Macam mana nak kenal geng “acah-acah jutawan” VS Golongan Kaya, perunding kewangan bertauliah senaraikan

Di media sosial, kita sering disajikan dengan golongan suka pamer kekayaan. Biasanya melibatkan geng-geng founder, budak trader dan lain-lain lagi. Mereka mahu buat orang ramai kagum dengan harta yang ada seperti kereta mewah, jet peribadi, supercar dan lain lagi walau  “ia sekadar sewaan” semata-mata.

Jadi macam-mana sebenarnya nak kenal golongan begini? Afyan Mat Rawi, perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) kongsikan ini di twitternya.

Macam Mana Nak Kenal Geng “Acah-acah Jutawan” VS Golongan Kaya

Sekurang-kurangnya, kita belajarlah bahawa mereka yang acah-acah kaya ni sebenarnya adalah golongan banyak berhutang kerana mahukan gaya hidup mewah di mata orang ramai.

Saya tak terkejut sangat baca berita ini. Memang wujud golongan yang suka mempamerkan kekayaan palsu mereka.

Dalam buku Financial Independence Retire Early ia dikategorikan sebagai “jutawan palsu”.

Lepas buku terbit, saya fikir istilah yang paling sesuai golongan “acah-acah jutawan”.

Golongan memang nak dilihat kaya berjaya, jutawan dan seumpamanya. Golongan suka flex kemewahan, walhal belum tentu ia kekayaan sebenar.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- ‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah

IKLAN

Tak Suka Berhutang, Bantu Adik Beradik RAHSIA Orang Cina Kaya Berjaya

Pak Jusuf Hamka Asalnya Bercita-cita Jaga ‘Parking’, Kini Orang Kaya Baik Hati

Golongan ini wujud kerana mereka memperoleh income yang tinggi setiap bulan atau memiliki harta yang banyak dan atas dua sebab itu telah menyebabkan mereka termasuk dalam kategori T20.

Benar, mereka banyak duit tapi belum tentu hakikatnya mereka ialah orang kaya, apatah lagi jutawan sebenar.

Kekayaan mereka selalunya kekayaan palsu, berhutang dan tidak kekal lama.

 Perunding Kewangan Bertauliah Senaraikan

IKLAN

Ada 4 kategori jutawan palsu atau orang banyak duit atau yang acah-acah jutawan.

IKLAN

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Rahsia Awet Muda Anne Ngasri
Datin Anne Ngasri ni wajahnya maintain je awet muda! Antara tip jaga makan tau! Walau kecil molek Anne dah ada anak usia remaja ya!