
Isi Kandungan
ToggleKepak Ayam memang ada peminatnya yang terdiri. Nak masak kepak ayam yang sedap, rasanya manis-manis pedas ada caranya. Sesuai sangat buat waktu makan-makan ramai-ramai. Ikut resipi ni, memang cepat licin, boleh habis sekelip mata.
Boleh cuba resipi Ayam Manis-Manis Pedas oleh Puan Victoria Van Bennekum ini sebagai rujukan.
Bila saya masak kepak ayam dalam oven begini untuk party, memang habis dalam sekelip mata. Pedas dan manis rasanya, memang kegemaran ramai.
Kepak Ayam Manis Pedas
Bahan-Bahan:
1 kg kepak ayam
Bersihkan dengan air hingga jernih, toskan hingga kering.
Madu (honey)
1 sudu kecil serbuk jintan
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk bawang putih
2 sudu kecil serbuk bawang
2 sudu kecil serbuk cili (tambah jika nak lebih pedas)
1 Sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu makan tepung jagung
2 sudu besar kicap manis
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1.Satukan semua rempah dan kemudian campurkan dengan kepak ayam dan gaulkan hingga sebati.
2.Perapkan selama 30 minit (kalau semalaman lagi sedap).
3.Susunkan kepak ayam di dulang ketuhar. Dan masukkannya ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
4.Pertama, pada suhu 150°C selama 20 minit. Kemudian terbalikkan kepak ayam, lumurkan perapan dalam dulang di atas kepak ayam dan bakar lagi selama 10 minit .
5.Akhir sekali, campurkan madu dengan kepak ayam dan bakar pada suhu 200°C hingga keperangan dan rangup lebih kurang 10 – 20 minit.
Bergantung pada ketuhar masing-masing dan kalau nak ranggup ke atau tidak. Bila dah cukup ranggup, keluarkan dari oven, dan dah boleh dihidangkan. Tapi jangan makan terus dari oven, panas tu.
Resipi ini lebih sihat dan lebih senang dibuat daripada di goreng dengan minyak.
Rasa manis dan pedas tu ikut citarasa masing-masing.
Selamat mencuba.
Mesti Baca: Resipi Ayam Goreng Ala Korea, Guna Teknik 2 Kali Goreng Barulah Kekal ‘CRISPY’
Baca Lagi Di Sini: ‘Honey Chicken Wings’ PADU Guna Air Fryer, Perap Lama Lagi SEDAP!
Artikel Menarik: Kepak Ayam Goreng Sos Ikan Guna Tiga Bahan. Ringkas Tapi Gerenti Sedap

Mingguan Wanita: Jika nak buat makan-makan, boleh buat resipi kepak ayam manis-manis pedas. Memang lebih sedap, lebih sihat dan sekejap je habis nanti.
Sumber:Victoria Van Bennekum
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Isi Kandungan
ToggleSatu hal yang jadi masalah untuk bakal mak usia 30-an ini adalah mencari menu berpantang atau lauk pauk berpantang sepanjang 44 hari memulihkan diri.
Mak-mak yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Mereka rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama saja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mak-mak perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Dalam grup masakan terkenal, Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang yang dinikmatiknya sepanjang lebih 2 minggu lepas melahirkan. Yang mana, mak-mak berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang balik, boleh tengok balik.”
25 Menu Berpantang Wajib Cuba
Siakap stim
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan
2. Kukus ikan sehingga masak
Ikan bakar berempah
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
Sup ikan
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
Ikan Bilis Berkunyit
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
Kari ikan (tanpa santan)
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
Serunding Halia
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
Ayam Bakar Berempah
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
Singgang Ikan
Ikan
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Serai -dititik
Air
Sedikit air asam jawa
Lada hitam
Garam
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
2. Masak sehingga ikan masak. Siap.
Air Asam Lada Hitam
Bawang putih
Bawang merah
Lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Air suam
Cara masak:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
2. Kemudian campurkan bahan tumbuk tadi dengan asam jawa dan sedikit air suam.
3. Masukkan garam dan gula. Gaul sebati. Siap.
Daging Goreng Kunyit
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
Ayam Ungkep Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
Ikan Masak Asam
Ikan goreng
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Air asam jawa
Lada hitam
Cara masak:
1. Tumis bahan hiris dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa dan lada hitam.
3. Masukkan garam dan sedikit gula.
Khailan Ikan Masin
Ikan masin
Khailan
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Sedikit gula
Sedikit air
Cara masak:
1. Goreng ikan masin dan hancurkan.
2. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah, tumis hingga layu.
3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan khailan.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Siap.
5. Last sekali, masukkan ikan goreng. Masak sehingga mendidih. Siap.
**Kalau tak nak goreng & tumis renehkan semua bahan dalam kuali sehingga ikan masak.
Sup Ayam
Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Rempah sup
Lobak
Bunga kobis
Air
Daun sup
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah sup dengan sedikit minyak.
2. Masukkan air dan ayam.
3. Bila ayam dah hampir masak masukkan lobak dan bunga kobis.
4. Bila sayur dah lembut, masukkan garam. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali daun sup. Renehkan sehingga ayam masak. Taburkan daun sup sebelum hidang.
Ikan Bakar Kosong Dan Sup Sayur
Ayam Masak Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia -hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa)
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga ayam masak.
4. Selepas itu, masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap.

**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga ayam masak.
Sup Ikan Dan Sawi Goreng
Ayam Masak Halia
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Sup Sawi Bertauhu
Sawi
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali sawi.
2. Bila air dah mendidih, masukkan sawi. Tutup api dan siap.
Singgang Ayam Ala Kelantan
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Ketumbar – tumbuk
Serai – dititik
Lada hitam
Asam jawa /asam keping
Air
Daun kunyit (optional)
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Bila dah mendidih, masukkan garam dan daun kunyit. Tutup api dan siap.
Sup Brokoli Bertauhu
Brokoli
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali brokoli.
2. Bila air dah mendidih. Masukkan brokoli, tutup api dan siap.
Daging Masak Lada Hitam
Daging rebus
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa )
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan daging.
5. Masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Baca sini : Menu berpantang PKP tak stress, suami masak isteri makan
Sup sawi
Sawi
Lobak
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk ikan bilis (ikan bilis sangai dikisar)
Air
Garam
Cara masak:
1. Masukkan air, bawang putih, bawang merah, serbuk ikan bilis dan lobak.
2. Bila lobak dah agak lembut. Masukkan sawi dan garam. Bila sawi dah layu tutup api. Siap.
Oren Sunkist
Epal Merah
Sumber/Foto : Nor Sofiah Hussin
Baca sini : Ada sebab kena pantang makan lepas bersalin, ini kesan bila mak-mak 30an main langgar.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Letak Pes KACANG DAL Membezakan Rasa MEE GORENG Mamak!

Isi Kandungan
ToggleMee Goreng Mamak memang ada penggemar dan resipinya yang tersendiri. Mee ini memang istimewa kerana rasanya yang tersendiri, disamping dicampur dengan bahan lain seperti cucur kucai, tahu goreng dan ubi kentang goreng. Rupanya Pes KACANG DAL lah yang membezakan rasa MEE GORENG Mamak dengan mee-mee yang lain.
Agak renyah nak buat MEE GORENG Mamak ni, namun memang berbaloi dan puas hati hasilnya nanti. Apatah lagi lebih jimat untuk makan sekeluarga malah terjamin kebersihannya.
Boleh cuba resipi MEE GORENG Mamak yang dikongsikan oleh Adnan Bin Mat Abu. Resipi yang sering mendapat tempahan pelanggan dan dibuat niaga.
Jom kita sama-sama masak MEE GORENG MAMAK. Resepi ada kat gambar.
Bahan-Bahan Di Perlukan:
(Penyediaan pes)
Kacang dal
kacang tanah (tak perlu rendam)
cili kering
udang geragau
Bahan Lain:
5 ulas bawang putih
hirisan daging ayam
fishcake dan fishball
Udang kertas
4 biji telur
4 sudu sos cili
2 sudu kicap pekat
Garam & Ajinomoto
Sawi
4 bungkus Mee Kuning
Bahan Goreng:
*Cucur Udang Kucai
Tahu goreng
Fishcake goreng
Ubi kentang
Resipi *Cucur Udang Kucai
2 cawan tepung gandum dicampur dengan 1/2 paket mauripan, sesudu gula, sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit. Bancuh dengan air paip je. Rehatkan selama setengah jam. Bila nak digoreng baru dicampur dengan kucai dan taugeh. Boleh juga letak hirisan udang segar.
Cara Membuat:
1. Goreng semua bahan-bahan pes, kemudian semuanya dikisar bersama dengan air.
2. Panaskan minyak dan masak semua bahan dikisar hingga naik minyak. Jangan lupa isi garam ya.
3. Tumbuk bawang putih dan tumis. Bila dah kekuningan masukkan hirisan daging ayam, fishcake dan fishball.
4.Bila ayam dah masak, masukkan udang kertas yang dah dikisar. Masak seketika baru dimasukkan telur.
5.Jangan kacau biar telur mengeras seketika baru dikacau. Masukkan sos cili dan kicap pekat. Perasakan dengan garam dan aji.
6.Masukkan batang sawi yang dah dipotong.
7.Bila batang sawi dah layu masukkan mee, daun sawi dan PES KACANG TANAH dan KACANG DAL. Gaul rata.
8.Masukkan *cucur udang kucai, tahu goreng, fishcake goreng dan ubi kentang goreng dipotong kecil.
9.Gaul rata. Tuang kicap lemak manis dan cuka makan mengikut citarasa masing-masing.
10.Akhir sekali masukkan taugeh. Gaul seketika dan tutup api.
11.Siap dah sekawah mee goreng mamak versi Abah.
12.Hidangkan dgn hirisan cili besar, limau kasturi dan bawang goreng.
13.Alhamdulillah… masih ada yang sudi menempah.
Info Ekstra!
- 4 bungkus mee boleh dapat 30 bekas.
- Kacang dal yang membezakan rasa mee mamak dengan mee-mee yang lain.
- Udang geragau boleh diganti dengan udang kering.
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Mee Goreng Basah Kuah Melekit-Lekit, Perah Limau Nipis Rasa Lebih UMMMPHHH!
ROJAK MEE Hasil Tunjuk Ajar Arwah Mak, Nak Makan Buat Je Sendiri
Buat Mee Kuning Sendiri Di Rumah Tanpa Pengawet, Hanya Guna 4 Bahan!
Mingguan Wanita : Sedapnya Mee Goreng Mamak ni, boleh buat sendiri di rumah lebih puas hati dan terjamin kebersihannya.Pastikan letak pes kacang dal, barulah membezakan rasa MEE GORENG Mamak dengan mee yang lain.
Sumber: Adnan Bin Mat Abu
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernilai RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DADA AYAM Banyak Takde Siapa Nak Makan, Buat Macam Ni Sekejap Je Licin!

Isi Kandungan
ToggleBiasanya kalau beli ayam seekor, bahagian dadalah yang paling ‘tak laku’. Takde siapa yang nak makan bahagian isi ayam ni. Sebenarnya mak-mak boleh olah, dengan buat resipi Ayam Gulung guna fucuk ni. Ayam Gulung atau Taugi Ayam ni, selalunya memang banyak dijual di pasar malam. Ia dikukus dan digoreng memang sedap dicicah dengan sos Thai. Bila buat sendiri memang lebih jimat, diyakini kebersihan dan status halalnya.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Ayie Baizura Man sebagai rujukan.
Taugi ayam / ayam gulung. Benda nie kalau jumpa orang jual kat pasar malam selalunya memang beli bercucuk-cucuk. Hari ni rajinkan diri buat. Stok dada ayam banyak, sian takde siapa nak makan dok dalam peti tu. Buat macam nie memang sekejap je licin.
Bahan-Bahan:
Fucuk – rendam dengan air biasa dalam setengah jam.
2 mangkuk *isi ayam – kisar halus
1 biji telur
3 sudu penuh tepung ubi
Segenggam cendawan telinga – cincang
Sikit suhoon – rendam & potong kecil-kecil
1/2 batang Carrot – potong dadu kecil-kecil
1/2 biji bawang holland – potong dadu kecil-kecil
3 ulas bawang putih – cincang
Maggie cukup rasa
Gula & garam
Serbuk lada putih
*Note : Nak tambah isi udang pun boleh. Hancurkan, lagi sedap.
Cara Membuat:
1.Campur semua bahan-bahan di atas.
2.Fucuk yang dah rendam tadi potong. Agak-agaklah saiz yang suka bila nak gulung nanti . Lap sikit fucuk tadi.
3.Gulung macam dalam gambar tu. Hujungnya sapu dengan telur.
4.Buat sampai habis. Baru kukus dalam 15-20 minit.
5.Sejukkan dulu baru potong-potong kecil.
6.Goreng bila nak makan. Sedap cicah dengan Sos Thai.

Baca Lagi Di Sini:
Cara Buat Tauhu Lembut Sendiri Di Rumah, Yakin Bersih Terjamin Halalnya
Beli Banyak Tomato, Masak Sambal Penyet Buat Stok Dalam Peti
MW:Menarik juga resipi ayam gulung ni. Jadi kalau stok dada ayam banyak di rumah tu, boleh buat resepi yang dikongsikan ni. Pasti laku, dan sekejap je licin.
Sumber: Ayie Baizura Man
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI