Sumbe / Sumber Foto : Adam Kelvin

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, salah satu rahsia mereka kaya berjemaah. Begitulah antara rahsia kenapa orang Cina di Malaysia berjaya dan kaya yang dikongsikan oleh saudara Adam Kelvin menerusi akaun Facebook Adam Kelvin.

Semestinya ramai yang pelik segelintir orang Cina sangat kaya dari dulu sampai sekarang. Mereka berniaga dan berbisnes dalam Malaysia secara halal dan membina kekayaan.

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK

Malah teknik orang Cina bina kekayaan ini semestinya kita kena belajar dari mereka. Nak tahu cerita antara rahsianya? Saudara Adam Kelvin ada berkongsi. Ternyata cara pengurusan duit yang dinyatakan cukup memberi ilmu kepada kita.

Malah antara yang dikongsikan orang Cina akan berasa sangat sangat gembira kalau ahli keluarga atau kawan-kawan berjaya dalam bisnes. Tak perlu nak dengki sebabnya nak bina sesebuah perniagaan bukanlah mudah.

Dan paling bermakna kalau ada cash banyak atau dapat duit ratus-ratus ribu, jarang mereka plan nak kahwin banyak ini kerana jika berkahwin banyak akan tambah beban dan harta lagi kecil portion bila dibahagikan.

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah

“Rahsia orang Cina bina kekayaan.

  1. Bantu adik-beradik.

Dalam keluarga Cina, kalau anak sulung tu jutawan, dia akan share rahsia bisnes dan bangunkan bisnes bersama-sama adik beradiknya.

Contoh paling dekat sepupu saya. Dia anak sulung dan berjaya buka kedai jual kereta mewah import. Kemudian, dia ajar adik-adiknya lagi 3 orang dibawah buat bisnes berkaitan kereta. Adik kedua buka kedai repair kereta, adik ketiga buka kedai servis aircond kereta dan yang bongsu buka kedai aksesori atau make up kereta.

Dan hasilnya mereka semua kaya dan jutawan underground.

Kami tak sampai hati tengok adik-beradik susah sedangkan ada yang senang diantara kami. Jadi sama-sama belajar untuk bina kekayaan. Senang adik-beradik, senang hati kami.

Kami pegang prinsip, if you want go fast, go alone. If you want go far, go together.

  1. Harta yang ada dikembangkan.

Kalau ada cash banyak atau dapat duit ratus-ratus ribu, jarang kami plan nak kahwin banyak. Haha..sebab tambah beban dan harta lagi kecil portion bila dibahagikan.

Apa yang kami buat ialah kami beli rumah atau hartanah RM100k dalam 2-3 biji sebagai long term investment. Bina portfolio hartanah. Hartanah tu akan double up dua kali ganda ke dalam 10 tahun.

Sebab tu jangan pelik ada family Cina walaupun dah dewasa masih tinggal bersama dengan parents. Duit lebihan tu mereka beli rumah dan bagi orang sewa. Atau yang lebih hebat lagi, tetiba dah ada sebuah pasaraya hasil pakat kumpul sesama keluarga.

Kami jaranglah berebut harta. Selalunya kami berpakat untuk kembangkan harta yang ditinggalkan tu. Sama ada jual kemudian flip beli bangunan atau kedai untuk disewakan. Duit tu dibahagi sama rata.

WE LOVE PROPERTIES. HAHA..

Tapi saya tak ada banyak rumah pun. Sebiji saja untuk duduk. Senduu.

  1. Gembira atas kejayaan orang lain terutamanya ahli keluarga.

Perasan tak kalau kedai cina yang baru bukak, akan ada banyak jambangan bunga wish luck dan berjaya dalam perniagaan kepada bisnes owner tu.

Kami sangat gembira kalau ahli keluarga atau kawan-kawan berjaya dalam bisnes. Tandanya parents pun takkan hidup susah dan tidaklah anak sorang yang berjaya tu saja perlu menanggung parents. Lagi senang untuk berpakat bantu keluarga dengan hasil yang dituai.

IKLAN

Tak perlu nak dengki ke apa sebab kita sendiri menyaksikan betapa susahnya mereka nak bina sesebuah perniagaan.

Even ada je dengki. Tipulah kalau kata tak ada langsung kan. Tapi circle saya mostly tak ada nak dengki. Mereka even support beli produk atau guna servis kita. Trust tu dah ada dan lagi mereka sebarkan kepada kenalan yang ada.

  1. Save dulu baru spend

Duit yang dapat kami akan simpan dalam unit trust, FD atau simpan je la dalam bank.

Kalau nak beli apa-apa, kami akan tangguhkan keinginan tu sampai hujung bulan, bila ada lebihan, baru spend.

Spend benda yang perlu dan benda kehendak tu sekali sekala.

Untung tau orang Melayu boleh simpan dalam ASB. Saya tengok ASB simpanan antara yang menguntungkan berbanding unit trust atau FD.

So jangan lepaskan peluang untuk save dalam ASB.

  1. Tak suka berhutang

Kami memang tak suka berhutang beli barangan kecil seperti fon, peti ais, perabot dan sewaktu dengannya.

Kami akan kumpul duit dan tahan nafsu supaya dapat beli cash. Penat sekali tapi for long term lega minda dari fikir nak bayar bulan-bulan. Tu tak masuk lagi interest. Rugi woo..

Selalunya kami hutang pun benda besar seperti rumah dan kereta. Kereta pun selalunya kami cuba settle cepat-cepat supaya cash flow tak rabak for long term. Kan kalau buat full settlement akan dapat rebate.

Lagi pula kereta susut nilai sangat cepat. Jadi tak berbaloi beli kereta mahal-mahal tapi tak cuba setel hutang secepat mungkin.

Tu sebab orang Cina sangat minat kereta Honda dan Toyota kerana kereta tu mampu milik dan tak perlu maintanance tinggi walaupun mereka mampu je beli kereta mewah.

Ada je orang Cina beli kereta mewah. Tapi ada trick la untuk kurangkan income tax dan selalunya mereka cepat-cepat settle kan hutang kereta tu,” begitulah hantaran yang dikongsikan oleh saudara  Adam Kelvin yang begitu memberi manfaat kepada ramai orang di luar sana.

Baca Disini : Ekonomi Gawat KURANGKAN LOMPAT KERJA “Orang Sabar Harini, Akan Menang Esok Hari!”

IKLAN

Ekonomi Meleset, Jimatlah Cara Sendiri “Dulu Setiap Minggu Makan Luar, Sekarang Ni Dua Minggu Sekali”

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah

Komen Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Ilmu Ni, Sesiapa Saja Boleh Kaya Asalkan Berusaha” Komen Warganet

Menerusi ruangan komen, ramai yang bersetuju dan berterima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya BerjemaahOrang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah

Mingguan Wanita : Perkongsian yang cukup bermanfaat! 

Sumber / Sumber Foto :  Facebook Adam Kelvin

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

IKLAN

Tip Cantik Isteri, Ibu & Selebriti Datin Elvina

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN MW & EPAL

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery