Kadang-kadang, kita cukup sayang nak buang barang tak perlu. Bertahun-tahun tersimpan, tak juga guna. Tapi bila nak mengemas dan buang, rasa sayang pula.

Peliknya, kalau dah buang, tiba-tiba menyesal pula buang, masa inilah baru rasa nak pakai. Kalau fikir macam tu, memang penuh la rumah dengan barang tak perlu.

Pejam mata, buang barang tak perlu, pastilkan rumah bersih dan kita pun boleh tenang-tenang. Jadi, bagaimana nak pastikan semua ini.

Sempena tahun baru, azam baru, bolehlah ikut cara Marie Kondo yang memang popular di Jepun dalam kerja-kerja mengemas rumah.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kongsi Cara Lipat, Susun Baju Teknik Marie Kondo. Paling Praktikal Urus Pakaian Keluarga

Kemas Rumah Ikut Cara Orang Jepun, Inilah Teknik KonMari Yang Patut Kaum Mak-mak Cuba!

Buang Barang Tak Perlu, Hidup Lebih Tenang

Mulakan Tahun 2023 dengan Marie Kondo. Hanya simpan benda yang spark joy.

IKLAN

Satu ketika sempat tengok satu episod rancangan Marie Kondo, wanita jepun no 1 yang diikuti dalam bab mengemas rumah.

Dalam episod itu, Marie Kondo bantu kemaskan rumah sepasang suami isteri, anak anak mereka dah tinggal berasingan, namun rumah mereka penuh dengan barang barang tak guna lagi bersepah-sepah.

Kita yang tengok pun stres sebab ada terlalu banyak barang yang disimpan berpuluh puluh tahun

Marie Kondo kata, sepanjang dia kemas/organize rumah orang, itulah timbunan baju paling banyak.

Saya rasa macam mustahil boleh kemas rumah tu tapi Marie Kondo dengan wajah excited bagitahu dia akan kembalikan “kehidupan”mereka.

IKLAN

Si isteri suka kumpul baju dan perhiasan rumah. Si suami suka kumpul baseball card.

Isteri itu ada memberitahu bahawa dia shopping untuk de stress (menghilangkan tekanan), tapi setelah rumah bersih dengan bantuan Marie Kondo –> barulah tahu de stress sebenar adalah bila kembali dan duduk di rumah yang bersih, tenang tanpa “sampah sarap yang banyak”.

.
Hidup Lebih Teratur

Poinnya ialah, Perjuangan besar sungguh kan untuk clearkan dan buang barang tak perlu(declutter)? Tapi wajib buat supaya dapat kehidupan teratur, tenang dan MALAH hubungan lebih baik dengan pasangan dan ahli keluarga(ini kupasan lain).

Jom hari ni start..mata saya dah melilau nampak banyak barang@baju nak sedekah/buang. Nak berjuang dengan perasaan sayang ni

Banyak lagi nilai baik dalam Marie Kondo show ini. Antaranya, berhenti beli barang baru, bukan itu yang buat happy. Yang buat happy ialah suasana rumah yang baru lebih teratur. Yang buat bahagia ialah dapat bersama pasangan dan ahli keluarga dalam organize rumah+clutter.

IKLAN

Yang paling buat bahagia ialah hargai dan nikmati semua barang yang ada, dan turut sedekah barang yang dicinta. Gunakan segala yang ada untuk makin taat pada DIA.

Mingguan Wanita : Dengar juga saranan lain, katanya, kalau barang yang disimpan dan dah tak pakai lebih dari tiga tahun, buang atau sedekahkan saja.

Sumber: Nurul Adni Adnan

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita