahir lebih berisiko mendapat sawan dan perlu lebih berhati-hati.

Tanda lahir besar atau kecil sama sahaja risikonya.

Mereka berisiko mendapat Sawan Demam lebih tinggi.

Biasanya, sawan ini boleh terjadi kepada kanak-kanak sehingga berusia 6 tahun. Secara amnya, selepas 6 tahun masih lagi mendapat sawan, mereka akan dirawat sebagai pesakit “Penyakit Sawan” dan perlu ubat serta rawatan yang betul.

IKLAN

 

“Benarkah Bayi Ada Tanda Lahir Mudah Dapat Sawan?” Ibu Tanya Doktor Dan Inilah Jawapannya..

Anak Diserang Sawan, Mak Ayah Cepat Lakukan Ini

Sekiranya berlaku lagi sawan di rumah, jangan panik ( agak susah untuk tidak panik sekiranya langsung tak tahu pasal sawan macam kami). Ini yang ibu perlu lakukan :

√    Mengiringkan anak ( supaya semua yang ada dalam mulut termasuk air liur akan meleleh keluar).

IKLAN

√    Jangan masukkan sebarang objek ke dalam mulut seperti sudu kerana ianya boleh menyebabkan kecederaan lebih serius.

√    Lihat jam dan ingat berapa minit waktu kejang (penting untuk rawatan seterusnya)

√     Sekiranya badan terlalu panas, jerlum dan boleh masukkan ubat punggung. Sekiranya kejadian kejang adalah lebih dari 5 minit, call ambulans atau terus ke hospital.

Semoga info ini bermanfaat juga untuk ibu-bapa sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka. Lengkapkan diri juga dengan ilmu kecemasan.

Kami bernasib baik kerana jarak hospital dan rumah dekat, dan kejadian berlaku tengah malam. Keadaan lalu lintas sangat tenang. Kami mengambil masa 10 minit untuk bersiap dan sampai ke hospital HSNZ dan terus dirawat di bahagian semi kritikal.

Semoga Anak mami Adam EL Rais akan semakin sihat dan sawan tidak akan berulang lagi. Amin” Mingguan Wanita juga mendoakan si comel Adam sihat dari sebarang serangan sawan.

Sumber/Foto : Rohafiza Abdullah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI