Masak telur. Mungkin kita dah terbiasa dengan rebus dalam air mendidih dan tunggu beberapa minit untuk masak. Senang sangat kan.
Mungkin untuk masak telur ambil masa mak-mak juga. Nak tunggu berapa minit supaya masa elok dan kalau terleka takuntya kering pula air untuk rebus telur tersebut.
Jadi, untuk mudahkan mak-mak terutamanya yang ada airfryer, anda boleh gunakan untuk masak telur. Jangan terhadkan kepada masakan tertentu saja. Ini antara perkongsian daripada Ida Shahida untuk masak telur rebus. Boleh cuba di rumah nanti.
Lepas ini kalau malas nak rebus telur boleh masak dalam airfryer je.
Ads
Bahan:
10 biji telur
Masa: 10 minit.
Caranya:
Cuci telur elok elok
Terus Masukkan kedalam ‘ basket’ airfryer
Masukkan suhu 180 masa 10 minit
Tekan ‘ start’
Elok kejadiannya. Dah boleh makan.
Bagi telur separuh masak, gunakan suhu 160’ dan masa 5 minit.
(Bergantung kepada telur gedik yang inginkan. Boleh adjust masaknya.
Ads
Tapi, sebenarnya bergantung kepada berapa biji nak rebut. Semakin sikit, semakin sekejap masa untuk memasak.
Petua Untuk Mudah Kupas Kulit Telur
Masukkan telur yang masih panas tu ke dalam mangkuk yang berisi air.
Bagi tenggelam telur . (Boleh sejukkan dulu telur rebus itu.)
Kemudian kupaslah kulit telur tu di dalam air satu persatu..
Hasilnya sangat cantik dan tiada telur yang akan terkoyak isinya.
Ads
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Bolehlah cuba masak dalam airfryer ye. Jimat masa dan dapur bolehlah guna untuk masak lauk lain ye.
Selalunya bila beli buah limau kasturi dalam kuantiti banyak yang telah siap dibungkus.Padahal kita nak gunakan sedikit je.Akibatnya baki limau kasturi tu terbiar serta mudah jadi busuk dan rosak. Sebenarnya ada cara mudah mak-mak boleh simpan buah limau kasturi ini agar tahan lama dan mudah digunakan nanti. Malah menjimatkan serta tak membazir!
Boleh cuba tips yang dikongsikan oleh Puan Siti Fatimah Abas sebagai panduan;
“Selalunya sekali beli buah limau kasturi ni banyak sebab dah siap berbungkus dikedai..nak gunanya cuma sebiji dua, baki tuu kalau biarkan lama dalam peti ais jadi kering atau busuk..supaya ianya tahan lama dan mudah diguna bila bila masa untuk masak atau buat air anda boleh simpannya seperti cara ni..moga bermanafaat!” #jimatsangat
Bahan-Bahan Diperlukan:
Limau Kasturi
Penapis Air
Bekas Kiub Ais
Cawan
Sudu
Cara-Caranya:
1.Potong dua limau kasturi. Pastikan potong secara melintang, lawan urat bagi memudahkan nak perah nanti.
2.Perahkan jus limaunya, gunakan penapis kopi pun boleh.
3.Perahkan dalam cawan.
4.Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5.Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman.Supaya betul-betul beku.
6.Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas.Bila nak guna dah senang tinggal ambil seketul dua yang perlu untuk masak.
Info Ekstra!
Nak guna untuk buat teh O limau pun senang.Masuk je 2, 3 ketul dalam teko.
Nak buat sambal belacan pun mudah campurkan je seketul dua,dah siap dan jimat masa.
Menarik sungguh tips ni, memudahkan kerja malah menjimatkan belanja dapur mak-mak. Tak de lah membazir, buah limau kasturinya rosak dan terbiar busuk dalam peti sejuk. Malah paling penting bebas daripada bahan pengawet, hanya pati jus limau kasturi semulajadi semata-mata!.
Sotong antara makanan laut yang ramai orang suka. Namun nak masak sotong pun ada caranya barulah saiznya tak mengecut, tak rasa hanyir, elok pejal dan tak liat. Rupanya antara tip nak masak sotong elok kejadiannya, kena rebus sekejap dengan asam keping, sebelum di masak macam biasa ikut citarasa.
Ikut petua dan cara yang dikongsikan oleh Puan Zin Rose ini sebagai panduan;
Saya takde ikan nak buat laksa, ada sotong je nak masak untuk malam nanti. Ambik ni petua nak bagi sotong tak mengecil saiznya bila dimasak.
Bahan Diperlukan:
4/5 keping Asam keping
Cara Membuat:
1. Mula-mula siang sotong buang semua tulang sotong.
2. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong tu, supaya senang nanti takde la badan ke lain kepala ke lain. Kepala sotong elok terlekat kat badan sotong.
3. Rebus sotong 5-8 minit bersama 4@5keping asam keping. Isi air sama paras dengan sotong.
4. Selepas tu toskan dan boleh lah dimasak.Buang air rebusan sotong dan tak perlu masuk dalam masakan sebab nanti hanyir.
Hasilnya bila masak sotong tak hanyir dan saiznya maintain tak mengecut. Tak lah nanti masa beli besor sotongnya..bila masak kecik jadinya.
Tip Ekstra!
Jika nak buat sambal, bila cili dah betul-betul garing baru masukkan sotong. Jangan masak lama sangat nanti sotong akan liat. Sebab sotong yang dah direbus tadi dah separuh masak dah. Lepas 5-8 minit tutup api, confirm tak liat.
MW: Semoga perkongsian petua masakan ini bermanfaat. Jadi jika nak masak sotong pastikan rebus sekejap untuk hilangkan hanyir dan sotong elok pejal, saiznya tak mengecut bila masak nanti.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Pewangi rumah semulajadi atau potpourri dari buah oren dan gabungan bunga cengkih ini mudah saja nak buatnya. Menariknya sebab boleh tahan sehingga sebulan.
Cikgu Nida berkongsi panduan cara membuatnya bagi bau semerbak mewangikan rumah. Sekaligus cantik nak cantikkan potpourri semulajadi ini.
Kongsinya,
Dapur, tandas atau rumah berbau? Atau inginkan aroma semulajadi mengharumi rumah? Sesekali terbau macam dok dalam rumah kayu tepi hutan gitu.
Again,sekali jatuh cinta dengan baunya,mokcik terus setia. Mokcik dengan cinta kan tak boleh dipisahkan. Potpourri dari bahan alami semulajadi.
Cara Buat Pewangi Rumah Semulajadi
Bahan dan caranya mudah saja:
Limau oren
Bunga cengkih
Bunga telur atau bunga hiasan terpakai
Lidi sate
Untuk buah oren tu,korang jangan pi beli Sunkist lima nam hengget sebiji tu. Tu untuk makan, boleh makan dengan kulit sekali sebab mahai. Hat tu manis yakmat macam mokcik.
Tapi mokcik beli yang sebungkus dalam lima nam hengget jer. Proses mokcik tunjukkan dalam gambarlah. Kang mokcik beleber kat sini korang tak faham.
Kepada yang alah atau tak sukakan bau bunga cengkih, lupakan saja. Asal jangan kau lupakan nama mokcik, sudah.
Rujuk Step Bergambar Ini
Gunakan lidi sate untuk membuat corak diingini. Cucukkan sedikit untuk membuat lubang bagi memasukkan tangkai bunga cengkih. Mokcik dah level expert. Mokcik terus je cucuk bunga cengkih tu. Tapi kalau korang nak buat macam mokcik,pastikan jari korang demuks macam jari mokcik.Cucukkan bunga cengkih ke dalam lubang tadi. Alamak mokcik lupa ambik gambar limau yang mokcik dah siap hias cucuk bunga cengkih ni.Satu dari corak yang ada. Kat atas sekali tu korang pacak batang bunga telur tu. Patahkanlah sikit batang tu. Kang tembus ke bawah tercucuk tangan kau pulak.
Kelebihannya :
Potpourri ini tahan sehingga 3 minggu – 1 bulan tanpa memburuk. Proses merempah semulajadi dari bunga cengkih dan gabungan spesies sitrus menjadikan proses awetan yang nyah kuman dan bau.
Awet bau ya. Bukan awet muda macam mokcik. Halah..halah..payah nak buang merepek ni.
Ni mokcik gantung kat bilik.air anak bujang. Kalau depa pi telan limau tu, saja nak kena cuci mangkuk tandas doblas bulan!
Boleh pacakkan batang kulit kayu manis juga sebagai tangkai. Baunya lagi perghh..lebih sedap dari bau ketiak ketika berpeluh menyental periuk kuali kat dapur.
Bau kesan masakan di dapur boleh dihilangkan.
Bau bilik tidur rasa tenang dengan nyalaan lampu malap-malap gitu, bukak pulak ekon. Huh.
Bau tandas paling best sebab tempat sejuk dan agak terkurung, so baunya berlegar di dalamnya sahaja.
RM175 sebulan belanja barang basah, isteri kongsi tip jimat makan sekeluarga. Di kala ramai yang mengeluh harga barang dapur naik melambung, seorang isteri, Nabila ...