Terujanya bila lalu di kawasan rumah orang kaya. Rumah besar, kereta tersusun dan sipa ada kolam renang lagi. Terus berangan kalaulah dapat rumah seperti itu.

Tapi, tak semua inginkan rumah macam orang kaya. Ada yang hanya nak rumah biasa-biasa saja, asalkan ada tempat berlindung. Mungkin terfikir bila dah tua nanti, yang tinggal rumah besar hanya suami isteri saja.

Masing-masing ada pandangan sendiri. Dapat rumah kecil syukur, diberi rumah yang besar pun atas rezekinya. Perkongsian daripada Anne Soon ini ada benarnya.

Masa anak kecil seronoklah rumah besar tapi bila anak dah besar, ada kehidupan sendiri, dah tentu orang kaya yang ada rumah mewah pun nak jual rumah, kalau boleh dapat rumah kecil dan hidup senang-tenang saja.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Sanggup Berhenti Tentera & Jual Kereta ‘Terpakai’, Kini Digelar Lelaki Melayu Terkaya Malaysia

Tak Salah Cari Kekayaan Tapi JANGAN Disimpan Koleksi, Barang Tak Dipakai, Takut Dihisab, Sedekahlah!

 

Orang Kaya Nak Jual Rumah

Terfikir juga dulu, mungkin orang kaya nak jual rumah sebab masalah kewangan. Tapi sebenarnya tak semua nak jual rumah sebab ada masalah kewangan. Ada banyak je faktor lain

Salah satunya sebab SUNYI. Ye sunyi..

Dulu, tiap kali berkunjung kat rumah orang kaya kaya yang nak jual rumah, dalam hati berkata kata, apa lagi orang ni nak, rumah dah sebesar alam, ruang tamu je dah sebesar padang bola, puas la kalau anak anak berguling guling
Selesa sungguh!

‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah
.

Lagi pula siap kolam renang jacuzzi bagai, tak perlu pergi bercuti, kat rumah dah ada semua. Kalau kata birthday anak atau ada majlis, boleh jemput jiran setaman la orang kata punya la luas rumah nya. Bertingkat tingkat.

Laman belakang rumah atau depan rumah, kalau kata malam malam bosan, nak barbeque, nak panggil kawan bermain muzik. Semua lengkap.

‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah
.

Bab dapur tak payah cerita la, dapur basah dapur kering, wajib ada. Keluasan? Gambarannya kalah tempat masak chef.

IKLAN

‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah
.

Bilik tidur, bilik air, berbilik bilik. Tak berebut bilik air la orang kata kalau nak tercirit ke apa. .

‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah
.

Seronok kan?

Bila Tua Bukan Jadi Keutamaan

Tapi, itu kata kita yang belum “duduk” di tempat mereka.

Rupa rupa nya , bila dah meniti usia tua,

‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah
.

“Kemasyuran, kekayaan” semua nya bukan jadi keutamaan lagi dah…

Keluhan mereka biasanya mesti macam ni: Kalau la masa boleh diputar kembali, tak nak la kami rumah besar besar ni Anne, penat!

Aku yang dengar ni, aik! Kenapa pulak. Tak bersyukur ke?

IKLAN

Sebenarnya, masa muda, kami dulu buat “silap”, punya la nak bagi anak-anak selesa, beli rumah besar besar. Bilik kalau boleh satu anak satu bilik.

Usia muda kami tak enjoy sangat, kami bekerja keras untuk kumpul kekayaan.

‘SUNYI, Anak-Anak Ada Kehidupan Sendiri..” Antara Sebab Orang Kaya Jual Rumah
.

Sampai beli rumah besar, semua untuk anak anak sekali. Tapi kami lupa, bila dah besar, anak anak dah ada kehidupan masing masing

Tak mahunya lagi mereka nak hidup dengan ibu ayah. Rumah yang dibeli kebanyakan tiada penghuni

Rumah bertingkat tingkat, satu bilik je yang kami guna. Dah tua tua, penat nak turun naik tangga. Sudah nya bilik bibik jer la yang paling selesa.

Dekat dengan dapur, nak makan minum pon senang. Kereta pon kami dah banyak jual. Tinggal yang asas je untuk keperluan harian.

Bersusun susun kereta siapa lagi nak drive? Nak ke mana sangat di usia tua? Tak larat dah nak memandu sendiri. Jadi bertambah “lapang” la depan rumah.

Sekarang kami nak simple simple je hidup, sederhana. Ada masa boleh jalan, boleh menikmati hidup seadanya tanpa perlu memikirkan banyak perkara. Nak balik tinggal di rumah kami yang lagi “kecil”. Yang sesuai dengan kehidupan berdua.

Lama dah rumah tu “kosong”. Nak menikmati hidup di kampung pula.
Ish! Panjangkan keluhan mereka?

IKLAN

Sentiasalah Bersederhana

Aku yang tadi elok-elok nak jadi sekaya kaya nya dah berubah fikiran. Patut la orang selalu pesan kita kena bersederhana dalam setiap perkara kan?

Tak dengar kata sangat kenapa Anne oi? Nak nyesal di masa tua? Patutla sis nak rumah corner lot nak ada kolam renang suamiku bantah. Disuruhnya booking hotel ada kolam.

Nak beli kereta baru pun suami bantah. Guna apa yang ada. Cukup yang boleh ke sana sini saja.

Oh, rupanya dia dah “tua” dulu. Baru aku faham. Selama nya ni aku cakap dia kedekut saja. Adehh! Ampunn suamiku!

Nah kalau korang nak “merasa” berada di tempat mereka, korang boleh la beli rumah ini. Ada 11 bilik semua nya. Nak parking 10 kereta depan rumah pon boleh.

Founder & jutawan bolehla beli. Semoga kita sentiasa bersederhana dalam setiap perkara.

Ni bukan kata beli rumah besar salah okey. Terpulang pada diri. Mampu apa salah nya.

Mingguan Wanita : Masing-masing ada pandangan tersendiri. Tapi, kita sebagai hambanya, bersyukur dan bersederhana dengan apa yang ada.

Sumber: Anne Soon

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita