Virus COVID-19 menjangkiti manusia tidak mengira siapa. Siapa sangka lapan beradik menjadi yatim piatu sekelip mata selepas ibu bapa mereka meninggal dunia akibat COVID-19 tekad meneruskan kelangsungan hidup biarpun terpaksa melalui kesusahan.

Anak Sulung Jadi ‘Ibu Ayah’

Anak sulung, Nazurah Nabilah Benyajeed, 19, yang kini memikul tanggungjawab sebagai ‘ibu dan bapa’ meletakkan harapan tinggi buat adiknya untuk menerima ketentuan itu dan bangkit daripada segala kedukaan yang dihadapi.

Penuntut jurusan Diploma Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik Politeknik Mersing, Johor itu tetap mahukan semua adiknya meneruskan pembelajaran demi memastikan masa depan yang lebih baik buat mereka.

“Saya mahu adik ke sekolah dan berjaya dalam pelajaran. Walaupun dugaan kami besar, saya tidak mahu masa depan mereka tidak menentu dan tercicir dalam pelajaran,” katanya ketika ditemui di rumahnya hari ini.

Terdahulu, beliau dan tujuh adiknya dikunjungi Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang meluangkan masa bertanyakan khabar serta menyampaikan sumbangan dan bantuan, termasuk pendidikan dan sara hidup.

Mak Ayah Meninggal Akibat COVID-19 Selang 2 Hari, 8 Beradik Yatim Piatu Sekelip Mata

Reda Pemergian Insan Tersayang

Nazurah berkata, semua adiknya reda dengan pemergian insan tersayang biarpun rasa sedih itu masih menebal dalam diri.

“Ayah dan ibu pesan untuk jaga adik baik-baik dan walau apa pun yang terjadi, kami jangan berpisah.

“Saya akan jaga adik sebaiknya, akan ingat pesanan ayah dan ibu,” katanya yang kini tinggal bersama ibu saudaranya di rumah berkenaan.

Menceritakan pemergian bapanya, Benyajeed Bernie, 45, pada 16 Julai lalu diikuti ibu, Noraini Ibrahim, 43, dua hari selepas itu, Nazurah mengakui bapanya mempunyai sejarah penyakit iaitu pernah menghidap angin ahmar 10 tahun lalu, manakala ibunya mempunyai penyakit kencing manis, jantung dan darah tinggi.

“Ibu dan bapa saya belum disuntik vaksin COVID-19 ketika mereka disahkan positif virus. Ibu positif dulu dan bapa kemudian menjadi kontak rapat,” katanya memberitahu beliau dan semua adiknya turut disahkan positif dan kini sudah tamat menjalani kuarantin diri.

Dijaga Makcik

Ditanya mengenai perancangannya selepas ini, Nazurah berkata dia akan menetap di situ untuk menamatkan pengajiannya di Politeknik Sultan Azlan Shah di Behrang dan belum merancang untuk tinggal bersama neneknya di Pahang.

IKLAN

“Memang ada yang cakap kami akan tinggal bersama nenek selepas ini, tetapi buat masa ini belum lagi sebab mak cik mahu jaga kami di sini,” katanya.

Beliau juga berterima kasih kepada kerajaan, terutama Ismail Sabri, Dr Adham dan Noraini yang sudi membantu mereka dan berjanji bantuan yang disalurkan pelbagai pihak akan digunakan sebaiknya untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Selain bantuan wang tunai, bakul makanan dan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i), Nazurah juga ditawarkan pertukaran tempat pengajian di Mersing, Johor ke Behrang bagi membolehkan dia tinggal bersama adiknya yang lain.

Baca Lagi Di Sini:
Terpaksa Kendong Pesakit Positif Covid-19, Risiko Ini Perlu Dihadapi Setiap Barisan Hadapan

Pernah Berjanji Sehidup Semati, Selepas DiJangkiti Covid-19, Allah Jemput Ibu Ayah Selang 24Jam

Mingguan Wanita : Salam takziah buat keluarga ini. Semoga anak-anak ini diberi kekuatan untuk terus cekal meneruskan kehidupan walaupun tanpa insan tersayang. Diharap pihak berwajib juga, dapat terus memberikan bantuan demi kelangsungan kehidupan anak-anak yatim piatu ini.

IKLAN

Sumber: Bharian

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Mak Ayah Meninggal Akibat COVID-19 Selang 2 Hari, 8 Beradik Yatim Piatu Sekelip Mata

IKLAN

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Mak Ayah Meninggal Akibat COVID-19 Selang 2 Hari, 8 Beradik Yatim Piatu Sekelip Mata

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mak Ayah Meninggal Akibat COVID-19 Selang 2 Hari, 8 Beradik Yatim Piatu Sekelip Mata

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI